MENU

İş’te Samsun Üniversite-Sanayi İş Birliğinin Nabzını Tutuyor
26 Nisan 2018, Perşembe - 15:08
Güncelleme: 26 Nisan 2018, Perşembe - 20:57

Samsun’un iş yaşamında ön plana çıkan, sektöre yön veren iş insanları ile akademik camiayı Lovelet Sahne’de öğrencilerle buluşturan "İş’te Samsun" programı; yeni konu ve konuklarla Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ); sanayi-sektör iş birliği, istihdam, kurumsallaşma, girişimcilik gibi hedeflerinin nabzını tutmaya devam ediyor.

OMÜ, Haber Medya Grubu ve Lovelet Sahne paydaşlığı ile hazırlanan "İş’te Samsun" programına bu hafta; Samsun ve Türkiye’nin önemli sanayi aktörlerinden biri olan Samsun Segman Sanayinin Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Hidayetoğlu ile Üniversitenin kalite yönetimi sürecinde ciddi adımlar atıp önemli mesafeler kateden Mühendislik Fakültesinden Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sermin Elevli konuk oldu.

Programa ayrıca OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli ile Endüstri Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Haberaks TV Genel Yayın Koordinatörü Sinan Sallabaş’ın üstlendiği programda sanayi ile akademik hayatın yürüttüğü iş birlikleri ve projeler, mezunlara yönelik istihdam olanakları, öğrenciler için staj fırsatları, mesleki tecrübeler, marka değeri ve birçok konu geniş yelpazede irdelenip ele alındı.

Dünyanın kendi alanında 16. büyük şirketi

Programın başlangıcında; Türkiye’nin segmen ve piston üretimindeki tek firması olan ve dünyanın ise bu alanda 16. büyük şirketi olarak sivrilen Samsun Segman Sanayinin Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Hidayetoğlu, başarı öyküsünü öğrencilerle paylaşırken 70 yıllık yaşamının 55 yılını iş hayatında geçirdiğini söyledi.

“İş insanlarının üniversitelerde ders vermesi kanaatindeyim”

Kendisinin de Endüstri Mühendisliği eğitimi aldığına işaret eden iş adamı Hidayetoğlu, öğrencilerin eğitimdeki motivasyonlarının ve ileriye dönük iş planlarının başarıyı beraberinde getirdiğini belirterek “Bir defa öğrenciler, sınavda 50 ya da 60 puan alırsam dersten geçiyorum şeklinde kesinlikle düşünmemeli. Eğer böyle düşünürlerse eğitim gördükleri alan havada kalır ve hayal kırıklığına uğrarlar. Ülkemiz maalesef genel olarak eğitimde sanki kelepçelenmiş gibi bazı hususları aşamıyor. İktidarlar değişiyor ancak bu sistemimiz değişmiyor. Türkiye; ihracat, üretim ve birçok konuda atılım göstermesine rağmen eğitim sisteminde söz konusu kronik sorunu çözemedi. Ben şunu dile getirmek istiyorum: Mesela iş insanlarının üniversitelerde ders vermesi kanaatindeyim, ne dersi verecek biliyor musunuz? Hayat dersi verecek, gençlerin hayata nasıl hazırlanılması gerektiğine dair. Zira hayata hazırlanmak her şeyden daha önemli. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolaylaştı, yapay zekâ almış gidiyor. İnternet çağında yaşıyoruz, bilgiyi nasıl üreteceğiz ve bunu nasıl teknoloji ve inovasyona dönüştüreceğiz, artık bunları tartışmamız lazım. Çocuklarımızı, neslimizi daha ilkokuldan itibaren laboratuvarlar ve buna dönük pratik eğitimle sanayiye adapte etmemiz lazım. Çünkü sanayi sektörü hayatın merkezinde yer alıyor.” dedi.

“İşi diploma yapmıyor, birikim ve tecrübenizle sizler yapacaksınız”

Öğrencilere öğrenim görmekte oldukları bölüm ve alanlarda uzmanlaşmaları tavsiyesinde bulunan Hidayetoğlu devamında “Çünkü üretimde her şey parçalar hâlinde, bir problemin farklı boyutları var ve herkes bir ucundan tutarak üretimi devam ettiriyor. Hangi üniversiteden mezun olduğunuzun çok da önemi yok aslında. Biz firma olarak buna da şahit oluyoruz; mühendislik eğitiminde iyi olarak nitelendirilen üniversitelerden mezun olan mühendisler başvuruda bulunuyor ancak bazen istediğimiz randımanı alamıyoruz. Önemli olan verdiğimiz işi layıkıyla yerine getirebilmesi. Yani işi yapan diploma değil, sizin biriktirdikleriniz ve tecrübeleriniz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Sanayi uygulaması programıyla istihdam edilen öğrencilerimiz var”

Konuşmasında Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü olarak 6 yıldır “sanayi uygulaması programı”nı yürüttüklerini vurgulayan Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sermin Elevli ise bu program sayesinde öğrencilerin 4. sınıfın ikinci döneminde haftanın 3 gününü sanayide geçirdiklerini kaydederek “Bu programı fazlasıyla önemsiyoruz. Çünkü öğrencilerimiz sanayide gördükleri problemleri akademik danışmanlarıyla paylaşarak buna yönelik çözüm yolları arama noktasında ortak hareket etme imkânı buluyorlar. Bu uygulama neticesinde mezun öğrencilerimizden istihdam edilenler oldu. Bu program, başarılı öğrencileri ödüllendiren bir özelliğe sahip aslında. Bir de ‘mesleki uygulama programı ’ adını verdiğimiz program ise bütün Mühendislik Fakültesinde yürütülmekte ve 3 yıldır devam ediyor." sözlerine verdi.

“Fakülte olarak Samsun sanayisi açısından farkındalık yaratmak istiyoruz”

Mühendislik Fakültesi adına Samsun sanayisi açısından bir farkındalık yaratmak istediklerine dikkat çeken Prof. Dr. Elevli sözlerine şunları ekledi: “Mühendislik Fakültesi, bütün bölümleriyle iş birliğine her zaman hazır. Hakikaten bu süreçte fazlasıyla gayret gösteren hocalarımız var. Staj ve eleman ihtiyacı konusunda firmaların bize olan ilgi ve alakaları son derece önem arz ediyor. Biz buradayız ve yol haritalarımızla sektörde yer alan firmaların yanında olmak istiyoruz.”

Programda; Endüstri ve Çevre Mühendisliği öğrencileri de sorun, talep ve önerilerini konuklarla paylaşarak bu yönde atılması gereken adımları dile getirme şansına sahip oldular.

X
Secure Login

This login is SSL protected