Rektör Yardımcısı Kurnaz: "Her bir turistin harcadığı ortalama maliyet yaklaşık olarak 800 bin dolar civarında. Ülkemize sağlık turisti geldiği zaman bu minimum 1500-2000 dolardan başlıyor, sürece bağlı olarak 10 bin dolarlara gidebiliyor"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Tıp Faküktesi Dekanlığı tarafından dönem içi seçmeli blog dersler kapsamında düzenlenen "Küreselleşen dünyada geleceğin doktorları için bir vizyon" konulu sağlık turizmi panelinde oldukça dikkat çekici konular ele alındı.
OMÜ UZEM konferans salonunda düzenlenen panele Amerika'dan katılan Tıp Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, "Sağlık Turizmi Hukuku" ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver adına Dr. Ezgi Canpolat "USHAŞ'ın Ulusal Ve Uluslararası Ağlık Alanındaki Projeleri" konulu sunum gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Hayati Akbaş ise "Medikal Turizm" konulu sunum ile Samsun'daki sağlık turizminin geldiği aşamaları anlattı.
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "OMÜ'nün Sağlık Turizmindeki Vizyonu ve Misyonu" konulu sunumunda Türkiye'ye 2023 yılında 1,5 milyon, 2024 yılında ise 2 milyon sağlık turisti geldiğini söyledi.
“Bugün burada, Türkiye’nin hızla büyüyen ve stratejik öneme sahip sağlık turizmi potansiyeli üzerine sizleri bilgilendirmek, OMÜ olarak bu alanda attığımız somut adımları paylaşmak üzere bir aradayız,” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Kurnaz, sağlık turizminin temel çıkış noktasının bireylerin daha kaliteli, hızlı ve ekonomik sağlık hizmetine erişim arayışı olduğunu ifade etti.
Kurnaz, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde sağlık hizmetine erişim sürelerinin ayları bulduğuna dikkat çekerek, “2024 yılında insanlar sadece sağlık hizmeti alabilmek için yaklaşık 100 milyar dolar harcadı. Bu rakamın 2028’de 125 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.” dedi.
Küresel ölçekte bu tabloya karşılık, Türkiye’nin güçlü sağlık altyapısı ve alanında uzman kadrosuyla öne çıktığını belirten Kurnaz, “2024 yılında ülkemiz yaklaşık 2 milyon sağlık turistine ev sahipliği yaptı ve 3 milyar dolarlık bir gelir elde etti. 2025 için hedefimiz bu geliri 10 milyar dolara, 2028’de ise 20 milyar dolara çıkarmaktır.” ifadelerini kullandı.
Samsun’un da bu alanda hızla yükselen bir il olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurnaz, 2024’te yaklaşık 30 bin yabancı sağlık turistinin Samsun’u tercih ettiğini belirtti. “İlimizde hâlihazırda 61 sağlık tesisi sağlık turizmi yetki belgesine sahiptir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bu vizyonun önemli bir paydaşı olmaktan büyük gurur duyuyoruz.” dedi.
Üniversite bünyesindeki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SUVAM), 2023 yılında Sağlık Bakanlığı değerlendirmesinde 94 puan alarak “Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi” almaya hak kazandığını hatırlatan Kurnaz, yalnızca 2022 yılında SUVAM’a başvuran uluslararası hasta sayısının 5.054’e ulaştığını, bu sayının Samsun’daki sağlık turisti sayısının %16’sını oluşturduğunu ifade etti.
SUVAM’ın başarısının sadece rakamlarla sınırlı olmadığını belirten Prof. Dr. Kurnaz, “1150 yatak kapasiteli modern hastane altyapımız, 200’ün üzerinde öğretim üyesi ile desteklenen güçlü sağlık kadromuz, çok dilli hizmet sunan tercümanlarımız ve dijital hasta yönetim sistemlerimizle etik, şeffaf ve bilimsel süreçler yürütüyoruz.” dedi.
Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Konuk Evi ve OMTEL Oteli ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin sağlık turizmine tam anlamıyla hazır olduğunun altını çizen Kurnaz, sürdürülebilirlik adına uluslararası tanıtım stratejileri ve dijital iletişim ağlarını çok dilli hale getirerek global erişimi artırmayı hedeflediklerini de ekledi.
Son olarak Prof. Dr. Çetin Kurnaz, “Bizler OMÜ olarak yalnızca tedavi değil; konfor, güven, etik değerler ve akademik güvenceli sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Türkiye’yi sağlık turizminde global ölçekte bir cazibe merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz.” diyerek açıklamalarını tamamladı.
OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut moderatörlüğünü de yaptığı panelde Türkiye'nin sağlık sektöründe dünya standarlarını yakaladığını söyledi. Sağlık turizminde akreditasyonun çok önemli bir yeri olduğunu dile getiren Bulut, "Sağlık sektöründe pazarlama tarafına baktığımız zaman günümüzün en önemli belirleyicisi sosyal medya ve sosyal medya hakikaten bu anlamda çok önemli. Gelen hastaların tavsiyesi bu anlamda son derece önemli. Peki insanlar, sağlık turistlerine nasıl ulaşıyor derseniz ya, sosyal medya reklamlarıyla, doktoru bilenler buraya gelip ziyaret ediyor ve sonrasında da tedavi oluyorlar. Sağlık turizmde herkes herkesin müşterisi. Şöyle söyleyeyim, karşı tarafta, karşı ülkede bir kişi kalktı yatağından, kalktıktan sonra gelecek, orada taksiye bindi, taksiden havalimanına gitti, havalimanında yer operasyonu var, oradan uçağa bindi, buraya geldi karşılandı, burada işte otele geldi ki sürecin içerisinde herkes birbirinin müşterisi durumunda. O yüzden sağlık turizmi içerisindeki zincirin her halkası aslında birbirini tamamlayıcı olduğunu, gerçeğini bilmek gerekiyor." dedi.
Samsun Sağlık Turizmi Derneği (SASTUD) Başkanı Prof. Dr. Fatih Özkan, "Sağlık Turizminde Sivil Toplum Kuruluşları" konulu sunumunda ise her hastanenin aslında birbirini rakip olarak gördüğünü söyledi. Türkiye'nin sağlık turizminde gayet iyi bir noktada olduğunu söyleyen Özkan, "Sağlık turizminde tanıtım ve transfere önem vermemiz gerekiyor. Tanıtımı yapacak noktalarda gayet iyi bir noktaya geldik. Transfer noktasında da böyle. Geldiğimiz noktada Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) diye bir yapı var. Biz Sağlık Turizmi Derneği olarak ASKON'la bir araya geldik. Samsun'da iki büyük sağlık zirvesi yaptık. Sivil toplum kuruluşlarını lütfen takip edin. Sağlık turizminde bir paydaşı olarak lütfen onlara katılın, katkıda bulunun." ifadelerini kullandı.
Panele; İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.