MENU

Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı Başladı
30 Ocak 2019, Çarşamba - 12:47
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 13:17

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (OMÜ HADYEK) tarafından düzenlenen ve Sürekli Eğitim Merkezince (OMÜSEM) organize edilen “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”; OMÜ HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız’ın açılış konuşması ile başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğünün, 30.11.2017 tarih ve 2017/7 sayı ile yayımlanan “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programına Dair Genelge”si esas alınarak hazırlanan ve OMÜ Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEHAM) gerçekleştirilen program kapsamında; fare-sıçan-tavşan üzerinde çalışma yapacak araştırmacılar, 40 saat teorik ve 40 saat uygulamalı olarak 10 eğitim alacak. Eğitime devam eden ve yapılacak sınavda başarılı olan katılımcılara "deney hayvanları kullanım sertifikası" verilecek.

Eğitim programı kapsamında Prof. Dr. Murat Kabak, Prof. Dr. Mehmet Kaya, Prof. Dr. Zafer Yazıcı, Prof. Dr. Gülay Çiftci, Prof. Dr. Şinasi Umur, Prof. Dr. Filiz Akdağ, Prof. Dr. Ahmet Özak, Prof. Dr. Gül Fatma Yarım, Prof. Dr. Sena Çenesiz, Doç. Dr. Şule Sanal, Doç. Dr. Hatice Özlem Nisbet, Doç. Dr. Cenk Yardımcı, Doç. Dr. Bülent Teke, Doç. Dr. Oğuzhan Yavuz, Doç. Dr. Handan Hilal Yavuz, Doç. Dr. Mustafa Salman, Doç. Dr. Leman Tomak, Dr. Öğr. Üyesi Buğra Genç, Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Ertuğrul ve Veteriner Hekim Mustafa Ermiş tarafından;  mevzuat, etik, hayvan davranışları ve 3R, deney hayvanlarının anatomisi, fizyolojisi, histolojisi ve biyokimyası, kan ve örnek alma teknikleri, tutuş teknikleri, ilaç verme ve enjeksiyon teknikleri, anestezi ve ötanazi teknikleri, ağrı, ıstırap, sıkıntı ve insani sonlandırma noktalarının belirlenmesi, laboratuvar işleyişi, deney hayvanlarının beslenmesi, hayvan hastalıkları, biyoistatistik, standardizasyon, spesifik deney modelleri, hayvan deneylerinin tasarlanması, temel cerrahi, deney hayvanlarının yetiştirilmesi, alternatif yöntemler olmak üzere geniş bir yelpazedeki konular ele alınacak.

Bu yılın ikinci eğitimi, yoğun talep üzerine 11-20 Şubat 2019 tarihleri arasında düzenlenecek. Ayrıntılı bilgiye OMÜSEM’in http://sem.omu.edu.tr/tr adresli kurumsal web sitesinden ulaşılabilir.

X
Secure Login

This login is SSL protected