Hemşirelik İnovasyona Oldukça Elverişli
27 Şubat 2019, Çarşamba - 16:19
Güncelleme: 27 Şubat 2019, Çarşamba - 16:29

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün “Olmak Üzerine Konuşmalar” etkinlikleri kapsamında, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Hemşiresi Hanife Aysune, “Hemşirelik ve İnovasyon” konulu bir sunum yaptı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“İnovasyon sadece mühendislikte değil  hemşirelik mesleğinde de uygulanabilir”

Etkinliğin açılışında konuşan Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, inovasyon (yenileşim) kavramının daha çok mühendislik meslek grubuyla bağdaştırıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “İnovasyonun hemşirelik mesleğinde uygulanabileceğini deneyimlemek, hemşirelik mesleğine yenilikçi ve yaratıcı bir bakış açısı getirmek amacıyla Halk Sağlığı Hemşireliği dersinde öğrencilerimizden, insanların sağlıklı yaşamı öğrenmelerini sağlayacak yenilikçi bir yöntem bularak kullanılabilir hale getirmelerini istedik. Sonuçta 11 farklı fikir ortaya çıktı. Öğrencilerimiz bu 11 farklı fikri projelendirdiler, resimlediler ve birbirinden ilginç ürünlere dönüştürdüler. Bu ürünleri geçen yıl düzenlenen proje pazarında sunduğumuzda da mühendisliğin yanı sıra sağlık alanında da inovasyonun olabileceğini insanlar fark etmiş oldu.”

“Yenilikçi fikirlerinizi projelendirin öncü çalışmalara imza atın”

Sağlığın inovasyona en uygun alanlardan biri olduğuna işaret eden Bölüm Başkanı İlknur Aydın Avcı “Özellikle hemşirelik, yeniliğe çok elverişli bir meslek. Bugün dinleyeceğiniz sunumun ardından sizler de yenilikçi fikirlerinizi projelendirip öncü çalışmalara imza atabilirsiniz. Mesleğimizin sizin gibi zinde beyinlere ve bu beyinlerin üreteceği, topluma katkı sağlayacak çalışmalara çok ihtiyacı var. Biz akademisyenler olarak sizin her türlü fikrinizi desteklemeye hazırız.” dedi.
OMÜ Hemşirelik Bölümünden mezun, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Hemşiresi Hanife Aysune ise yaptığı sunumda hemşirelikte inovasyonun tanımı, uygulanabileceği alanlar, karşılaşılan sorunlar ve yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

“Sağlık hizmetlerinin gelişmesi için hemşirelikte inovasyon zorunlu”

Hemşirelik ve inovasyon konusunda projesi ve başarıları bulunan Hanife Aysune, bu konuda başarılı olmak için farklı düşünmenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Sağlıkta inovasyon; sağlığın gelişmesi, hastalıkların önlenmesi, daha kaliteli bir hasta bakımı gibi konulara yeni ve farklı bakış açısı getirerek başarılı sonuçlar elde edebileceğimiz bir süreç olarak tanımlanmakta. Ayrıca inovasyon; ürünleri, hizmetleri, iş yapma şekillerini, dağıtım ve pazarlamayı kapsayan çok yönlü bir kavram. Hemşireliğin pek çok alanında uygulanabilirliği olan inovasyon, Türkiye’de sınırlı olsa da son dönemde yapılan çalışmalarla ivme kazandı. Bu konuda daha da farkındalık oluşturmaya ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.

Günümüzde hemşirelik uygulamalarının karmaşık hale gelmesinin, hizmet beklentilerindeki artışın, teknolojinin hızla gelişmesinin, küresel rekabet ve sağlık sektöründeki maliyet artışının hemşirelikte inovasyonu zorunlu duruma getirdiğini kaydeden Aysune “Böylece toplumun daha kaliteli hizmet almasını sağlayacak, maliyetleri düşürebilecek yenilikçi ve yaratıcı fikirler gelişebilir.” İfadelerini kullandı.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Hemşiresi Hanife Aysune’nun katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından etkinlik sona erdi.