OMÜ’deki “Genç Su Buluşmaları Çalıştayı”nda Su Tasarrufu Çağrısı
17 Nisan 2024, Çarşamba - 23:23
Güncelleme: 08 Haziran 2024, Cumartesi - 01:16

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) ile Çevre Topluluğu ve Çevre Mühendisliği Bölümü koordinatörlüğünde “Genç Su Buluşmaları Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştay öncesinde, konuk konuşmacılar İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (İTÜ-KKTC) Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri eski Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Uzman Hülya Silkin ile Çevre Mühendisi Bahadır Özçam, OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal ve OMÜ ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan'ın refakatinde Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal'ı makamında ziyaret etti.  

Su kaynaklarının hayatiyetine dikkat çekmek, bu kaynakların verimliliği ve sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde organize edilen çalıştaya; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri eski Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal ile Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Kuleyin, OMÜ ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan ile Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hülya Aykaç Özen, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen, OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı Yusuf Dursun Durmuş, akademik personel, öğrenciler ve öğrenci toplulukları üyeleri katıldı.

Lise öğrencileri de çalıştayda yer aldı

Çalıştayda yanı sıra, OMÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atakum Anadolu Lisesi ile Final Okulları Anadolu Lisesi öğrencileri de hazır bulundu.

Rektör Yavuz Ünal: “Tehlikenin ne kadar yakın olduğunun ve de yıkıcı olabileceğinin herkes farkında”

Açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştayda ilk olarak söz alan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, insanlık açısından son derece tehlike arz eden su israfına yönelik farkındalık oluşturmak için yapılan bu akademik çalışmayı çok değerli bulduğunu vurgulayarak “Şu anda geldiğimiz noktaya baktığımızda, içimizde suyla alakalı çok ciddi çalışmaları olan, daha doğrusu çalışmaların ötesinde bir gayreti olan arkadaşlarımız ve hocalarımız var. Tehlikenin ne kadar yakın olduğunun ve de yıkıcı olabileceğinin herkes farkında. Biz bir eşikteyiz ve bunun geri dönüşü yok. Dün ve bugünün sıcaklık değerleri arasında gözle görünür bir biçimde ciddi farklar var. Maalesef artık böyle bir dünyadayız. Aslında bizzat kendimizin neden olduğu ve bugün bedelini ödediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda OMÜ olarak oldukça ilgili olduğumuzu, elimizden geleni yapma noktasında istekli ve gayretli olduğumuzu çok net bir şekilde söyleyebilirim.” dedi.

“Doğayı bir mülk olarak görmemek gerekiyor”

Kültürümüzün bize öğrettiği israf kavramına işaret eden Prof. Dr. Yavuz Ünal, insanoğlunun doğaya ve çevreye verdiği zararın risklerine değinerek şunları dile getirdi:

“Doğayı bir mülk olarak görmemek gerekiyor. Hepimiz bu toprakların üzerinde yaşıyoruz ve bir gün bırakıp gideceğiz. Bizden önce de medeniyetler vardı, bizden sonra da insanlar olacak. Burada mesele toprağın ve suyun tüketilme durumu. İsraf kavramını aktif olarak gündemde tutmalıyız. Suyun oluşturduğu israf dışında, kullandığınız bir pet şişeyi ya da ortaya çıkan atığı çevreye, yani yaşam alanına bırakmak normalleşmeye başladıysa bundan sonrasını yönetmek pek de mümkün değil. Tükettiğimiz ürünün yaşam alanımıza zarar vermemesi gerekiyor. Burada sadece suyu konuşacağız, çünkü su yoksa yaşamıyoruz demektir. Kâinattaki bütün varlıklar için de geçerli bir durum bu. Bu şekilde gereksiz tüketimler olduğu sürece kaçınılmaz olarak ortaya çıkacak olan su savaşları çok da uzak gelecekte değil ve şu anda dünya bunun alarmını verdi. Özellikle öğrenci arkadaşlarıma seslenerek şunu söylüyorum: Sizin kuşağınız bu anlamda son derece stratejik bir kuşak. Siz talep eden ve misyon üstlenen bir kuşak olmak zorundasınız. Çünkü sizden sonrasının sonrası yok artık. Eğer bugün biz buna müdahale etmezsek önüne geçilemeyecek sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız.”

“Bütün kampüslerimizin kimliklendirilmesi yönünde bir çabamız var”

Konuşmasının devamında OMÜ’de ‘yeşil üniversite’ misyonu doğrultusunda yürütülen çalışmalara odaklanan Rektör Ünal, şunları kaydetti:

“Üniversitemizde en gayretli, en hassas olduğumuz konulardan biri de kampüsler. Kampüs, sınıftan daha da değerli ve eğitim açısından çok güçlü bir saha. Dolayısıyla kampüse dışarıdan gelen birisi, bu üniversitedeki eğitimin düzeyini, eğitimin rotasını kampüste okur. Bu sene Üniversitemizin farklı kampüslerinde dikilen ağaç sayısı 11 bini buldu. Ağaçlara bakarsanız orman yaşar ve sizler de ormanla beraber yaşarsınız. Doğaya pek çok kez sülün salımı yaptık. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki bütün kampüslerimizin kimliklendirilmesi yönünde bir çabamız var. Hem fiziki çevre açısından kimliklendirilmesi hem de açılacak bölümler, bölüm laboratuvarları ve kütüphaneler ile diğer alanların kimliklendirilmesi kaydıyla bir standart oluşturma çalışmamız var. Bu kapsamda baştan aşağıya bütün kampüsün temizliğinin yapılması noktasında ciddi bir duyarlılık oluşturulması adına çaba gösteriyoruz. Yaklaşan tehlike, bütün varlıklar için büyük bir tehdit. Ortada hepimizi kuşatan bir risk var ve bunun sorumlusu insan ve bu sorunu çözebilecek olan da insan. Dolayısıyla birey olarak hepimize ciddi bir görev ve sorumluluk düşüyor.”

ÇEVSAM Müdürü Nurdan Gamze Turan: “Bu öngörüler maalesef su fakiri olmaya aday bir ülke konumunda olduğumuzu gösteriyor”

Ardından konuşan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan da ilerleyen yıllarda Türkiye’nin ve birçok dünya ülkesinin su fakiri olmaya aday olacağına dikkat çekerek “Su zengini ülkelerde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 10 bin metreküp üzerinde iken, ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 350 metreküp civarında. 2040 yılında bu değerin bin 120 metreküp, 2050 yılında ise bin 69 metreküp olacağı öngörülmekte. Bu öngörüler maalesef su fakiri olmaya aday bir ülke konumunda olduğumuzu gösteriyor. Şu an dünya, küresel anlamda su kıtlığı çekmese de pek çok bölgede su sıkıntısı yaşanmakta ve bu bölgelerin sayısı artmaya devam etmektedir.” bilgisini paylaştı.

Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık: “Su varsa hayat vardır”

Suyun insanoğlu için önemini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise şu değerlendirmede bulundu:

"Su, yerini herhangi bir madde ile ikame edemeyeceğimiz bir yaşam kaynağı. Gözümüzle gördüğümüz her ürünün içinde bulunuyor ve o ürünün elde edilmesinde kullanılıyor. Malumunuz, Dünya’nın dörtte üçü, insanın üçte ikisi sudan oluşmakta. Su varsa hayat vardır. Bunu, ülkelerin uzayda yaşam olup olmadığını anlayabilmek için gezegenlerde su varlığını araştırmalarından da anlayabiliriz. Bu yüzden de elimizdeki suyun kıymetini bilmeliyiz ve bu kaynakları korumalıyız. İklim değişikliği hep vardı ve tarih boyunca doğal bir olay olarak gerçekleşiyordu, lakin son yüzyılda insanoğlunun faaliyetleri neticesinde maalesef daha da hızlandı."

Açılış konuşmaları sonrasında İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri eski Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı “Su Verimliliği ve Kayıp Kaçak Kontrolü”, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Uzman Hülya Silkin de “İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi ve Uyum” temalı sunumlarıyla katılımcılara hitap etti.

Ardından Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından çalıştayda sunum yapan akademisyenlere fidan sertifikası takdim edildi. 

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal “Su Yönetiminde Dijital Uygulamalar”, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Bahadır Özçam “Değişen İklime Uyum Sürecinde Su Verimliliği Yaklaşımı” başlıklı sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

Öğrenci Çalıştayı’nda genç beyinler çözüm önerilerini tartıştı

Çalıştay sunumlarının akabinde ise “Öğrenci Çalıştayı” yapıldı ve bu çalıştayda “Suya Duyarlı Şehirlerin Planlanması ve Yeşil Altyapı”, “Yağmur Suyu Hasadı ve Suyun Geri Kazanımı”, “Suyun Verimli Kullanımı ve Su Tasarrufu” ve “Su Bilincinin Geliştirilmesi” konuları işlendi. Öğrenci Çalıştayı’nın bitiminde de genç beyinler tarafından ortaya konulan sonuçlar değerlendirilip çözüm önerileri tartışıldı.

Çalıştay, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected