Page 77 - OMÜ Bülten 87
P. 77

OMÜ Geliştirdiği Projeyle “Manda


               Pastırması” Üretmeyi Hedefliyor



















               OMÜ, geliştirdiği ekonomik ve sosyokültürel odaklı  var. Proje ekibini Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni
               projeyle  manda  etinden  pastırma  üretmeyi  amaç-  ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı akademisyenleri Doç.
               lıyor. Türkiye’deki manda varlığının önemli bir kıs-  Dr. Ali Gücükoğlu, Doç. Dr. Özgür Çadırcı, Arş. Gör.
               mına sahip Samsun’da OMÜ Veteriner Fakültesi  Dr. Tolga Uyanık ve Arş. Gör. Sibel Kanat ile Uzman
               akademisyenleri, ürettikleri 1908 kodlu araştırma   Veteriner Hekim Ayşegül Bölükbaş’ın oluşturduğu
               geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında Türk mutfa-  çalışmada; Bafra Kızılırmak Deltası’nda hem doğal
               ğının geleneksel lezzetlerinden pastırmayı manda   ekolojik koşullarda beslenen (ekstansif) hem de
               etinden üretmek için harekete geçti.         çiftlikte yetiştirilen (entansif) mandalardan pastır-
                                                            ma üretilmesi planlanıyor.
               Temel hedef; patent almak ve Samsun’un coğrafi
               işaret tescili almış ürün sayısını arttırmak
                                                            Proje doğrultusunda üretim öncesi ham madde ve
                                                            üretim sonrası pastırma üzerinde yapılacak analiz-
               Proje ekibinden Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni
               ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı akademisyeni Doç. Dr.   lerin sonuçlarına göre üretilen pastırmanın karak-
               Ali Gücükoğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr.   teristik özellikleri ile üretim koşullarının standar-
               Mehmet Tütüncü ile birlikte üretilen numune pas-  dizasyonu  belirlenecek.  Nihayetinde  de  üretilen
               tırmaları Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’a sunarak pro-  pastırmanın patent ve coğrafi işaret alması için giri-
               jenin detaylarını anlattı.                   şimlerde bulunulacak.

               Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana   Samsun’un coğrafi işaret almış ürünlerinin arasın-
               Bilim Dalı öncülüğünde ve Samsun Damızlık Manda  da olması beklenen manda pastırması; Veteriner
               Yetiştiricileri Birliğinin desteğinde hayata geçecek  Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
               projenin hedefinde ise patent almak ve Samsun’un  ile Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin iş
               coğrafi işaret tescili almış ürün sayısını arttırmak  birliğinde Çamlıdağ Tesisleri’nde üretilecek.

               Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi


               Kirazcı’ya TÜBİTAK Desteği


               Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışman-
               lık Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Furkan Kirazcı’nın proje
               önerisi, Türkiye Bilimsel ve  Teknolojik Araştırma
               Kurumunca (TÜBİTAK) desteklenmeye değer gö-
               rüldü.Arş. Gör. Furkan Kirazcı’nın doktora tezinin
               ilk aşaması için hazırladığı ve TÜBİTAK 1002- Hızlı
               Destek Programı kapsamında sunduğu proje öne-
               risi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Arş. Gör.
               Furkan Kirazcı’nın yürütücü olduğu  “İşe Kilitlenme:
               Bir Karma Desen Araştırması”  başlıklı söz konusu
               çalışmanın danışmanlığını ise Eğitim Fakültesi Öğr.
               Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas yapıyor.
               OMÜ Üst Yönetimi de TÜBİTAK tarafından destek-                                                Ocak-Nisan 2022
               lenecek projeden ötürü proje ekibini tebrik ederek                                           OMÜBÜLTEN   Sayı 87
               başarılarının devamını diledi.
                                                                                                            75
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82