Page 73 - OMÜ Bülten 87
P. 73

OMÜ Projesiyle, Sinop Gerzeli Çiftçilere

               “Gerze Tavuğu” Dağıtıldı



               Sinop’un Gerze ilçesinde yayılım gösteren yerel  proje son derece değerliydi. Bu projeyi hayata geçi-
               bir ırk olan Gerze tavuklarının korunması amacıyla  ren başta Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Umut
               OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğr. Üyesi  Sami Yamak hocama, destekleyen Ziraat Fakültesi
               Doç. Dr. Umut Sami Yamak’ın yürütücülüğünü yaptı-  Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan hocama ve Dekan
               ğı “Gerze Tavuklarında Seleksiyon ile Canlı Ağırlık ve  Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Öztürk hocama teşekkür
               Besi Performansının Artırılması” başlıklı proje 2021  ediyorum.” dedi.
               yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştır-
               malar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından  “Bu proje model alınmalıdır”
               desteklenmeye değer görüldü.
                                                            Bu projenin model alınması gerektiğini söyleyen
               Proje kapsamında Sinop’ta faaliyet gösteren ticari  Rektör Ünal, “Bu önemli bir çalışma ve aslında bu
               işletmeler ve Gerze Tarım İlçe Müdürlüğünden te-  çalışmanın model olarak görülüp Anadolu’nun her-
               min edilen yumurtalar ile damızlık üretimine baş-  hangi bir köşesinde kültür varlığı olarak görülen ne
               landı. Damızlık üretiminin ardından sürekli olarak  varsa bunun korunması, güçlendirilmesi ve ekono-
               civciv üretimine devam edilen Gerze tavuklarının  miye bir şekilde kazandırılması gerekiyor. Devletin
               doğal yayılım bölgesinde sayısının artırılması ama-  bütün kurumları bunu destekleyecektir. Bunların
               cıyla Gerzeli çiftçilere Gerze Tarım İlçe Müdürlüğü-  başında biz geliyoruz. Dünyada gıda artık strate-
               nün önünde Gerze Tavuğu dağıtımı yapıldı.    jik bir ürün. Üretmek zorundayız. Kendi kendimize
                                                            yetmek zorundayız. Kendi varlıklarımızı korumak
               Gerze Tavuğu dağıtım programına OMÜ Rektörü  ve bunu bir şekilde güçlendirmek zorundayız. Her
               Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.  birimize görev düşüyor. Özellikle bugün tavuk ala-
               Dr. Nihat Dalgın, Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şa-  cak olan çiftçi kardeşlerime şunları söylemek isti-
               hin, Gerze Kaymakamı Tekin Dündar, Gerze Belediye  yorum. Aslında sadece bir tavuk bakmayacaksınız.
               Başkanı Cevat Şensoy, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı  Bir projenin, bir türün ıslahına, bir türün tekrar kendi
               Prof. Dr. Muharrem Özcan, Ziraat Fakültesi Dekan  anavatanında bir varlık olarak bir aktör olarak yer
               Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Öztürk, Sinop Tarım ve  almasına katkı sağlayacaksınız. Projeyi yöneten ar-
               Orman Bakanlığı Sinop İl Müdürü Fatih Önlem, Tarım  kadaşlarımızla bunun ıslahı anlamında iletişiminizi
               ve Orman Bakanlığı Gerze Tarım İlçe Müdürü Özbay  sürdürmeniz fayda sağlayacaktır.” diye belirtti.
               Akkaş, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Umut Sami Yamak,
               proje ekibi ve çiftçiler katıldı.             “Gerze tavuğunun farkındalığını artırmak
                                                            istiyoruz”
               “Gerze tavuğu, sadece bir tavuk değil, ülke adına
               Gerze adına bir markadır”                    Proje yürütücüsü olarak süreci anlatan Doç. Dr.
                                                            Umut Sami Yamak, 300-400 yumurta ile işe başla-
               Programda konuşan Rektör Ünal, “Söz konusu olan  dıklarını ve 100 civarında damızlıkları olduğunu be-
               Gerze tavuğu, bu kültüre ait, Anadolu’ya ait mad-  lirtirken, “Bugün konuşulan bu rakamlar sembolik.
               di  kültür  varlıklarının  en  önemlilerinden  biridir  ve  Önemli olan Gerze tavuğunun farkındalığını artır-
               Gerze’yle eşleşmiş bir varlıktır. Bugün üzerine ko-  mak, vatandaşın elindeki tavuk sayısını artırmaktır.
               nuştuğumuz Gerze tavuğu, sadece bir tavuk değil,  Amacımız ilerleyen dönemlerde hem sayıyı artırmak
               ülke adına Gerze adına bir markadır. Bunun varlığını  hem  de  projede  hedeflediğimiz  noktaya  ulaşarak   OMÜBÜLTEN   Ocak-Nisan 2022
               sürdürebilmesi açısından, rekabete dayanabilmesi  civcivlerimizi vatandaşlarımızla buluşturmaktır.”   Sayı 87
               açısından mutlaka ıslahı gerekiyor. Bu anlamda bu  diye konuştu.
                                                                                                            71
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78