MENU

OMÜ Bafra Kampüsü Gelişim Planı Vizyonu Tanıtım Etkinliği Gerçekleştirildi
18 Nisan 2022, Pazartesi - 16:25
Güncelleme: 20 Nisan 2022, Çarşamba - 01:33
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Kampüsü'ne yönelik "Kampüs Gelişim Planı Vizyonu"nun tanıtımı OMÜ Turizm Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Tanıtım etkinliğine; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Milletvekili Avukat Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Av. İbrahim Semiz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Selim Eren, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Uzun, Bafra İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Mutlu, fakülte öğretim üyeleri ve idari personel katıldı.

Tanıtım programında OMÜ Yapı ve Teknik İşleri Daire Başkanlığı Harita Mühendisi Hakan Yıldız, yaptığı sunumda "Bafra Kampüs Gelişim Planı Vizyonu"nun detaylarını paylaştı. Kampüsün Gelişim Planı, Kademeleri, Planlama Alanları, Kampüs Girişi, Akademik Bölge, Rekreasyon Alanı, Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve Tarımsal Model Üretim Alanı, Kampüste Öngörülen Yaşam Verileri, Öğrenci Yurtları Planlaması, Kampüs Araç ve Yaya Ulaşım Planı başlıklarında gerçekleştirilen sunumun ardından Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal "Kampüs Gelişim Planı Vizyonu" hakkındaki düşüncelerini aktardı.

"Önemli bir vizyon çalışması"

Bafra Kampüsü için ortaya çıkarılan vizyon çalışmasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektör Ünal "Hazırladığımız plan, Üniversite açısından oldukça önemli bir girişim ve önemli bir vizyon çalışmasıydı. Göreve geldiğimiz gün telaffuz ettiğimiz gibi yeni bir kampüs kültürü oluşmalıdır. Çünkü üniversite sadece duvarlar arasında eğitim yapan bir birim değildir; kampüsün tamamı bir eğitim alanıdır, bir laboratuvardır. Dolayısıyla buraya gelen öğrenci buradaki mantığı, nizamı, intizamı gördüğünde kampüsün ona vereceği hizmeti fark etmelidir. Bu yüzden kampüsün ciddi bir fonksiyonu olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"Kampüsün yaşayan bir mekân olması önemli"

Kampüsün gelişim vizyonunun anlık gereksinimlere göre planlanmadığını belirten Rektör Ünal, devamında "Bizim burada ortaya koyduğumuz plan 10 yıllık, 20 yıllık, çeyrek asırlık bir vizyondur. Bafra’yla alakalı olması gerekenler ve bizim öngördüklerimiz şu an bu planda belirttiklerimizdir. Yarın şartlara göre ne gibi değişiklikler yapılması gerektiği tekrar planlanabilir. Fakat bazı şeylerin öngörülmesi ve altyapısının buna göre organize edilmesi gerekmektedir. Vizyonumuz; burada bulunan öğrencilerin yüksek bir çoğunluğunun kampüs içerisinde barınmasını sağlamak ve böylelikle kampüsün sürekli yaşayan bir mekâna dönüşmesidir." diye konuştu.

"Nitelikli kampüs, vizyonumuzun yapı taşlarından biri"

Kampüsün, içerisinde bulunduğu kentin de birtakım ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini vurgulayan Rektör Ünal, şöyle konuştu: "Bu noktada belediye iş birliği önem arz ediyor. Kampüs içerisinde ormanlık alan planlanıyor. Yaklaşık 8 bin civarında ağaç dikimiyle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Kendi çevresindeki ihtiyaçları karşılayacak bir kütüphanesinin mutlaka olması gerekiyor. Aynı zamanda nitelikli kampüse dönüşebilmesi için nitelikli hoca ve öğrencinin gelmesi lazım, bunun içinde kampüs içerisinde hocaların kalabileceği lojmana, öğrencilerin konaklama sorununu gidereceği yurtlara ihtiyacı var. Bafra Kampüsünün planlaması ve gelişim vizyonu bütün bu kurgular dikkate alınarak hazırlandı."

"Asıl amacımız üretime yönelik AR-GE"

Kampüsün 2 alan olarak planlandığını söyleyen Rektör Ünal "Kampüs; yaşam alanı ve AR-GE alanı olmak üzere planlandı. Akademik alan olarak daha doğrusu yaşam alanı diye isimlendirdiğimiz bir alan, diğeri ise tarıma yönelik olarak planlanan AR-GE alanı. AR-GE alanı olarak planlanan alanda üretimi kastetmiyoruz. Burada üretim elbette yapılacaktır fakat asıl amacımız üretime yönelik AR-GE çalışmalarının yapılması ve AR-GE alanlarının kazandırılmasıdır." bilgisini paylaştı.

"İlçe kampüslerin merkez kampüsle organik bağını kuracağız"

Yarım asırlık OMÜ'nün bulunduğu pozisyonu güçlendirmesi gerektiğine işaret eden Rektör Ünal "Samsun’un hemen her bölgesinde kendisine ait bir yapısı olan OMÜ kendi enerjisini, akademik gücünü, zihin potansiyelini bölgenin huzuruna, barışına, kültürüne, medeniyetine, kalkınmasına katkı sağlaması yönünde kullanması ve kullandırması gerekiyor. Bizim temel perspektifimiz buydu ve biz bütün kampüslerimizi bu perspektifle yapılandırmayı planlıyoruz. Bafra Kampüsü için plan oluşturuldu ve sırada Çarşamba Kampüsü ve diğerleri var. Bütün kampüslerimizin merkez kampüsle organik bağını ve ilişkisini kuracağız." şeklinde konuştu.

"Öğrencinin Bafra’da kalmasını önemsiyoruz"

Bafra’ya gelen öğrencinin Bafra’da kalmasını, kampüste olmasını istediklerini söyleyen Rektör Ünal "Öğrencinin fiilen güvenli bir şekilde kampüsün içiresinde bulunmasını ve zaman geçirmesini önemsiyoruz. Öğrencinin derse gelip gittiği veya dersi bittikten sonra Samsun’a, Atakum’a dönmesini değil, kampüste kalmasını ve burada vakit geçirmesini istiyoruz. Bunu başarabilirsek kente katkıları da artacaktır. Bahsettiğim katkı ekonomik değil, bu hususu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü üniversite katma değer olarak düşünüldüğünde kentin kültürüne, medeniyetine, görgüsüne, zihinlerine etki eder. Eğer bunları yapabilirse ekonomik çarpanı otomatik olarak artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Bafra Kampüsü için yapılan çalışmayı Bafra’da kamuoyuna deklare ettik"

Bafra Kampüsü için yapılan çalışmayı kamuoyuna deklare ettiklerine değinen Rektör Ünal, bu hususa dair şunları dile getirdi: "Biz OMÜ olarak yaptığımız bu çalışmayı burada yani Bafra’da kamuoyuna deklare etmek istedik. Vizyon planının hazırlanması sürecinde Büyükşehir Belediye Başkanımıza ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bizim amacımız kampüsün ana yola bağlanmasıydı. Kampüsün ana yola çıkması güvenlik için önemli bir durum arz etmekte. Bu konudaki talebimizi kendisine ilettiğimizde bir misyon üstlenerek bizlere destek oldu. Kampüsün geleceği açısından ortaya koyduğu vizyon bizleri çok mutlu etti."

"Bafra’nın kendisine bir ihtisas alanı seçmesi lazım"

Bafra’nın kendisine bir ihtisas alanı seçmesi gerektiğine dikkat çeken Rektör Ünal "Bafra’nın bir şeye odaklanması gerekiyor. Bizim burada her ne kadar kurulu olan fakültelerimiz olsa da bundan sonraki yapılanmanın birbiriyle bir şekilde ilişkilendirilmesi gerekiyor. Tarım ve hayvancılığa odaklanmak suretiyle burada yeni bir kümenin oluşturulması; hem bölgenin gelişimine hem de ekonomisine katı sağlaması açısından önem arz etmekte. Bafra Kampüsü'nün Bafra’nın ayrıcalıklı bir bölgesi olarak merkeze alınmasının ülke açısından bir teminat oluşturmasını ümit etmekteyiz" diyerek sözlerini tamamladı.

"Bafra Kampüsü Gelişim Planı Vizyonu beni heyecanlandırdı"

Rektör Ünal’ın ardından söz alan Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı ise yapılan çalışmaların takipçisi ve destekçisi olacaklarına vurgu yaparken "Bafra Kampüsü Gelişim Planı Vizyonu'nun sunumunu dinlerken Bafra’nın bir evladı olarak heyecanlandım. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Biz bu vizyon belgesindeki hususların gerçekleştirilmesi için elimizden ne geliyorsa hatta fazlasını yapmaya hazırız. Bafra’da dinamik bir yapı ve güzel bir birliktelik var. Sayın Rektörümüz göreve başladığı günden itibaren hem Bafra’ya hem de diğer ilçelere gerçekten büyük bir hassasiyet gösteriyor. Özellikle ilçelerdeki fakülte ve yüksekokulların kampüs şeklinde birleştirilmesi noktasındaki çalışmalarını ben takdirle karşılıyorum. Kampüs fikri gerçekten çok önemli ve değerli. Bu noktada yapılacak çalışmalarda biz de elimizden geleni yapacağız." sözlerine yer verdi.

Etkinliğin ardından projenin detaylarını görüşmek üzere OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve Ak Parti Bafra İlçe Başkanı Av. İbrahim Semiz, yapılan toplantıda bir araya geldi.

X
Secure Login

This login is SSL protected