Page 50 - OMÜ Bülten 90
P. 50
Etkinlikler Araştırma
Ziraat Fakültesi, Nebiyan Kestanesi için
Coğrafi İşaret Almaya Odaklandı
Ziraat Fakültesi’nde coğrafi işaret almaya aday “Ne- Prof. Dr. Ümit Serdar, 19 Mayıs’ın, Samsun’da en fazla
biyan kestanesi”nin tadım testi yapıldı. kestane yetiştirilen ilçelerden biri olduğuna dikkat
çekerek “Kestaneler Nebiyan dediğimiz yörede ye-
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nda gerçekleşen tişiyor. Nebiyan kestanesinin en önemli özelliği çok
etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kay- lezzetli olması. Meyveler biraz küçük ama hakikaten
makamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı çok lezzetli. Kabuğu ince, tohum zarı çok kolay soyu-
Osman Topaloğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. luyor. Aslında bu bölgedeki bütün sebze ve meyveler
Muharrem Özcan ile Dekan Yardımcıları Prof. Dr. çok lezzetli. Nebiyan kestanesi ve fasulyesi zaten
Umut Sami Yamak ve Doç. Dr. Ahmet Öztürk, İl Tarım tescil edilecek. Nebiyan kestanesinin coğrafi işaret
ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve akademik ve alması için meyve özelliklerini inceledik, bugün de
idari personel katıldı. Etkinlikte; Rektör Ünal ve diğer tat analizini yapacağız. Ayrıca ‘Nebiyan Kestanesi
konuklar, Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Nebiyan Coğrafi İşaret Ormanı’ oluşturmak istiyoruz. Nebi-
bölgesinde yetişen kestaneleri tadarak puanladı. yan yöresinin bütün ürünleri gerçekten çok lezzetli.
Amacımız tabii ki coğrafi işaret almak. Bu ürünlerin
Kestane çayı ikramı içerisinde fasulye ve salep de var. Bizler daha önce
de tescil ettirdiğimiz Erfelek kestanesini Havza’da
Toplam 3 çeşidi bulunan kestanelerin puanlaması da yetiştirdik. Bu ürünler, çeşitli ekolojik ortamlarda
devam ederken, misafirlere kestane çayı da ikram farklı lezzetlere sahip.” diye konuştu.
edildi. Puanlamada kestanenin tadı, görünümü, ko-
kusu ve rengi kriter olarak belirlendi. Nebiyan yöre- Nebiyan kestanesi coğrafi işaret ormanı oluşturmayı
sinde yetişen kestaneler, tohum zarının kolay soyu- hedefleyen Ziraat Fakültesi, Türkiye Bilimsel ve Tek-
labilmesi, kabuğunun ince olması ve tadıyla ön plana nolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) fidan temin
çıkıyor. Nebiyan kestanesi hakkında bilgiler aktaran etmek için proje başvurusunda bulundu. 20 dönüm-
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi lük alana ise fidan dikimi planlanıyor.
OMÜ, Lisans Öğrencilerine Yönelik Proje
Eğitimlerinin Meyvesini Topluyor
OMÜ’den 26 öğrenci, TÜBİTAK’ın üniversitede öğre-
nim görmekte olan ön lisans/lisans öğrencilerinin
araştırma yapmaya teşvik edilmesini amaçladığı
“2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projelerini
Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye
hak kazandı. OMÜ’nün öğrencilere yönelik olarak
başlattığı ‘Proje Yazma Eğitimleri’nin meyvesi olarak
OMÜBÜLTEN Kasım - Aralık 2022 Sayı 90 görülen bu projeler Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat
Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ziraat
Fakültesi ve Samsun Meslek Yüksekokulu öğrencileri
tarafından geliştirilerek TÜBİTAK’a sunuldu.
48