MENU

OMÜ Projesiyle, Sinop Gerzeli Çiftçilere ‘Gerze Tavuğu’ Dağıtıldı
25 Nisan 2022, Pazartesi - 19:02
Güncelleme: 26 Nisan 2022, Salı - 08:37

Sinop’un Gerze ilçesinde yayılım gösteren yerel bir ırk olan Gerze Tavukları’nın korunması amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Sami Yamak’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘Gerze Tavuklarında Seleksiyon ile Canlı Ağırlık ve Besi Performansının Artırılması’ başlıklı proje 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmiştir.

Proje kapsamında Sinop’ta faaliyet gösteren ticari işletmeler ve Gerze Tarım İlçe Müdürlüğünden temin edilen yumurtalar ile damızlık üretimine başlandı. Damızlık üretiminin ardından sürekli olarak civciv üretimine devam edilen Gerze tavuklarının doğal yayılım bölgesinde sayısının artırılması amacıyla Gerzeli çiftçilere Gerze Tarım İlçe Müdürlüğünün önünde Gerze Tavuğu dağıtımı yapıldı.

Gerze Tavuğu dağıtım programına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Gerze Kaymakamı Tekin Dündar, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Öztürk, Sinop Tarım ve Orman Bakanlığı Sinop İl Müdürü Fatih Önlem, Tarım ve Orman Bakanlığı Gerze Tarım İlçe Müdürü Özbay Akkaş, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Umut Sami Yamak, proje ekibi ve çiftçiler katıldı.

‘Gerze Tavuğu, sadece bir tavuk değil, ülke adına Gerze adına bir markadır’

Programda konuşan Rektör Ünal, “Söz konusu olan Gerze Tavuğu, bu kültüre ait, Anadolu’ya ait maddi kültür varlıklarının en önemlilerinden biridir ve Gerze’yle eşleşmiş bir varlıktır. Bugün üzerine konuştuğumuz Gerze Tavuğu, sadece bir tavuk değil, ülke adına Gerze adına bir markadır. Bunun varlığını sürdürebilmesi açısından, rekabete dayanabilmesi açısından mutlaka ıslahı gerekiyor. Bu anlamda bu proje son derece değerliydi. Bu projeyi hayata geçiren başta Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Umut Sami Yamak hocama, destekleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan hocama ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Öztürk hocama teşekkür ediyorum.” dedi.

‘Bu proje model alınmalıdır’

Bu projenin model alınması gerektiğini söyleyen Rektör Ünal, “Bu önemli bir çalışma ve aslında bu çalışmanın model olarak görülüp Anadolu’nun herhangi bir köşesinde kültür varlığı olarak görülen ne varsa bunun korunması, güçlendirilmesi ve ekonomiye bir şekilde kazandırılması gerekiyor. Devletin bütün kurumları bunu destekleyecektir. Bunların başında biz geliyoruz. Biz iki üniversite olarak görmüyoruz sadece bölgenin faydasına olacak bilgiyi, beyin gücünü bölgenin hizmetine sunacak kurumsal varlıklar olarak görüyoruz.” diye konuştu.

‘Gıda artık stratejik bir üründür’

Gıdanın artık stratejik bir ürün olduğunu belirten Rektör Ünal, “Dünyada gıda artık stratejik bir ürün. Üretmek zorundayız. Kendi kendimize yetmek zorundayız. Kendi varlıklarımızı korumak ve bunu bir şekilde güçlendirmek zorundayız. Her birimize görev düşüyor. Özellikle bugün tavuk alacak olan çiftçi kardeşlerime şunları söylemek istiyorum. Aslında sadece bir tavuk bakmayacaksınız. Bir projenin, bir türün ıslahına, bir türün tekrar kendi anavatanında bir varlık olarak bir aktör olarak yer almasına katkı sağlayacaksınız. Projeyi yöneten arkadaşlarımızla bunun ıslahı anlamında iletişiminizi sürdürmeniz fayda sağlayacaktır.” diye belirtti.

‘Özel mekanlarda özel olarak bakılması gerekmektedir’

Türün korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Rektör Ünal, "Bir ilçenin adını taşıyan kaç tane hayvan türü vardır bilmiyorum fakat Gerze bu noktada çok özel ve çok şanslı. Sadece buradan bakıp bu politikayı güçlendirmek için bu türe bakma, bunu yaygınlaştırma ve onunla alakalı kültürü oluşturma, kültürü güçlendirme bağlamında desteğinize ihtiyaç var. Özellikle bu projenin olumlu sonuçlanması ve bu projenin bölgeye kök salması sizin desteğinizle olacaktır. Mümkün olduğu kadar özel mekanlarda, diğer türlere karıştırmadan özenle koruyarak beslemeniz gerekmektedir. Burada başkanıma ciddi bir iş düşüyor. Üniversitenin böyle bir işe girişmesi, üreticimizin istekli olması ve ilgi duyması büyük bir fırsattır. Bunu sürdürmek, gerekli ihtiyaçlarını karşılamak için sizin liderliğine ihtiyaç olacaktır diye düşünüyorum. Üniversiteler olarak bize düşen her görevi her şartta yapacağımızı belirtmek istiyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘Gerze Tavuğunun farkındalığını artırmak istiyoruz’

Proje yürütücüsü olarak süreci anlatan Doç. Dr. Umut Sami Yamak, 300-400 yumurta ile işe başladıklarını ve 100 civarında damızlıkları olduğunu belirtirken, “Bugün konuşulan bu rakamlar sembolik. Önemli olan Gerze Tavuğunun farkındalığını artırmak, vatandaşın elindeki tavuk sayısını artırmaktır. Amacımız ilerleyen dönemlerde hem sayıyı artırmak hem de projede hedeflediğimiz noktaya ulaşarak civcivlerimizi vatandaşlarımızla buluşturmaktır.” diye konuştu.

Program çiftçilere tavukların dağıtılmasının ardından sonlandırıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected