Page 50 - OMÜ Bülten 90
P. 50

Etkinlikler     Araştırma





















                  Ziraat Fakültesi, Nebiyan Kestanesi için


                  Coğrafi İşaret Almaya Odaklandı


                  Ziraat Fakültesi’nde coğrafi işaret almaya aday “Ne-  Prof. Dr. Ümit Serdar, 19 Mayıs’ın, Samsun’da en fazla
                  biyan kestanesi”nin tadım testi yapıldı.     kestane yetiştirilen ilçelerden biri olduğuna dikkat
                                                               çekerek “Kestaneler Nebiyan dediğimiz yörede ye-
                  OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nda gerçekleşen  tişiyor. Nebiyan kestanesinin en önemli özelliği çok
                  etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, 19 Mayıs Kay-  lezzetli olması. Meyveler biraz küçük ama hakikaten
                  makamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı  çok lezzetli. Kabuğu ince, tohum zarı çok kolay soyu-
                  Osman Topaloğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  luyor. Aslında bu bölgedeki bütün sebze ve meyveler
                  Muharrem Özcan ile Dekan Yardımcıları Prof. Dr.  çok lezzetli. Nebiyan kestanesi ve fasulyesi zaten
                  Umut Sami Yamak ve Doç. Dr. Ahmet Öztürk, İl Tarım  tescil edilecek. Nebiyan kestanesinin coğrafi işaret
                  ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve akademik ve  alması için meyve özelliklerini inceledik, bugün de
                  idari personel katıldı. Etkinlikte; Rektör Ünal ve diğer  tat analizini yapacağız. Ayrıca ‘Nebiyan Kestanesi
                  konuklar, Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki Nebiyan  Coğrafi İşaret Ormanı’ oluşturmak istiyoruz. Nebi-
                  bölgesinde yetişen kestaneleri tadarak puanladı.  yan yöresinin bütün ürünleri gerçekten çok lezzetli.
                                                               Amacımız tabii ki coğrafi işaret almak. Bu ürünlerin
                  Kestane çayı ikramı                          içerisinde fasulye ve salep de var. Bizler daha önce
                                                               de tescil ettirdiğimiz Erfelek kestanesini Havza’da
                  Toplam 3 çeşidi bulunan kestanelerin puanlaması  da yetiştirdik. Bu ürünler, çeşitli ekolojik ortamlarda
                  devam ederken, misafirlere kestane çayı da ikram  farklı lezzetlere sahip.” diye konuştu.
                  edildi. Puanlamada kestanenin tadı, görünümü, ko-
                  kusu ve rengi kriter olarak belirlendi. Nebiyan yöre-  Nebiyan kestanesi coğrafi işaret ormanı oluşturmayı
                  sinde yetişen kestaneler, tohum zarının kolay soyu-  hedefleyen Ziraat Fakültesi, Türkiye Bilimsel ve Tek-
                  labilmesi, kabuğunun ince olması ve tadıyla ön plana  nolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) fidan temin
                  çıkıyor. Nebiyan kestanesi hakkında bilgiler aktaran  etmek için proje başvurusunda bulundu. 20 dönüm-
                  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğr. Üyesi  lük alana ise fidan dikimi planlanıyor.






                  OMÜ, Lisans Öğrencilerine Yönelik Proje


                  Eğitimlerinin Meyvesini Topluyor


                                                               OMÜ’den 26 öğrenci, TÜBİTAK’ın üniversitede öğre-
                                                               nim görmekte olan ön lisans/lisans öğrencilerinin
                                                               araştırma  yapmaya  teşvik edilmesini amaçladığı
                                                               “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projelerini
                                                               Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye
                                                               hak kazandı. OMÜ’nün öğrencilere yönelik olarak
                                                               başlattığı ‘Proje Yazma Eğitimleri’nin meyvesi olarak
           OMÜBÜLTEN   Kasım - Aralık 2022  Sayı 90            görülen bu projeler Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat
                                                               Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Ziraat
                                                               Fakültesi ve Samsun Meslek Yüksekokulu öğrencileri
                                                               tarafından geliştirilerek TÜBİTAK’a sunuldu.
          48
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55