Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Merkez Kütüphanesi, “Akademide Kadın Buluşmaları, Kadınlar ve Eğitim: İlham Veren Kadınlar” adlı panelde ilham dolu hikâyeleriyle başarıyı yakalayan kadınları konuk etti.
Organizasyonunu OMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (OMÜKAM) üstlendiği panel, Merkez Kütüphane bünyesindeki Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.
Paneli; Üniversitemizin farklı fakültelerin akademisyenler ve lisans/lisansüstü öğrencileri ile araştırmacılar takip etti.
Moderatörlüğünü OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan’ın yaptığı panelde Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Pancar Yüksel ve Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği Sosyal Hizmet Uzmanı Hicran Karadoğan Kınık panelist olarak yer aldı.
Panelin açılışında konuşan Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan, eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi:
“Bugün hep birlikte ‘Kadınların Eğitimde ve Meslek Hayatlarında Güçlendirilmesi’ konusunu derinlemesine ele alacak, akademi ve sosyal hizmet alanındaki değerli katkıları konuşma fırsatı bulacağız. Bugün panelist olarak 2 değerli konuğumuz var. İlki eğitim dünyasında büyük bir deneyime sahip olan ve uzun yıllar boyunca akademik başarıya katkı sunan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Pancar Yüksel. Kendisi, eğitim sürecindeki deneyimlerinden ve bu süreçte karşılaşılan fırsatlar ve zorluklardan bahsedecek. Ayrıca, Karadeniz Yeni Ufuklar Derneğinin hazırladığı ve Sabancı Vakfının hibe desteğiyle hayata geçirilen ‘Eğitimde Biz de Varız’ projesinin detaylarını, Derneğin Kurucu Başkanı Hicran Karadoğan Kınık’tan dinleyeceğiz. Eğitimin gücüne olan inancımızı pekiştirecek bu etkinlikte hep birlikte ilham alacağımıza ve önemli bilgiler edineceğimize inanıyorum.”
Panelin ilk konuşmacısı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Pancar Yüksel, başarı elde etmek için çalışmanın önemini vurgulayarak “Eğitim hayatım boyunca çok çalıştım. Kendi eğitim yolculuğuma baktığımda, cinsiyet eşitsizliğini doğrudan hissettiğim bir an olmadı. Çalışmanın eğitim hayatında kapıları açan önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum”dedi.
Kariyer yolculuğunda kendisini harekete geçiren en önemli motivasyonun ‘öğrenmeyi sevmek’ olduğunu belirten Dekan Yüksel, devamında “Beni her zaman motive eden en önemli şey, öğrenmeyi sevmemdi. Sevdiğim bir alanda derinleşmek, yeni bilgiler keşfetmek ve bunları hayata geçirme arzusu beni sürekli ileriye taşıdı. Çalışmalarımın bir amaca hizmet ettiğini görmek, bir katkı sunabildiğimi hissetmek benim için büyük bir itici güç oldu. Yapmak istediğim şeyler, hayallerim ve bu hayalleri gerçekleştirebilme arzusu, karşılaştığım zorluklara rağmen yoluma devam etmemi sağladı.” şeklinde konuştu.
Eğitim hayatında ailenin önemi ve işlevine de değinen Prof. Dr. Yüksel, rol modellerinin anne ve babası olduğuna işaret ederek şu sözlere yer verdi:
“Annem ve babam her zaman eğitimin gücüne inanan, çalışmanın ve dürüstlüğün önemini bana küçük yaşlardan itibaren aşılayan insanlardı. Bana hiçbir zaman sınırlar koymadılar, tam tersine, hayallerimi desteklediler ve her zaman daha iyisini yapabileceğime inandılar. Onların azmi, değerleri ve bana verdikleri güven duygusu, eğitim hayatım boyunca yolumu aydınlattı. Bugün bulunduğum yerdeysem, bunun en büyük mimarları onlar. Yani en büyük ilham kaynaklarım anne ve babamdı.”
Salondaki gençlere seslenen Dekan Yüksel, “Her zaman sorgulamaktan vazgeçmeyin. Bilgiyi ve çevrenizi sorgulayarak gelişirsiniz.” değerlenmesinde bulundu.
Diğer panelist Sosyal Hizmet Uzmanı Hicran Karadoğan Kınık da yürüttükleri “Eğitimde Biz de Varız” projesiyle pek çok kız çocuğunun hayatına dokunduklarına işaret ederek şu bilgileri paylaştı:
“Kız çocuklarının eğitimde desteklenmesi amacıyla yürüttüğümüz proje kapsamında Sabancı Vakfından aldığımız hibe desteği sayesinde bölgedeki kız çocuklarına burs desteği sağladık, eğitim koçluğu ve aile farkındalık seminerleri düzenledik. Çalışmalarımız, kız çocuklarının eğitimde sürekliliğini sağlamaya ve toplumsal farkındalık oluşturmaya önemli katkılar sundu. Bu alandaki çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Sağladığımız burslar, mentörlük desteği ve aile eğitimleri sayesinde pek çok kız çocuğunun hayatında kalıcı izler bıraktık.”
Görüş ve değerlendirmelerini aktaran Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan ise paneli şu sözlerle sonlandırdı:
“Bugün burada, hem akademik dünyanın deneyimlerini hem de sosyal hizmetin toplumdaki güçlendirici etkisini konuşma fırsatı bulduk. Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi olarak eğitimde fırsat eşitliği ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için verdiğimiz mücadeleyi her geçen gün daha ileriye taşıyoruz. Prof. Dr. Esra Pancar Yüksel'in eğitim sürecine dair paylaştığı değerli görüşler, bize eğitimin her alanda ne denli etkili bir değişim aracı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Ayrıca, Sosyal Hizmet Uzmanı Hicran Karadoğan Kınık’ın proje sunumu, eğitimde fırsat eşitliğinin ne kadar önemli bir adım olduğunu gösterdi. Katkı veren tüm konuşmacılarımıza, katılımcılara ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”
Panelin hemen ardından panelistlere OMÜKAM Müdürü Prof. Dr. Mucize Ünlü tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.
“Eğitimde Biz de Varız” projesinin detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.sabancivakfi.org/tr/sosyal-degisim/egitimde-biz-de-variz