Page 77 - OMÜ Bülten 87
P. 77
OMÜ Geliştirdiği Projeyle “Manda
Pastırması” Üretmeyi Hedefliyor
OMÜ, geliştirdiği ekonomik ve sosyokültürel odaklı var. Proje ekibini Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni
projeyle manda etinden pastırma üretmeyi amaç- ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı akademisyenleri Doç.
lıyor. Türkiye’deki manda varlığının önemli bir kıs- Dr. Ali Gücükoğlu, Doç. Dr. Özgür Çadırcı, Arş. Gör.
mına sahip Samsun’da OMÜ Veteriner Fakültesi Dr. Tolga Uyanık ve Arş. Gör. Sibel Kanat ile Uzman
akademisyenleri, ürettikleri 1908 kodlu araştırma Veteriner Hekim Ayşegül Bölükbaş’ın oluşturduğu
geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında Türk mutfa- çalışmada; Bafra Kızılırmak Deltası’nda hem doğal
ğının geleneksel lezzetlerinden pastırmayı manda ekolojik koşullarda beslenen (ekstansif) hem de
etinden üretmek için harekete geçti. çiftlikte yetiştirilen (entansif) mandalardan pastır-
ma üretilmesi planlanıyor.
Temel hedef; patent almak ve Samsun’un coğrafi
işaret tescili almış ürün sayısını arttırmak
Proje doğrultusunda üretim öncesi ham madde ve
üretim sonrası pastırma üzerinde yapılacak analiz-
Proje ekibinden Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni
ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı akademisyeni Doç. Dr. lerin sonuçlarına göre üretilen pastırmanın karak-
Ali Gücükoğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. teristik özellikleri ile üretim koşullarının standar-
Mehmet Tütüncü ile birlikte üretilen numune pas- dizasyonu belirlenecek. Nihayetinde de üretilen
tırmaları Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’a sunarak pro- pastırmanın patent ve coğrafi işaret alması için giri-
jenin detaylarını anlattı. şimlerde bulunulacak.
Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Samsun’un coğrafi işaret almış ürünlerinin arasın-
Bilim Dalı öncülüğünde ve Samsun Damızlık Manda da olması beklenen manda pastırması; Veteriner
Yetiştiricileri Birliğinin desteğinde hayata geçecek Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
projenin hedefinde ise patent almak ve Samsun’un ile Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin iş
coğrafi işaret tescili almış ürün sayısını arttırmak birliğinde Çamlıdağ Tesisleri’nde üretilecek.
Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi
Kirazcı’ya TÜBİTAK Desteği
Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışman-
lık Ana Bilim Dalı Arş. Gör. Furkan Kirazcı’nın proje
önerisi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma
Kurumunca (TÜBİTAK) desteklenmeye değer gö-
rüldü.Arş. Gör. Furkan Kirazcı’nın doktora tezinin
ilk aşaması için hazırladığı ve TÜBİTAK 1002- Hızlı
Destek Programı kapsamında sunduğu proje öne-
risi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Arş. Gör.
Furkan Kirazcı’nın yürütücü olduğu “İşe Kilitlenme:
Bir Karma Desen Araştırması” başlıklı söz konusu
çalışmanın danışmanlığını ise Eğitim Fakültesi Öğr.
Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas yapıyor.
OMÜ Üst Yönetimi de TÜBİTAK tarafından destek- Ocak-Nisan 2022
lenecek projeden ötürü proje ekibini tebrik ederek OMÜBÜLTEN Sayı 87
başarılarının devamını diledi.
75