Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Kenevirde Güncel Yaklaşımlar” paneli, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrencileri bir araya getirdi.
Etkinlikte, endüstriyel kenevirin ekonomik ve bilimsel potansiyeli ele alınırken, sürdürülebilir gelecek açısından taşıdığı stratejik önem vurgulandı.
Etkinliğe; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz,OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Oregon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wu Zhaohui, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr. Yıldıray Topçu, OMÜ Yeşilyurt DemirÇelik MYO Müdürü Doç. Dr. Gökhan Demir, yerli ve yabancı akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve öğrenciler katılım sağladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını Amerika Birleşik Devletleri Oregon Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Wu Zhaohui yaptı. Konuşmasında, endüstriyel kenevirin küresel tedarik zincirindeki rolüne ve sunduğu ekonomik fırsatlara dikkat çeken Zhaohui, OMÜ ile Oregon Üniversitesi arasında geliştirilen akademik iş birliklerinin önemine vurgu yaptı.
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, kenevirin insanlık tarihinin en eski tarımsal bitkilerinden biri olduğunu belirterek, özellikle medikal alandaki önemine değindi. “Son 5 yılda yalnızca tıbbi kenevirle ilgili olarak 7 bin 500’den fazla bilimsel makale yayımlandı. Bu da sağlık sektöründe giderek artan ilgiyi gösteriyor.” dedi.
Kurnaz, endüstriyel kenevirin yaklaşık 25 bin farklı ürünün üretiminde kullanıldığını ve küresel pazar değerinin hızla arttığını vurguladı. “2022’de kenevir sektörünün piyasa değeri 7,55 milyar dolar olarak hesaplanırken, 2030’a kadar bu rakamın 75 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kenevir, ekonomik katkısının yanı sıra sürdürülebilir üretim modellerine olan katkısıyla da dikkat çekiyor.” ifadelerini kullandı.
Kenevirin stratejik bir tarımsal ürün olduğunu belirten Kurnaz, Türkiye’nin bu alandaki potansiyeline vurgu yaparak, “Bilimsel mükemmeliyet, yenilikçilik ve güçlü kamu-özel sektör iş birlikleri temelinde yürüttüğümüz çalışmaların, Türkiye’yi küresel kenevir ekosisteminde önemli bir konuma taşıyacağına inanıyoruz.” dedi.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin tarih boyunca farklı alanlarda kullanıldığını ancak psikoaktif bileşenleri nedeniyle zaman zaman üretiminin kısıtlandığını belirtti. Son yıllarda düşük psikoaktif madde içeren endüstriyel kenevir türlerinin ıslah edilmesiyle bu bitkinin kullanım alanlarının yeniden genişlediğini ifade etti.
Aytaç, “Kenevir, inşaat sektöründen ilaç endüstrisine, gıdadan polimer malzeme üretimine kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Ülkemizde de bu alandaki çalışmalar hız kazanmış durumda.” dedi.
OMÜ’nün kenevir üzerine çalışmalarına 1992 yılında başladığını hatırlatan Aytaç, 2019 yılında kurulan Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nün Tarım ve Islah; Gıda, Yem ve İlaç; Sanayi ve Pazarlama olmak üzere üç ana bilim dalında araştırmalar yürüttüğünü söyledi.
Aytaç, enstitünün yalnızca araştırma yapmakla kalmayıp, eğitim faaliyetleri ve kamu bilgilendirme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. “Uluslararası gelişmeleri yakından takip ediyor ve iş birliklerimizi artırmayı hedefliyoruz,” diyerek, bu kapsamda ABD Oregon Eyalet Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezinden akademisyenlerin de etkinliğe katıldığını ekledi.
Sempozyum kapsamında, Oregon Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Wu Zhaohuiendüstriyel kenevir ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca Oregon Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Ateş proje kapsamını, Doç. Dr. Massimo Bionaz kenevirin hayvan beslenmesindeki kullanımını, Doç. Dr. Chad Higgins ise kenevir tarımında uygulanan sulama yöntemlerini anlattı.
Panel oturumunun moderatörlüğünü,Ondokuz Mayıs Üniversitesindeki kenevir araştırmalarının öncüsü Prof. Dr. Enver Esendal üstlendi.
Konferans, aynı zamanda TÜBİTAK 1001 destekli Kenevir Islahı projesinin kapanış lansmanına da ev sahipliği yaptı. OMÜ ve Oregon Üniversitesi iş birliğinin planlanandığı akademik camia ve diğer katılımcılar ile paylaşıldı.
Farklı ülkelerden akademisyenlerin katılım sağladığı etkinlikte, Samsun Büyük şehir Belediyesi, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü ve OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsünün açmış olduğu sergilerde kenevirden üretilen elbiseler, kozmetik ve diğer ürünler de sergilendi. Etkinlik, belgelerin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.