MENU

DEHAM; Deney Hayvanları Üzerinde Çalışan Araştırmacılar için Uluslararası Standartlarda Eğitim Veriyor
02 Haziran 2023, Cuma - 14:53
Güncelleme: 02 Haziran 2023, Cuma - 22:01

“XIII. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın Uygulama Kısmı Başlayacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından düzenlenen ve organizasyonunu Sürekli Eğitim Merkezinin (OMÜSEM) yaptığı “XIII. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın teorik kısmı, uzaktan eğitimle asenkron olarak tamamlandı.

“XIII. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın teorik eğitimi Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından verilirken, uygulama eğitimi de Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEHAM) yapılacak.

Söz konusu eğitim programının ‘Teorik Dersler Sınavı’ öncesinde ise Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, programın katılımcı bursiyerlerine hitap etti.

Tıp Fakültesi Mustafa Kemal Güneşdoğdu Anfi Bloğu bünyesindeki Akşemsettin Anfisi'nde gerçekleşen buluşmaya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Özkan, DEHAM Müdürü Prof. Dr Abdurrahman Aksoy, OMÜSEM Müdürü Doç. Dr. Kemal Özkurt katıldı.

DEHAM Müdürü Prof. Dr. Aksoy “Cihaz imkânları, ameliyathaneleri, hayvan materyalleri ve fiziki koşullarıyla Türkiye’nin en iyi laboratuvar hayvanları araştırma merkezleri arasındayız”

Açılış konuşmasını yapan DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Merkezin altyapı ve donanımıyla uluslararası standartlarda eğitim verdiğini vurgulayarak “DEHAM’ın tüm altyapısını Sayın Rektör’ümüzün destekleri ile yeniledik. DEHAM’da elimizdeki hayvan gen materyali eskiydi, tüm genetik materyali yenileyerek, konvansiyonel ve transgenik laboratuvar hayvanı materyalini yenilediğimiz gibi Nude (CD1) suşu (ortak soydan gelen canlı grubu) gibi yeni suşları da Merkezimize kazandırdık. DEHAM’da aynı zamanda projelerin hipotez kısmından tamamlanmasına kadar araştırmacılara bilimsel destek sağlıyoruz. Pratik eğitiminizi tamamlayıp sertifikalarınızı aldıktan sonra sizleri DEHAM’da bilimsel araştırma yapmaya davet ediyoruz. Cihaz imkânları, ameliyathaneleri, hayvan materyalleri ve fiziki koşullarıyla Türkiye’nin en iyi laboratuvar hayvanları araştırma merkezleri arasındayız. Bu imkânlardan sizlerin de faydalanıp bilime katkı sunmanızı bekliyoruz.” dedi.

Rektör Ünal “Multidisipliner çalışmalara yönelmenizi ve yeni bilgiler üretmenizi bekliyoruz”

Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OMÜ’nün eğitim, araştırma geliştirme (AR-GE) ve istihdam edilebilirliğe odaklanan revizyon çalışmalarının sonuç verdiğine dikkat çekerek şunları dile getirdi:

Yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip bir üniversite olarak başlattığımız uzun soluklu revizyon çalışmalarının özünde; eğitimi geleceğin istihdam ihtiyacını karşılayacak düzeyde iyileştirmek, eğitim ile AR-GE arasında organik bir bağ kurmak ve AR-GE’yi eğitimde kullanmak var. Dolayısıyla bu bilgilerle donatılan eğitmenin, araştırmacının ve öğrencinin iş dünyasına katılması en büyük temennimizdi ve bu gayretin de sonuçlarını almaya başladık. Üniversitemizin önemli unsurlarından DEHAM’ın da sağladığı bir ekosistem var. Alınan sertifika, bir yetkinlik ve yasal anlamda da bir gereklilik olarak görülüyor, ama bu bağlamda kurulan dostluklar ve vizyon çalışmaları, emin olun, çok işinize yarayacaktır. Fakat sizden talebimiz, bu eğitimin ve emeğin sadece bir sertifika düzeyinde kalmaması. Bu eğitimlerde özellikle arzu ettiğimiz nokta; AR-GE çalışmalarında birbirinizden destek almanız ve multidisipliner (çok alanlı, çok branşlı) çalışmalara yönelmeniz ve yeni bilgiler üretmenizdir. Tabii en nihayetinde üretilen bilgi de bir şekilde bölgede üretime yol açmalı.”

“Üniversitemizin revizyon çalışmasının literatüre yansıyan çok somut bir karşılığı oldu”

Konuşmasında OMÜ’nün revizyon çalışmaları sonucunda katettiği mesafeye değinen Rektör Ünal, devamında “Üniversitemizin revizyon çalışmasının literatüre yansıyan çok somut bir karşılığı oldu. Bu bir ilerleme ve gelişim perspektifidir ve sonucunda yatırımımızın doğru olduğunu görüyoruz. 2021’de aktif olarak kendi stratejisini belirleyen bu yapı sayesinde Türkiye’nin girişimci ve yenilikçi üniversiteleri arasında 1 yılda 11 basamak birden yükselerek 35. sıraya yerleştik. Bizim amacımız ilk 10’a girmek, zira ülke ve bölgemizin buna ihtiyacı var.” değerlendirmesinde bulundu.

Programa Samsun ve farklı illerden 90 araştırmacı katıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesi doğrultusunda hazırlanan “XIII. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”na Samsun haricinde Ankara, Ordu, Giresun, Sakarya ve Erzurum’dan 90 araştırmacı katıldı.

40 saatlik teorik, 35 saatlik uygulamalı eğitim

40 saat teorik eğitim alan ve yapılan sınavda başarılı olan katılımcılar, 3 grup hâlinde 5 – 9 Haziran, 12 – 16 Haziran ve 19 – 23 Haziran 2023 tarihleri arasında DEHAM’da 35 saatlik uygulama eğitimlerine tabi tutulacak ve uygulama sınavında da başarılı oldukları takdirde sertifika almaya hak kazanacak.

Programın eğitimcileri; Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Prof. Dr. Gülay Çiftçi, Prof. Dr. Yavuz Kürşad Daş, Prof. Dr. Şerife Tütüncü, Prof. Dr. Şinasi Umur, Prof. Dr. Süleyman Sırrı Bilge, Prof. Dr. Yüksel Terzi, Doç. Dr. Şule Sanal, Doç. Dr. Berfin Melikoğlu Gölcü, Doç. Dr. Buğra Genç, Doç. Dr. Enes Atmaca, Doç. Dr. Leman Tomak, Doç. Dr. Gökhan Arslan, Doç. Dr. Ali Tümay Gürler, Doç. Dr. Tuğrul Ertuğrul, Doç. Dr. Emre Özan, Arş. Gör. Dr. Efe Karaca, Arş. Gör. Dr. Deniz Ersoy, Arş. Gör. Elif Bağatır, Arş. Gör. Melis Göl, Arş. Gör. Zeyno Nuhoğlu Öztürk, Öğr. Gör. Musa Şahin ve Veteriner Hekim Hakan Fidanboy’dan oluşuyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected