2. Engelsiz OMÜ Günleri kapsamında OMÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü tarafından bir konferans düzenlendi.
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferans öncesi Prof. Dr. Mehmet Kuran yaptığı konuşmada “Üniversitemizin her noktasını erişilebilir, ulaşılabilir yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda yapılmış ve hala devam etmekte olan çalışmalarımız var. OMÜ bizim dışımızdaki değerlendirmeciler tarafından 2016 yılında “engelli dostu üniversite” seçildi. Kampüsümüzde devam eden raylı sistem çalışmaları çok yakında tamamlandığında kampüsümüzün her noktası da çok daha ulaşılabilir olacak. Yeni yapılan Diş Fakültesi binamız erişilebilir olan engelli dostu binalarımıza güzel bir örnek. Yine kütüphanemiz benzer özellikler taşıyor. Engelli öğrencilerimiz rahatlıkla kaynaklara ulaşabiliyor. Öğrencilerimizin de oradaki kitap kaynaklarına engelli arkadaşlarının daha rahat ulaşabilmesi için yaptıkları katkılar var. Bu bizim öğrencilerimizin olaya duyarlılığını gösteriyor. Üniversitemizde bu bilinç ve duyarlılık var ama daha da artması lazım. Üniversite yönetimi olarak ulaşılabilir her noktasına erişilebilir bir üniversite oluşturmaya çalışıyoruz. Bu bir iyilik değil bir hak, bunu böyle değerlendiriyoruz“ dedi.
Prof. Dr. Kuran’ın konuşmasının ardından konuk konuşmacı Engelsiz Erişim Derneği Kurucusu ve Bilişim Erişilebilirlik Komisyon üyesi Adem Vural’ın öz geçmişi katılımcılarla paylaşıldı. 1974 İstanbul doğumlu ve görme engelli olan Vural konuşmasında ilk okuldan başlayarak Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünü bitirene kadar olan eğitim hayatını görme engelli bir insanın gözüyle anlattı. Aynı zamanda erişilebilirlik kapsamında Japonya, İtalya, Viyana, Balkan ülkeleri, İspanya ve Madrid’i gezerek bu konuda edindiği deneyimleri de katılımcılarla paylaştı. Biruni Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencilerine “Görme Engelliler Destek Teknolojileri” dersi de veren Vural, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
Etkinliğin sonunda OMÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Topluluğu katılımcılara güzel bir konser verdi. Gitar, Ney, Kanun, Keman, Bas Gitar ve Ritim saz eşliğinde dinleyiciler farklı dönemlere ait sevilen şarkı ve türküleri dinleme olanağı buldu.