Page 61 - OMÜ Bülten 88
P. 61
Etkinlikler Araştırma
OMÜ’de Organik Tarım Çalıştayı
OMÜ tarafından helal gıda, GDO’suz ürünler ve or- evet bunlar önemli sorulardır, bu soruların cevap-
ganik tarım konularının tartışılacağı “Organik Tarım ları da asıl konuşulması gereken konulardır. Geldiği-
Çalıştayı” açılış konuşmalarıyla başladı. miz noktada yaşadığımız iklim değişikliğiyle beraber
dünyada yaşanan gelişmelere baktığımızda biz as-
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzen- lında geleceğimizi konuşuyoruz. Devletin özgürlüğü
lenen etkinliğe; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, ve istiklali her ne kadar gücüne bağlıysa, ekonomik
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. ve askerî gücüne bağlıysa ontolojik olarak da ge-
Cengiz Batuk, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mu- leceğimiz de tarıma ve gıdaya yaptığımız yatırıma
harrem Özcan, Helal Akreditasyon Kurumu Yöne- bağlıdır. Gıda konusunda gelecekte kendimizi özgür
tim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, Karadeniz Tarım- hissedebiliyorsak, gelecekte kendi kendimize yete-
sal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, bileceğimizi düşünebiliyorsak, ne kadar sağlıklı bes-
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Muhlis Akar, Bio leneceğimizi düşünüyorsak ve bu konuda bir teminat
Woow Organics Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tuz, oluşturabiliyorsak gelecek konusunda kaygımız o
Tohum Platformu Kurucusu Emine Ataman, akade- kadar azalacaktır. Çünkü iklim değişikliğiyle beraber
misyenler ile öğrenciler katıldı. asıl gündem ve tartışılması gereken nokta; ülkenin
ve yahut şehirlerin kendi kendine yeterliliğidir.” dedi.
“Helal ve temiz gıda önemli iki parametre”
Gıda üretiminde helal ve temiz gıdanın önemine
dikkat çeken Rektör Ünal, “Doğala yapılan her bir
müdahale ekonomik olarak daha fazla kazandır-
sa bile bir zaman sonra karşılığı tıbbi olarak, daha
doğrusu ödeme tablosu olarak önümüze çıkıyor.
İnançlar açısından düşündüğümüzde ise söz konu-
su olan 2 tane kavram var. Helal ve haram arasında
parametreler oluşturuluyor. Helal ve temiz şeklin-
de 2 tane kavram ortaya çıkıyor. Kesim biçimi helal
olabilir, fakat kullanılan katkı maddeleri farklı bir
bağlama ilerlemiş olabilir. Söz konusu katkı madde-
lerinin raf ömrünün uzatılmasının, bizim sağlığımıza
ve yaşam biçimimize nasıl bir etkisinin olduğunu
“Geleceğimizi konuşuyoruz” bilmiyoruz. Bu da dikkat etmemiz gereken konular
arasında olmalı diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Organik Tarım konusunun gelecekle ilgili önemin-
den bahsederek sözlerine başlayan Rektör Ünal, “Çalıştay, kurumsal dönüşümlere sebep olacak”
“Bugün üzerinde duracağımız konu organik tarım Organik tarım üzerine faaliyet gösteren bir şirket
olarak isimlendirildi fakat ilk olarak ismin arka pla-
OMÜBÜLTEN Mayıs-Ağustos 2022 Sayı 88 nıyla alakalı küçük bir açıklama yapmak isterim. olduklarının altını çizen bir diğer konuşmacı Bio
Bugün aslında geleceğimizi konuşacağız, sadece Woow Organics Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Tuz,
tarımı konuşmayacağız. İşte nasıl olursa helaldir, çalıştayın düzenlemesinden duyduğu memnuni-
nasıl olursa organiktir, nasıl olursa daha sağlıklıdır, yeti belirterek, “Üniversitede böyle bir programın
60