Rektör Ünal: “2 Senede 5 Basamak Yükseldik; Türkiye’de İlk 10’a Girmeyi Hedefliyoruz”
04 Kasım 2022, Cuma - 11:40
Güncelleme: 05 Kasım 2022, Cumartesi - 11:40

ISIF’22 Buluş Fuarında ödül alan ve patent başvurularının tescili gerçekleşen akademisyenlere Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi organizasyonunda ödül ve teşekkür belgesi takdim töreni gerçekleştirildi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen tören Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, Samsun Teknopark Genel Müdürü Ekrem Altan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı başlayan etkinlik Rektör Ünal’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında yaşadığı gurur tablosundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Ünal, “Böylesine güzel bir gurur tablosunun içerisinde sizlerle yer almak bizi son derece mutlu ediyor. Bu süreçte düşünce üreten, süreçten sonuç almak için çaba gösteren her bir arkadaşıma tebriklerimi sunuyorum. Üniversitemizle alakalı kurduğumuz bir hayal vardı, sizleri o hayali devam ettiren arkadaşlar olarak değerlendiriyoruz o nedenle özel olarak birlikte olalım istedik.” dedi.

“Bizim ortaya koyduğumuz vizyon Türkiye’de ilk 10’a girmek”

 Yaklaşık 2 yıllık bir serüven içerisinde olduklarını belirten Rektör Ünal konuşmasına şu sözlerle devam etti, “OMÜ olarak kurduğumuz bir hayal vardı, güçlü bir hayaldi peşinden koştukça bizi memnun etmekle beraber, basamakları başarılarla beraber çıktıkça inanmaktan keyif aldığımız bir hayalimizdi. OMÜ olarak bizim ortaya koyduğumuz vizyon Türkiye’de ilk 10’a girebilmek. Bunula beraber bir revizyona gittik ve bu revizyonların en güçlü adımları AR-GE ve eğitim oldu, ikisinde de ciddi bir yol aldığımızı ve bu ay itibarıyla geri kalanının planlanması için harekete geçtiğimizi duyurmak istiyorum. Eğitim ile alakalı revizyonumuza lisans düzeyinde başlamıştık fakat şu anda lisansı besleyecek nitelikte bir lisansüstü ve doktora düzeyinde, doktorayı merkeze almak kaydıyla lisansüstü bir çalışma başlattık. 2 yıllık çalışmalarımızın sonucunda ciddi bir yol aldığımızı ve başarılarımızın literatüre yansıdığını söyleyebiliriz. URAP sıralamasına baktığımızda Üniversitemizin 2 senede 5 kademe yükseldiğini görebiliyoruz. Daha önceki birlikteliklerimizde ortaya koyduğumuz bir ideal doğrultusunda 2021 yılında YÖKAK tarafından akredite olan ilk 5 üniversiteden birisi oldu. Arkasından OMÜ’ye en son 2014 yılında alabildiği girişimci üniversite unvanını geri kazandırdık.” şeklinde konuştu.

“Asıl amacımız araştırma üniversitesi olmak”

Konuşmasının devamında ileriye dönük hedeflerden bahseden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, ”Burada asıl amacımız araştırma üniversitesi olabilmek. Türkiye’de araştırma üniversitelerine ciddi bir kaynak sağlanıyor, OMÜ olarak bundan yararlanmak öncelikli hedefimiz. Bizim arzumuz 2023 senesinde araştırma üniversitesi unvanını kazanabilmek, temel hedefimiz bu yönde. Dolayısıyla 1 Aralık itibariyle üniversitemizde yeni bir dönem başlıyor. Atama yükselme kriterleri değiştirildi, yüzde 30’dan yüzde 200’e varan bir farkla yeniden kodlandı, yarım asırlık bir üniversitede bütün yönetmelikleri elden geçirdik. Tüm bu revizyonu sistemimizi kurgulamak üzere dizayn ettik. Yönetmelikleri hedefimize doğru yürüdüğümüz yolda, yürüyüşümüzü güçlendirecek şekilde elden geçirdik. 2020’de OMÜ‘nün patent sayısı sıfırken geçtiğimiz yıllarda bu sayıyı 26’ya yükselttik.” diye belirtti.

“Kendi ürettiğimiz patentlerle kazanç elde edebilen bir eğitim kurumu hâline geldik”

Konuşmasının sonunda şunları ifade eden Rektör Ünal, ”Geldiğimiz noktada 1 Aralık itibariyle kadro sayımızı yükseltmek adına ciddi bir başvuru yaptık. Bu başlığın bu toplantıyla alakalı kısmını şöyle izah edeyim, biz arkadaşlarımızın özlük hakları için uğraşıp onları bu konuda rahatlatıp üretim atmosferine katkıda bulunmalarını istiyoruz. Bu süreçte AR-GE’ye olan yatırımımızı 5.8 milyondan 60 milyon TL’ye çıkarmayı amaçlıyoruz. Biz kendi ürettiğimiz patentlerle kazanç elde edebilen bir eğitim kurumu haline geldik. Yeni düzenlemede geçmişte patente alanında veya iyi bir proje geçmişi olan arkadaşlarımıza öncelik sağlayacağız kurum olarak desteklerken de pozitif anlamda ayrıcalık tanıyacağız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal başarı belgesi almaya hak kazanmış akademik personele belgelerini takdim ederken, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu katılımcılara katılım belgelerini verdi. Belge takdimlerinin ardından etkinlik son buldu.