Page 72 - 86
P. 72
Etkinlikler Araştırma
Kenevirin, Arı Katili “Varroa”dan Koruduğu
Ortaya Çıktı
Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet de parazit (varroa destructor) miktarının yüzde 70
Güler’in denetiminde yapılan çalışmada; kenevir daha az olması en önemli detaylardan bazıları oldu.
ekim alanlarında barındırılan arıların daha iyi yav- Bu durumun, kenevir bitkisi nektar ve polenindeki
ru yetiştirdikleri, “varroa” akarından korundukları, kanabinoid bileşiklerinin varlığından kaynaklandığı
daha sağlıklı oldukları, daha fazla ergin arıya sahip düşünülüyor.
oldukları, kışa daha güçlü girdikleri ve bal yaptık-
ları belirlendi.
Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet
Güler’in denetiminde, öğrencisi Ömer Yılmaz’ın
yüksek lisans tez projesi kapsamında bazı kaynak
ve yetiştiricilerin, kenevir bitkisinin arılar için yararlı
olduğuna ilişkin söylemleri üzerine çalışma yapıldı.
Proje OMÜ Bilimsel Araştırma Birimi (BAP) tarafın-
dan desteklendi ve Samsun’un Havza ilçesi kenevir
bitkisi ekim alanında 2020 yılında yapıldı. Bu amaçla
ayçiçeği, kenevir ve kır çiçeği alanlarına belirli sayı-
da arı kolonileri yerleştirildi.
Yapılan çalışmada; özellikle sonbahar döneminde
doğada çiçekli bitkilerin tükendiği dönemde çiçek
açan kenevir bitkisinin arılar için çok değerli bir
gıda kaynağı olduğu belirlendi. Kenevir bitkisinin,
özellikle arılar için elzem olan polen (protein, vita-
min, mineral madde, yağ asidi gibi) kaynağı yönün- Konuyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Güler
den çok zengin olduğu ortaya çıktı. Yapılan çalışma, “Kenevir bitkisi, varroa akarına karşı kimyasal mü-
kenevir ekim alanlarında barındırılan arıların; daha cadelede iyi bir destek kaynak oluşturuyor. Arıcı-
iyi yavru yetiştirdikleri, daha sağlıklı oldukları, daha ların; yaz dönemi sonuna doğru kır çiçeğinden ya-
fazla ergin arıya sahip oldukları, kışa daha güçlü pılan esas bal hasadının ardından arılarını kenevir
girdikleri ve bal yaptıklarını gözler önüne serdi. Çok ekim alanları çevresinde bulundurmaları önemli
kritik bir dönem olan yaz sonunda kenevir bitkisi- yararlar sağlayacaktır. Arı varlığı ve bal üretimi yö-
nin arıda yavru üretimini arttırdığı, bu sayede arıla-
nünden dünyada ikinci sırada bulunan Türkiye’de
OMÜBÜLTEN Ekim-Aralık 2021 Sayı 86 rın kış döneminde daha az zayiat verdikleri görüldü. arıcılık sektörüne destek anlamında kenevir ekimi-
Çalışmada ayrıca, kenevir sahasındaki arı ailelerin-
nin teşvik edilmesi, ciddi kazanımları beraberinde
de hem yavru gözlerinde hem de ergin arı üzerin-
getirecektir.” dedi.
70