OMÜ, Patentini Ticarileştirdi
14 Kasım 2022, Pazartesi - 12:14
Güncelleme: 14 Kasım 2022, Pazartesi - 12:14

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Okan ve Can Eğitim-Öğretim Kurumları arasında “Patent Lisans Sözleşmesi” imzalandı.

OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Özbey ile yüksek lisans öğrencisi Uğur Karakurt tarafından üretilen "İçerisinde Dolgu Malzemeleri Bulunan Hafif Köpük Beton Isı Yalıtım Plakası ve Blok Duvar Malzemesi” başlıklı patent tescilli proje, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Okan ve Can Eğitim-Öğretim Kurumları sahibi Hasan Özata’nın karşılıklı imzaları atmasıyla resmî olarak ticarileşti.

Senato Salonu’nda düzenlenen imza törenine ayrıca; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Samsun Teknopark Genel Müdürü Ekrem Altan ile Ticarileştirme ve Pazarlama Uzmanı Tayfun Bozkurt, Okan ve Can Eğitim-Öğretim Kurumları yetkilileri Yaşar Engin ve Recep Dönmez katıldı.

Hasan Özata “Gerçekten böylesine güzel bir projenin içinde bulunmaktan ve finans sağlayacak olmamızdan dolayı mutluluk duyuyoruz”

İmzalardan önce protokolün hayırlı olmasını temenni eden Okan ve Can Eğitim-Öğretim Kurumları sahibi Hasan Özata “Sayın Rektör’ümün nezdinde bu projeye günlerce emek veren Teknopark Genel Müdürü Ekrem Altan, Ticarileştirme ve Pazarlama Uzmanı Tayfun Bozkurt ile bütün ekibe teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten böylesine güzel bir projenin içinde bulunmaktan ve finans sağlayacak olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. OMÜ ile bu projeyi uzun süre yürüteceğimiz için de memnuniyetimi ifade etmeliyim.” diye konuştu.

Rektör Ünal “Burada arzu edilen; bilginin teknolojiye, üretime ve istihdama dönüşmesine imkân sağlamak”

Ardından düşünce ve değerlendirmelerini aktaran Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise Okan ve Can Eğitim-Öğretim Kurumlarının OMÜ ile çalışma iradesinin çok değerli olduğunu belirterek “Burada arzu edilen; bilginin teknolojiye, üretime ve istihdama dönüşmesine imkân sağlamak. Bunu aslında bir ticaret olarak düşünmemek gerekiyor. Bu gelişme eğitim-öğretimin gelişmesine, üretilen bilginin; bölgemizin kalkınmasına, ülkemizin uluslararası rekabet gücüne katkı sağlamasına yol açtığı için önemli. Evet, bu iş birliği çok değerli ama bunu asıl değerli kılan, gelecekle alakalı bir başlangıca ve ümide vesile olmasıdır. Ben sizlere ve ekibimize özel olarak teşekkür ediyorum.” dedi.

“Proje, model bir çalışma özelliğini taşıyor”

Okan ve Can Eğitim-Öğretim Kurumlarının, Samsun Teknopark’ta yer almak istemesinin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini vurgulayan Rektör Ünal “Teknopark’ta olmanızın, sahadaki ihtiyaçları arkadaşlarımıza bildirme noktasında çok ciddi katkıları olacaktır. Çünkü bizim üst düzeyde bir araştırma geliştirme (AR-GE) stratejimiz var. Son 2 yıl içerisinde yüzde 100’ü aşan bir ivme yakaladık ve bu sıçrama literatüre de yansımış durumda. Bu hususta arzu ettiğimiz şudur: Piyasadaki ihtiyaca, soruna, talebe bir şekilde karşılık gelen bilgi üretmek. İşte bu noktada şirketin AR-GE’sini yürütmek ve böylelikle şirketin hızını, verimini, bereketini arttırmak niyetindeyiz. Bunlardan ötürü bu çalışma model bir çalışma özelliği taşıyor, yani ticari olarak görmüyoruz. İnşallah arkasından daha nitelikli ve karşılıklı olarak yarar sağlayacağımız nice ortaklıklara kapı aralar.” sözleriyle projenin önemini dile getirdi.

Patent sahibi Doç. Dr. Mustafa Özbey ve yüksek lisans öğrencisi Uğur Karakurt ile ürünün ticarileşmesinde emeği geçen Samsun Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ekibini kutluyor, başarılarının daimî olmasını diliyoruz.