Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) Kalite Yönetim Sistemini tanıtmak ve kalite süreci hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlenen programın ilk oturumu, Uzaktan Eğitim Merkezinin (UZEM) Konferans Salonunda başladı.
2 gün sürecek programa; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve Prof. Dr. Mehmet Kuran, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, genel sekreter yardımcıları, dekanlar, yüksekokul ve meslek yüksekokul müdürleri, daire başkanları ile akademik ve idari personel katıldı.
Kalite yönetim sisteminin tanıtıldığı ve sistem hakkında genel bilgiler içeren “Kalite El Kitabı”nı dağıtıldığı ilk oturumun ardından program, Rektörlükte düzenlenecek toplantılarla ve kalite yönetim sisteminin uygulama alanı olan Kalem yazılım programının tanıtımıyla devam edecek.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Kanun tarafından bize verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirebilmek ve yolumuza daha sağlıklı, güvenli devam etmek amacıyla bir aradayız. OMÜ’de öğrenim gören öğrencilerimizin ve OMÜ’den hizmet alan vatandaşlarımızın kurumumuza güvenmesi ve aldığı hizmetlerden emin olması, bunu sağlayan bizleri mutlu edecektir. Dolayısıyla bugünkü program bu açıdan çok önemli. Plansız yapılan bir iş başarılı olabilir. Ama bu sadece bir ihtimaldir. Neyi, nasıl yapacağınızı planlamadığınız sürece birden fazla insanın bir arada gerçekleştirdiği işlerde kopukluk ve düzensizlik olma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle tüm kurumlar, çok kişi ve birimin dâhil olduğu işlerin daha sağlıklı yürüyebilmesi için, yıllarca edindiği deneyimler sonucunda bir süreç oluşturur. Bu süreçte önemli olan ise sürecin yararlı olacağına olan inançtır. Kalite süreci de böyle bir süreç. Baştan inanılarak yola çıkılmış olması gerekiyor ki sürece emek veren insanlar uyum içerisinde hedefe kitlenerek üzerlerindeki vazifeyi gerçekleştirmeye hazır olsunlar. Biz de OMÜ olarak kalite sürecinin gereğine inandığımız için göreve geldiğimiz günden itibaren bu süreç için çalışıyoruz. Bizim bu konuda ortaya koyduğumuz iradenin yanında, kalite sürecinin sahada uygulanabilir hale gelmesi ve başarılı olması için sizin ortaya koyacağınız irade de çok önemli. Nihayetinde verdiğimiz kararların hayata geçmesi sizler eliyle mümkün. Bunun için öncelikli şart, burada olanların kalite sürecine inanması ve çalışma arkadaşlarını da sürece inandırmasıdır.” dedi.
2019 yılının, milli mücadelenin 100. yıldönümü olması sebebiyle çok özel bir yıl olduğunu hatırlatan Rektör Sait Bilgiç “Bu sebeple Üniversitemizde ve Samsun’da düzenlenen birçok etkinlikte milli mücadele ruhunun yeniden canlandığına şahit olduk. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı töreninde ise birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bir görüntü vardı. Başarılı olmak için bu birlik ve beraberliği iş hayatımızda da sağlamalıyız. Türkiye’nin birliğine ve vatanın bölünmez bütünlüğüne inanmış herkesin birlik içinde ve ortak hareket etmesi, geleceğe güvenle bakmamız açısından önemli.” ifadelerini kullandı.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı töreninde, farklı kurumlardan 600 kişinin bir araya gelerek sahnelediği tiyatro oyunun, planlı ekip çalışmasının en güzel örneklerinden biri olduğunun altını çizen Rektör Bilgiç “Bu oyun, sahne geçişlerindeki uyumla tam bir kalite göstergesiydi. Milli mücadele ruhunun canlandırıldığı bu gösteri, hepimizi derinden etkiledi.” diye konuştu.
Kalite sürecinde yer alanlara da teşekkür eden Rektör Sait Bilgiç, programın hayırlı olmasını dileyerek kalite sürecinde başarılar diledi.
Kalite çalışmalarının kurumsallaşmaya da katkı sağladığını vurgulayan Kalite Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise “Rektörümüzün ve çalışma arkadaşlarımızın desteğiyle OMÜ’ye özgü bir kalite yönetim sistemi tasarladık ve bugün sizlerle paylaşacağız. Sistemi uygulamaya koyduğumuzda, zaman içerisinde yapacağımız tespitlere göre sistem, şekil ve yön değiştirebilir. Sonuç olarak kalite çalışmaları bitmeyen, sürekliliği olan bir yoldur. Bunun yanında kalite ile ilgili yazılım programı çalışmalarımız da devam ediyor.” dedi.
Kalite çalışmalarının, bu sürece samimiyetle inanmış insanlarla devam ettiğinin altını çizen Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Vedat Ceyhan “Bizim amacımız sadece TSE belgesi almak değil, kalite sürecini başarılı bir şekilde uygulamak, OMÜ’de daha yüksek standartlarda eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme yapılabilmesini sağlamaktır.” şeklinde konuştu.
OMÜ’nün kalite yönetim sistemi ve kalite anlayışını belgelemek için Kalite El Kitabı hazırladıklarını kaydeden Vedat Ceyhan, kalite sürecinde yapılan çalışmalar, hazırlanan yazılım programları ve kalite sisteminin organizasyon şeması hakkında detaylı bir sunum yaptı.