OMÜ'de "14. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı" Düzenlendi
19 Ocak 2024, Cuma - 16:26
Güncelleme: 19 Ocak 2024, Cuma - 21:56

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), "14. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı" sınavı gerçekleştirildi.

Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından düzenlenen; Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) ve Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından hazırlanan ve Sürekli Eğitim Merkezince (OMÜSEM) organize edilen eğitimin teorik kısmı, uzaktan eğitimle asenkron olarak tamamlandı.

Uzaktan Eğitim Merkezinde düzenlenen programda, 12 şehirden 77 araştırmacı sınava girdi. Sınavda başarılı olan araştırmacılar, uygulamalı eğitimlere katılma hakkı elde edecek.

Sınav öncesi düzenlenen törene; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü  ile eğitimciler de katıldı.

Rektör Ünal: "Biz her türlü desteği veririz"

Teorik dersler sınavı öncesi OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal araştırmacıları ziyaret etti. Ziyarette konuşan Rektör Ünal, “AR-GE ile alakalı 1-2 şeyin üzerinde vurgu yapmak gerekiyor. AR-GE bir kültür meselesidir. Burada önemli olan yaşam konforunu arttırmak ve sonuçlarının etki değerini yükseltmektir. Bu nedenle DEHAM gibi yapılanmalar aslında joker yapılanmalardır. Üniversitede baştan itibaren DEHAM’ın envanterinin yenilenmesi, AR-GE malzemelerinin yeterli düzeyde hazırlanması genel politikamız içerisinde. Özellikle dış kaynaklı projelerde araştırmacı olmanız bizim için çok önemli. Bu süreçte Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile bir iş birliği isterseniz, böyle bir fırsat oluşursa biz her türlü desteği veririz” dedi.

DEHAM Müdürü Aksoy: “Türkiye’nin en iyi kursuyuz"

OMÜ’nün desteği ile başarıya ulaştıklarını belirten DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, "Kursumuz Türkiye genelinde büyük talep görmekte ve örnek gösterilmektedir. Türkiye’nin en iyi kursuyuz. Toplamda 2 bin 910 saatlik bir bağlantıya sahibiz. Bu başarıda Uzaktan Eğitim Merkezinin rolü büyüktür. Organizasyon ise Sürekli Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilmiştir. Bizler de 3 hafta boyunca kursiyerlerimizle bir araya gelerek pratik uygulama derslerini gerçekleştireceğiz. Eğitimimiz gerekli olmayan bir çalışma gibi düşünülmemeli. Hayvanların katledilmesi zaten etik değildir. Bizler bu eğitimlerle sayıyı azaltmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

HADYEK Başkanı Ayyıldız: "Sınavda başarılı olanlara yüz yüze eğitim verilecek"

HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, “Başka yerlerdeki üniversiteler bu kursları açtıkları zaman hep 30 kişilik açıyorlar ama biz bunu hiçbir zaman sınırlamadık. Kursumuz teorik ve pratik kısımlardan oluşmaktadır. Toplamda 75 saattir. Bu 75 saatin 40 saati asenkron olarak devam etmektedir. 40 saati tamamlayan kursiyerlerimiz bugün teorik sınava girecekler. Sınavda başarılı olanlara DEHAM’da yüz yüze uygulamalı eğitim verilecek.” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesine dayanılarak hazırlanan programa Samsun haricinde İstanbul, Ordu, Sinop, Rize, Afyonkarahisar, Giresun, Trabzon, Amasya, Bartın, Çorum ve Diyarbakır’dan 77 araştırmacı katıldı.

Programın eğitimcileri arasında Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Prof. Dr. Gülay Çiftçi, Prof. Dr. Yavuz Kürşad Daş, Prof. Dr. Şerife Tütüncü, Prof. Dr. Şinasi Umur, Prof. Dr. Süleyman Sırrı Bilge, Prof. Dr. Yüksel Terzi, Prof. Dr. Şule Sanal, Doç. Dr. Berfin Melikoğlu Gölcü, Doç. Dr. Buğra Genç, Doç. Dr. Enes Atmaca, Doç. Dr. Leman Tomak, Doç. Dr. Gökhan Arslan, Doç. Dr. Ali Tümay Gürler, Doç. Dr. Tuğrul Ertuğrul, Doç. Dr. Emre Özan, Arş. Gör. Dr. Efe Karaca, Arş. Gör. Dr. B. Deniz Ersoy, Arş. Gör. Elif Bağatır, Arş. Gör. Melis Göl, Arş. Gör. Zeyno Nuhoğlu Öztürk, Arş. Gör. Nurcan Delice, Öğr. Gör. Musa Şahin ile Vet. Hek. Hakan Fidanboy yer aldı.