Page 62 - OMÜ Bülten 88
P. 62
düzenlenmesini son derece önemli buluyorum ve Endonezya’dan Organik Tarım Çalıştayı’na
umuyorum ki çalıştayın devamı da gelecek ve ku- destek
rumsal dönüşümlere sebep olacaktır. Bu kurumsal
dönüşümler, üretime yansıyarak önemli artı değer- Endonezya Tarım Bakanlığı ve Bogor Tarım Üniver-
ler sağlayacak. Biz de hem bireyler hem ülke olarak sitesinden (IPB -Institute Pertenian Bogor) katı-
bu akademik yansımalardan olumlu faydalanırız. lımcılar, çalıştaya gözlemci olarak iştirak etti. En-
Çalıştayda işin her yönünü ele alma fırsatımız ola- donezya Tarım Bakanlığı ile OMÜ arasında ziraat,
caktır. Bu tarz çalışmaların sadece belli bir sektör farklı coğrafi ve iklim koşullarında zirai gıda üretimi,
için değil, aslında tüm ülkemiz için çok kıymetli ol- organik tarım ve helal gıda gibi konularda tecrübe
duğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. ve bilgi paylaşımında bulunmak ve ortak eğitim ça-
lışmaları geliştirmek için ikili görüşmeler gerçekleş-
“Katkı maddeleri tüzüğe uygun olsa da işin tirilmişti. Bu kapsamda; Bitki Koruma ve Analist Uz-
doğasını bozuyor” manı Dr. Antarjo Dikin, Bitki Planlama Koordinatörü
Agnes Verawaty Silalahi, Tarım Geliştirme Direktörü
Cahit Tuz’un ardından söz alan Ziraat Fakültesi De- Norman Syahruddin, Kırsal Tarım Bölgeleri Direktö-
kanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ise, “Tarım, insanlığın rü Dr. Ir Invite Fadjar ve Endonezya Kahve Çiftçileri
varlığından beri stratejik önemini koruyor. Yokluğu Şirketinin (JPLM) Direktörü Inna Hanarti de çalışta-
hissedilmeye başlayınca hayatiyeti daha iyi kav- ya çevrim içi olarak bağlandılar.
ranmış oldu. Dünyadaki gelişmelere baktığımızda
artan nüfus, buna karşılık azalan tarım arazileri var. “Türkiye sadece kendisine değil, dünyaya gıda
Diğer tarafta gıdaya erişimde çeşitli sorunlar yaşa- üretiyor”
nıyor. Gıda üretimine baktığımız zaman üretimde bir
sıkıntı yok. Fakat gıdaya erişim konusu, sorun ola- Endonezya Tarım Bakanlığı adına teşekkür konuş-
rak karşımıza çıkıyor. Çevre dostu üretim teknoloji- masında söz alan Dr. Antarjo Dikin ise Türkiye’ye
leri, gıdanın çevreye ve üretim aşamasında tüketici- şükranlarını sunarak katılımcılara şöyle hitap etti:
ye zarar vermeden hazırlanmış olması, bu durumda “Rektör Hocamıza teşekkürlerimi sunuyorum.
dikkat çeken konular arasında yer almakta. Katkılar Türkiye’de sadece kendisi için değil, aynı zaman-
her ne kadar gıda tüzüğüne uygun olarak kullanılsa da tüm dünyaya gıda ürettiği için teşekkür ederim.
da işin doğasını bozuyor.” sözlerine yer verdi. Organik gıda önemlidir çünkü insan için zararsızdır.
Bu ürünlerde ilaç ve sentetik gübre kullanılmıyor.
“Helal belgesinin son noktası diyanet” Endonezya organik gıda üretiminde gelişiyor ve bu
alanda iş birliği yapabiliriz. Türkiye’de kurak arazi-
Katılımcılardan Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri ler gördüm. Organik gıda üretimi, suyu tutmamıza
Dr. Muhlis Akar Helal ve temiz gıda üzerine yaptı- da yardımcı olacaktır. Biz öğrencilere organik gıda
ğı sunumda şöyle konuştu: “Helal ve temiz gıdayı üretimi ile ilgili proje bursları sağlıyoruz. Herekse
üretirsek biz o zaman organik tarım kavramının saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.” 16.06.2022
tam olarak altını doldurmuş olacağız. Helal Gıda
Komisyonu olarak helal belgelendirmelerin hep-
sinde katkılarımız var. Helal belgesinin son noktası
diyanettir. Gıda konusu ve dinî olarak özellikle helal
ve temiz gıda konusu çok önemlidir. Bu sebeple ça-
lıştayın gerçekleştirilmesinde emeği olan herkese
teşekkür ediyor ve çıktılarının ülkemize faydalı ol-
masını diliyorum.” dedi.
“Helal Akreditasyon ve Helal Belgelendirmenin
Önemi”
Açılışta Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu
Başkanı Zafer Soylu da “Helal Akreditasyon ve He-
lal Belgelendirmenin Önemi” üzerine konuşma yap-
tı. Soylu, “Dünya nüfusunun dörtte biri olan Müslü-
manlar, helal ve temiz ürünlerle beslenmeyi tercih
etmekte. Helal gıda, İslam dinine göre yenilmesi ve
içilmesine izin verilen gıdalardır ki çiftlik ve tarla-
dan soframıza gelinceye kadar tümüyle İslami ku-
rallara uygun olarak hazırlanmış olması gerekmek-
tedir. Kurum olarak helal ürünlerin üretilmesi, ticari
olarak belgelendirilmesi ve akreditasyon süreçleri OMÜBÜLTEN Mayıs-Ağustos 2022
üzerine çalışmalarımızı her geçen gün geliştiriyo- Sayı 88
ruz.” değerlendirmesinde bulundu.
61