MENU

Ünlü TRT Spikeri Zafer Kiraz’dan İletişimin Püf Noktaları
13 Mart 2018, Salı - 17:33
Güncelleme: 13 Nisan 2018, Cuma - 15:59
A+ A-

Öğrencileri farklı alanlarda, konularında uzman isimlerle buluşturmaya devam eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Pegem Akademi’nin organizasyonuyla ünlü TRT Spikeri Zafer Kiraz’ı konuk etti.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKM) akademisyenler ve salonu dolduran çok sayıda öğrenciyle bir araya gelen ünlü Spiker Zafer Kiraz “Mülakat Teknikleri, Beden Dili Eğitimi” temalı interaktif söyleşisinde genel olarak diksiyon eğitimi, algı yönetimi, beden dili, etkili konuşma, renklerin dili, empati kurma gibi konularda bilgiler verirken iletişimde ve mülakatta dikkat edilmesi gereken püf noktaları uygulamalı olarak katılımcılarla paylaştı.

“Çok az sözcükle konuştuğumuz için birbirimizi anlayamıyoruz”

Söyleşisinde 34 yıldır yayın dünyasının içinde olduğuna işaret eden Spiker Kiraz, grup derslerinin yanı sıra bu tür etkinlikler vasıtasıyla birçok kişiye ulaşıp tecrübelerini aktardığını söyledi. Ünlü Spiker Kiraz, Türkçe’de 128 bin kayıt altında bulunan kelime olmasına ve 620 bin söz varlığına rağmen toplumun, gündelik yaşamda 40 ile 70 kelime arasında değişen bir söz dağarcığıyla iletişim kurmaya çalıştığını dolayısıyla da insanların birbirini anlamakta güçlük çektiğini dile getirerek “Türkçemizin zenginliğine karşın toplum olarak 40-70 arasında değişen bir sözcük dağarcığıyla konuşuyoruz. 29 harfle konuşmuyoruz; 29 harfle konuştuğumuzda birbirimizi anlamıyoruz. Aslında 46 harfle konuşuyoruz. 29’u sembolle belirtilmiş, gerisi ise sembolsüz harflerimiz ve biz asıl o sembolsüz harflerle yaşıyoruz. Farklı kaç kelimeden yola çıkıyoruz yaşamımızda? Bu kadar az sayıda kelimeyle konuştuğumuzda doğal olarak birbirimizi anlayamıyoruz. 620 bin söz varlığımız var ancak iletişimimiz 70 kelimenin ötesine geçmiyor.” diye konuştu.

“Dilimiz kirleniyor”

Sunumunda Türkçe’ye zarar veren reklam tabelalarından örnekler de vererek dil kirlenmesine dikkat çeken Zafer Kiraz “Çocuklarımız yoğun sınav temposu içinde, hâl böyle iken bir de Türkçe doğru düzgün öğretilmiyor. Lütfen Türkçeyi doğru düzgün, hakkıyla öğretin. Hani, yani, şey, aynen, falan filan gibi kelimeleri lütfen kullanmayın. Yani; fukaralık demektir; bu ifade tarzı ‘Yani ben bu konuda bir şeyler anlattım ama galiba sen anlamadın, bir de yani ile anlatayım’ anlamına gelir. Niçin bunları anlatıyorum; 34 yıldır çalışıyorum, bir duayen değilim, sadece uygulayıcıyım ve kendimde bu hakkı görüyorum.” şeklinde düşüncelerini paylaştı.

“Her ne iş yapıyorsanız yapın dili doğru kullanmanın farkına varın”

Ünlü sunucu Zafer Kiraz söyleşisinde, ders verdiği öğrenci ve yetişkinlerle ilgili anı ve anekdotları da dinleyicilerin dikkatine sunarken devamında “Çok farklı meslekten kişilerle eğitimlerimiz oluyor. Hangi mesleği yaparsanız yapın, şimdiden dili doğru kullanmanın farkına varırsanız çok daha erkenden yol almış olursunuz. Her şeyden evvel kendinize yatırım yapıyorsunuz, başkasına değil." değerlendirmesinde bulundu.

Söyleşisinde insanların iletişimdeki dikkat ve algılarına da yer veren Zafer Kiraz “Bir insanın algısı ne kadar zamanda tükenir?” şeklinde katılımcılara sorular yöneltirken bu sürenin 3 dakika 20 saniye olduğunu, düz konuşan bir kişinin kendisini dinletemeyeceğini dile getirdi. Zafer Kiraz, karşımıza çıkan bir insanın ilk olarak yüzde 60 dış görünüşüne, yüzde 30 ses tonuna, yüzde 10 oranında ise kullandığı sözcüklere dikkat ettiğimizi ancak bu oranların daha sonraki karşılaşmalarda değiştiğini belirterek “Üçüncü karşılaşmada yüzde 25-30 dış görünüş, geri kalanını ise ses tonu ve sözcükler oluşturuyor, diğer deyişle sözcükler gitgide ağır basmaya başlıyor. Dış görünüş aldatıyor bizi, ses ve sözcükler tam olarak ne olduğumuzu anlatıyor.” sözlerine yer verdi.

Ünlü Spiker Zafer Kiraz söyleşisinin ikinci bölümünde de diyafram nefesi eğitimini uygulamalı olarak gösterirken mülakatta karşılaşılabilecek muhtemel durum ve koşullar hakkında öğrencilere bilgiler verip nelere dikkat edilmesi konusunda onları aydınlattı.

Zafer Kiraz, söyleşisi ve vermiş olduğu bilgilerle katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

X
Secure Login

This login is SSL protected