MENU

OMÜ Vakfı Koleji ve MTAL Öğrencilerinin Kadrajından Samsun’un Çevre Sorunları
11 Haziran 2024, Salı - 10:18
Güncelleme: 11 Haziran 2024, Salı - 10:27
A+ A-

Her yıl haziran ayının ilk haftası kutlanan “Türkiye Çevre Haftası” ve “5 Haziran Dünya Çevre Günü” kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM), Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Topluluğu tarafından “Gençlerimizin Objektifinden Samsun’un Çevre Sorunları” konulu fotoğraf yarışması düzenlendi.

Bu yıl teması “Hepimizin Bir Dünyası Var” şeklinde belirlenen “Türkiye Çevre Haftası” dolayısıyla OMÜ Vakıf Koleji ve OMÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencileri, çektikleri fotoğraflarla Samsun’daki çevre sorunlarına dikkat çekti.  

“Gençlerimizin Objektifinden Samsun’un Çevre Sorunları” konulu fotoğraf yarışmasının Ödül Programı ise Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda organize edilirken, programda yarışma sonunda dereceye giren öğrencilere hediyeleri ve başarı belgeleri takdim edildi.

Ödül Programı'na; ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal, ÇEVSAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hülya Aykaç Özen, Fakülte akademisyenleri, Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma İşleri Şube Müdürü Metin Alkan ile Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Sonay Gümüş, OMÜ MTAL Müdür Yardımcısı Semih Sözen, üniversite öğrencileri, OMÜ Vakıf Koleji ve OMÜ MTAL’den gençler katıldı.

Prof. Dr. Turan: “Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras, yaşanabilir bir dünyadır”   

Programın açılış konuşmasında tüm dünyayı etkisine alan küresel iklim değişikliği kaynaklı riskler ile insanların neden olduğu kirliliğe işaret eden ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, “Dünyayı saran küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, hızlı nüfus artışları, bilinçsizce doğaya attığımız atıklar, plastik ürünler, sağlıksız kentleşme, hızlı ekonomik gelişme ve benzeri birçok unsur; hava, su ve toprak kirliliğine yol açmakta ve dünyanın doğal dengesinin bozulmasına yol açarak tüm insanlığın geleceğini, doğal hayatı tehdit etmekte. Ne yazık ki günümüzde bu bilinçsizce çevreyi kirletme, tüm dünyanın sorunu olarak küresel boyutlara ulaştı. Bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras, yaşanabilir bir dünyadır. Herkes sağlıklı, dengeli bir doğal çevrede yaşama hakkına sahiptir. Hepimizin bilmesi gereken nokta; doğanın yaşamak için insanoğluna ihtiyacı olmadığı, ama insanoğlunun var olduğu sürece yaşamını devam ettirebilmek için doğaya ihtiyaç duymasıdır. Bu konuda herkesin çevreyi koruma konusunda üzerine düşen görevi yapma mecburiyeti var.” sözleriyle doğa ve çevre farkındalığının önemine dikkat çekti.

Ardından söz alan Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal ise 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla 5 Haziran gününün ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kabul edildiğini ve o tarihten itibaren çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve birtakım eylemlerde bulunulması amacıyla kutlandığını belirtti.

Prof. Dr. Akbal: “Özellikle genç nesillerin çevre konularına olan ilgisi ve katılımının gelecek için umut verici bir işaret olduğu kanaatindeyim”

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akbal, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün önemine dair şunları söyledi:

“5 Haziran Dünya Çevre Günü, doğal kaynakların korunması, iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilirlik ve çevre dostu alışkanlıklar gibi konulara odaklanarak insanları harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu anlamlı gün, gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak için bir fırsat sunmakta ve bu yılın teması “Doğa için Eylem” olarak belirlendi. Özellikle genç nesillerin çevre konularına olan ilgisi ve katılımının gelecek için umut verici bir işaret olduğu kanaatindeyim.”

Konuşmaların ardından “Gençlerimizin Objektifinden Samsun’un Çevre Sorunları” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül ve başarı belgeleri teslim edildi.

Birincilik ödülü OMÜ MTAL’li gencin

Ödül Programı’nda birincilik ödülünü OMÜ MTAL’den Görkem Bulut, ikincilik ödülünü OMÜ Vakfı Koleji’nden Beray Ada Göçer, üçüncülük ödülünü de OMÜ MTAL’den Denizhan Tuna kazandı.

Birinci Görkem Bulut’a ödülünü Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma İşleri Şube Müdürü Metin Alkan ile Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Sonay Gümüş, ikinci Beray Ada Göçer’e ödülünü OMÜ Vakfı Koleji’nden Kerim Pehlivanoğlu, üçüncü Denizhan Tuna’ya ödülünü OMÜ MTAL Müdür Yardımcısı Semih Sözen takdim etti.

Mansiyon ödülleri de verildi

Programda ayrıca, mansiyona layık görülen OMÜ MTAL öğrencileri Yiğit Efe Akın ve Muhammed Yiğit Sevil ise ödüllerini ÇEVSAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hülya Aykaç Özen’den aldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected