40. Olağan Genel Kurulu Yapılan OMÜ Vakfında Hedefler Büyük
28 Mart 2023, Salı - 15:12
Güncelleme: 28 Mart 2023, Salı - 23:34

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Vakfının 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı, OMÜ Üst Yönetiminin katılımıyla yapıldı.

Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan seçimde Vakfın mevcut Başkanı Prof. Dr. İdris Varıcı tekrar başkanlığa seçilirken Yönetim Kurulunda bazı isimler değişerek yeni isimler yer aldı.

Kolejin Konferans Salonu’ndaki toplantıda; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Selim Eren ile Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Üniversite Genel Sekreteri ve OMÜ Vakfı Başkanı Prof. Dr. İdris Varıcı, Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri ile akademisyenler bir araya geldi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan OMÜ Vakfı 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Divan Heyeti Başkanlığını Refik Moral üstlendi. Toplantının başlangıcında bir önceki Yönetim Kurulunun faaliyet raporu oylanarak kabul edildi.

Toplantıda seçim öncesinde OMÜ Genel Sekreteri ve Vakıf Başkanı Prof. Dr. İdris Varıcı; Vakfın bütçesi ve iktisadi teşekkülleri, gelir tablosu, personel sayısı vb. konular hakkındaki verileri katılımcılarla paylaştı.

Genel Sekreter Prof. Dr. Varıcı: “İşçilik maliyetlerinde epey bir tasarruf sağlandı”

Vakfın iktisadi işletmelerinde önemli ölçüde tasarruf sağladıklarına işaret eden Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, bu süreç hakkında şunları dile getirdi:

“Hâlihazırda OMÜ Vakfına ait 2 iktisadi işletmemiz bulunmakta. İşletmelerimizden birisi kantin ve kafeteryaları barındıran OMKAN, bir diğeri ise OMEK eğitim kurumu. Bu iş yerlerinde ticari faaliyetimize devam ediyoruz. Bu iktisadi işletmelere, maliyetten kısmak için 2022 yılında tam zamanlı olarak hiçbir işçi alınmadı. Biliyorsunuz, maliyetin ağır olduğu en büyük kalem işçiliktir. Dolayısıyla bu işçi kalemiyle ilgili tasarrufa gitmemiz gerekiyordu. Bu yüzden 2022 yılı için hiç tam zamanlı işçi alımı yapmadık. Yarı zamanlı veya part-time olarak ifade edilen işçilerle süreci yürütmeye çalıştık. Özellikle yaz döneminde öğrenci olmadığından kantinler ve kafeteryalar kapatılınca işçi fazlalığımız ortaya çıkmakta. Bu boşluklardaki maliyetleri tolere etmek için part-time çalışanlarla iş yerlerimizde işlerimizi devam ettirdik. Dolayısıyla işçilik maliyetlerinde epey bir tasarruf sağlandı. İşletmeleri kötü durumdan kurtarabilmek için akla 2 uygulama gelir; birisi maliyetten tasarruf sağlamak, diğeri ise geliri arttırmaktır. Biz geliri arttırmak yerine maliyetten tasarruf sağlamaya çalıştık. Bu da aslında psikolojik bir etken, çünkü bir insanın maliyetten duyduğu acı, kazançtan duyduğu hazdan daha büyüktür. O yüzden ticari hayatta zor durumda kalındığında maliyet tasarrufuna gitmek ilk akla gelendir. Ancak daha da başarılı olunmak isteniyorsa gelir kalemlerinde de çeşitliliğe gitmekte fayda var.”

“Bu yıl ilk defa kâr aktarımı yapacağız”

Vakıf bünyesindeki OMKAN ve OMEK’te kâra geçildiğini söyleyen Prof. Dr. Varıcı, işletmelerdeki gelir kalemlerinin arttırılması gerektiğine vurgu yaparak “Önümüzdeki yıllarda OMÜ Vakfını daha ileriye taşımak için iktisadi işletmelerdeki gelir kalemlerini biraz daha arttırmamız gerekiyor. Bu doğrultuda belki çeşitliliğe gideceğiz. Belki kantin ve kafeteryayı biraz daha geri planda tutarak farklı iş alanlarına yönelmemiz gerekiyor. OMÜ Vakfının son yılları dikkate alındığında OMKAN ve OMEK kâr elde etmediğinden vakfa bir kâr aktarımı yapılamıyordu. Bu yıl ilk defa kâr aktarımı yapacağız. Özetle OMÜ Vakfının 2 iktisadi işletmesi de 2022 yılını kârla kapatmıştır.” diye konuştu.

“Kolej 2022 yılında 570 öğrenci ile en yüksek öğrenci kaydına ulaştı”

Konuşmasında OMÜ Vakfının elde ettiği başarılara da değinen Genel Sekreter Varıcı, “Öte yandan OMÜ Vakfı Koleji de başarılarına devam etmekte. Kolej 2022 yılında 570 öğrenci ile en yüksek öğrenci kaydına ulaştı. Öğrenci sayısının artışı ile kolejde öğrencilerimize daha fazla destek sağlanmaya başlandı. Çeşitli alanlarda proje başvuruları sayıca yükselişe geçti. Aktif 2 Erasmus projesi devam ediyor. Sportif faaliyetlerde çeşitli branşlarda Türkiye derecesi yapan birçok öğrencimizle başarılar elde edildi. Kolejde yaz aylarında tadilatlar ve birtakım yenilikler yapıldı. 2023 yılında da OMÜ Vakfı Koleji için birtakım yenilikler olacak, bu yeniliklerle birlikte yeni başarılar kazanacağımıza kanaatim tamdır.” sözlerine yer verdi.

Rektör Ünal: “Vakıf Kolejine gelen öğrencilerin, Üniversitenin imkânlarıyla daha nitelikli yetişmesini arzuluyoruz”

Ardından söz alan Rektör Ünal, gelecek perspektiflerinde Vakfa bir rol biçtiklerini vurgulayarak “Üniversiteyi güçlendirmek için kurulan Vakfın, görevini büyük oranda gerçekleştirdiğini görüyoruz. Vakıf, Üniversite etkinliklerine katkı sağlayan bir yapıya kavuştu. Gelinen nokta da Vakfın kendini toparladığını görüyoruz. Vizyonu daha ileriye taşımak için elimizden gelenin daha fazlasını yapmalıyız. OMÜ Vakfının hatırı sayılır öğretmen ve öğrenci kadrosu var. Akademik personel doluluk oranı yüzde 40 – 50 arasındayken bu oran bugün yüzde 90’ın üzerine ulaşmış durumda. 640 kontenjanı bulunan kolejin, şimdiye kadar ara dönem kayıtlarıyla birlikte 590 öğrenciye ulaştığına şahit oluyoruz. OMÜ Kolejini, geleceğimizle ilgili bir yapı olarak görüyoruz ve bu noktada sizlerden nasıl bir mezun hedeflediğinize dair bir vizyon çalışması bekliyoruz. Bu çalışmanın hangi noktasında ihtiyacınız olursa bizler bu hususta her türlü desteği ve katkıyı sunacağız. Vakıf Kolejine gelen öğrencilerin, Üniversitenin imkânlarıyla daha nitelikli yetişmesini arzuluyoruz.” dedi.

“OMÜ Vakfı eğitimde yükselen bir trend oluşturdu”

Bin 600 öğrencinin bursluluk sınavına başvurduğunu belirten Rektör Ünal, Üniversite ve Vakıf arasındaki iş birliği dinamizminin güçlendiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Öğrenci kapasitesinin çok yüksek olduğunu biliyoruz, bu bize gelecekle alakalı ümit veriyor. Şu anda yapılan deneme sınavlarında vakfın ipi göğüslediğini, birinci sırada olduğunu görüyoruz. Gelecekle ilgili ümitlerimiz daha da güçleniyor. OMÜ Vakfı eğitimde yükselen bir trend oluşturdu. Erasmus ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projeleri, Üniversitemizin genel bir politikası oldu. Devam ettirdiğimiz revizyon doğrultusunda araştırma geliştirmeyi (AR-GE) OMÜ’de genel bir kültüre dönüştürmek üzereyiz ve Vakıf da bundan nasibini almalıdır. Bu süreç içerisinde Üniversite olarak koleje sağladığımız birtakım imkânlar var. Örneğin laboratuvar kullanımı, etkinliklerde paydaş olmak, Vakfın Eğitim Fakültesiyle doğrudan eşleşmesi, stajyer öğrencilerin vakıfta eğitimlerini tamamlamaları ve aynı zamanda da öğrencilere monitörlük (eğiticilik, yetiştiricilik) yapmaları bizim hedeflerimiz arasındaydı ve biz bu hedefleri gerçekleştirebildik. Vakfın şehir tarafından benimsendiğini ve güçlendiğini görüyoruz.”

“Vakıf bünyesinde okul öncesi eğitim programı ve lisenin açılmasını hedefliyoruz”

Vakıf bünyesinde okul öncesi eğitim programı ve lisenin acilen açılması gerektiğine dikkat çeken Rektör Ünal, devamında “Bu sene kolejimizde okul öncesi program ve lisenin açılmasını hedefliyoruz. Anaokulundan doktoraya kadar olan bütün aşamaların OMÜ’de gerçekleşmesini ve sonrasında OMÜ yöneticilerinin bu altyapıdan çıkmasını ümit ediyoruz. Artık yeni bir vizyona ihtiyaç var. Vakfın kuruluş gayesi zengin olana avantaj sağlamak değil, imkânı kıt olana destek olmaktır. O yüzden buranın herhangi bir taraf ve özel gaye için kullanılmasına imkân verilmedi, bundan sonra da verilmeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından yapılan seçimde OMÜ Vakfının Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri belli oldu. OMÜ Vakfı Yönetimi şu isimlerden oluşuyor:

 

YÖNETİM KURULU
Asıl Yedek
  • Prof. Dr. İdris VARICI
  • Prof. Dr. Hamza ÇALIŞICI
  • Prof. Dr. Yıldıray TOPCU
  • Prof. Dr. Kemal YILDIZLI
  • Prof. Dr. Ayhan AK
  • Prof. Dr. Muharrem ÖZCAN
  • Prof. Dr. Necati TOMAL
  • Prof. Dr. Tevfik ÖZEN
  • Doç. Dr. Erol TERZİ
  • Prof. Dr. Murat ELİÖZ

 

KURUCU ÜYELER
Asıl Yedek
  • Nurettin BURAK
  • Süheyla EROL
  • Yiğit TÖREN
  • Ali Cüneyt ARPACIOĞLU
  • Orhan ACAR
  • Orhan ÖZDEMİR
  • Sevin DERİNDERE
  • Şerif ÇINAR

 

DENETLEME KURULU ÜYELERİ
Asıl Yedek
  • Doç. Dr. Seyfullah GÜL
  • Doç. Dr. Ercan TURAL
  • Hakan ÖZCAN
  • Prof. Dr. Mehmet TÜTÜNCÜ
  • Mustafa Hilmi DUMAN
  • Prof. Dr. Osman ŞAHİN

 

X
Secure Login

This login is SSL protected