MENU

TÜBİTAK TEYDEB Programları Tanıtıldı
17 Ekim 2017, Salı - 15:04
Güncelleme: 17 Ekim 2017, Salı - 15:21

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin (OMÜ-TTO) katkılarıyla düzenlenen "TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) Destek Programlarının Tanıtımı ve Proje Hazırlama Eğitimi", Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Şeker ile TÜBİTAK Uzmanı Kaan Karagöz'ün sunumlarıyla gerçekleşen eğitime, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, TTO Yöneticisi Prof. Dr. Ömer Andaç, SAMPA Otomotiv AR-GE Yöneticisi Didem Demirtaş ve çok sayıda akademisyen katıldı.

"TÜBİTAK 1001 Projesinden ciddi destek alabiliyoruz"

Eğitimin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran proje eğitimine, OMÜ öğretim üyelerinin en eksik olduğu alandan başlanması gerektiğini kaydederek "Öğretim üyelerimiz, birtakım eksiklikleri olsa da, TÜBİTAK 1001 projesi hakkında yeterli bilgi sahibi. Temel bilimler alanında TÜBİTAK'ın bu projesinden ciddi destek alabiliyoruz. Ama en önemli eksikliğimiz sanayi ile iş birliği alanında. TÜBİTAK'ta sanayiye verilen destekler çoğunlukla TEYDEB altında desteklenen programlarla oluyor. Ancak biz bu iş birliğini TEYDEB projelerinin yanı sıra TÜBİTAK 1001 projesi ile de gerçekleştirebiliriz." dedi.

"Samsunlu sanayiciyi TEYDEP programları hakkında bilgilendirmeliyiz"

Öğretim üyelerinin sanayi ile iş birliği konusunda çekimser kaldığına da dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kuran "Öğretim üyelerimizi TEYDEP programlarımızın içine çekmemiz gerektiği gibi sanayiciyi de bu konuda haberdar etmemiz gerekiyor. Özellikle Samsunlu sanayiciyi bilgilendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

2018 yılında öğretim üyelerinin en az 3 projesinin TEYDEP tarafından onaylanmasını beklediğini dile getiren Prof. Dr. Kuran "Öğretim üyelerimizin, sanayicimiz için devletten aldığı destek OMÜ olarak bizi de gururlandıracaktır." diye konuştu.

"Sistemimiz başvurular için 365 gün 24 saat açık"

TÜBİTAK teknoloji destek programları ile ilgili sunum yapan TÜBİTAK uzmanı Kaan Karagöz de programların içeriği ve hangi sektörleri kapsadığı hakkında bilgi verdi. Özellikle üniversite - sanayi iş birliklerine destek veren programların üzerinde duran Karagöz, "Bu programlara her an online başvuru yapılabilir. Süre kısıtlaması olmadan 365 gün 24 saat sistemimiz açık." dedi.

"TEYDEB projelerinin yüzde 88'i üniversite-sanayi iş birliğini kapsıyor"

"Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birlikleri" konulu bir sunum gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Şeker de "Üniversite - sanayi iş birliğini sağlayacak projeler, TEYDEB projelerinin yüzde 88'ini kapsıyor. Eğer üniversite - sanayi iş birliği için gerekli organizasyonunu sağlayabilirsek bu projelerden elde ettiğimiz kazanımları yine YÖK'ün teşvik uygulamalarında rahatlıkla değerlendirebiliriz." diye konuştu.

Proje hakemliği de yapan Prof. Dr. Ulvi Şeker, projeleri değerlendirilirken 3 temel konu üzerinde durulduğunu belirterek, bu konuları “Projenin özgün ve yenilikçi olması, AR-GE içeriği ve kurumun yapabilme kabiliyeti ile projenin ekonomik getirileri” şeklinde sıraladı.

"Sanayiden edinilen kazanımların öğrenciyle paylaşılması çok kıymetli"

Üniversite - sanayi iş birliğini içeren projelerin geri dönüşlerinin olumlu olma olasılığının daha yüksek olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Şeker "Bu iş birliğinden sadece sanayici değil öğretim üyesi de kazançlı çıkacaktır. Sanayiden edinilen kazanımların öğrenci ile paylaşılması çok kıymetli." diye konuştu.

Proje hazırlanma süreci ile ayrıntılı bilgi veren Ulvi Şeker “Neden proje yapmalıyız, neleri proje yapmalıyız, nasıl proje yapmalıyız ve kabul edilmesi için nelere dikkat etmeliyiz?” sorularının cevabını da katılımcılarla paylaştı.

Etkinlik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran'ın Prof. Dr. Ulvi Şeker ve Kaan Karagöz'e fidan sertifikası takdim etmesiyle sona erdi.

Haber: Çiğdem ÜNALDI

Fotoğraflar: Sinan AKDOĞAN

X
Secure Login

This login is SSL protected