MENU

Çocuk Hakları Günü’nde Onlardan Mutlusu Yok!
20 Kasım 2021, Cumartesi - 20:12
Güncelleme: 22 Kasım 2021, Pazartesi - 09:35
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” kapsamında düzenlenen “Çocuk Hakları Şenliği”nde Kurupelit Kampüsü çocukların enerjisi ve heyecanına tanık oldu.

OMÜ ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) arasında imzalanan kurumsal iş birliği protokolü doğrultusunda bu günün önemini vurgulamak ve çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturmak adına OMÜ ve Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Çocuk Hakları Şenliği”, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu'nda yapıldı. Etkinlikte eğlenceli faaliyetler yer alırken yanı sıra da çocuklara hakları da anlatıldı.

Şenlik etkinlikleri öncesinde OMÜ’nün konuğu TİHEK üyesi Ünal Sade, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından Rektörlük makamında ağırlandı. Ziyarette Ünal Sade, TİHEK’in yayımladığı “Ermenistan’ın Karabağ’daki Eylemleri: İnsan Hakları İhlalleri ve İhlallerin Takibi” adlı kitabı Rektör Ünal’a sunarken Rektör Ünal da konuğuna Üniversitenin hediyesini takdim etti. Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep ile Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu da katıldı.

Etkinlikte protokol konuşmalarıyla günün anlam ve önemine dair düşünceler dile getirildi.

TİHEK Üyesi Ünal Sade “BM sözleşmesinden önce, ülkemizde 1927’den beri çocuk bayramı kutlanıyor”

İlk olarak söz alan TİHEK üyesi Ünal Sade Türkiye'de çocuklara çok önem verildiğini ifade ederek “Türkiye'de insan haklarının korunması ve geliştirilmesi ile ilgili önemli görev ve misyonlarımız var. Samsun bizler için çok değerli. Türkiye ve Karadeniz'deki konumu itibarıyla da Samsun çok önemli. Bizim OMÜ ile bir protokolümüz var. Hem kurumsal kapasitelerin hem de bilgi ve tecrübelerin paylaşılması anlamında öncü bir protokol imzaladık. Sınırlı sayıda üniversite ile başlattığımız bu çalışmada OMÜ de var. Güzel etkinlikleri hep birlikte yapacağız. Dünya Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 1989'da kabul edilmiş. Yani 32 yıllık bir tarihi var. Bizim tarihimizde ise 1921'den beri bayram olarak, 1927'den bu yana da ‘Çocuk Bayramı' olarak kutlanan çocuk bayramımız var. Yani bu topraklarda çocuklar çok önemli. Bizim çok değerli ve vazgeçilmez değerlerimiz var. Bunlar, yaşlılar ve çocuklarımız. 32 yıldır çocuk hakları ile ilgili bir sözleşme var ama bu topraklarda çocuklarımız kadim bir değer ve onlar bizim geleceğimiz. Onlara ne kadar yatırım yaparsak yapalım yetersizdir. Bu etkinlik de o bağlamda çok anlamlıdır. Ben de bu etkinliğe katılmaktan büyük gurur duydum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Üniversitemizdeki belirli etkinlikler ve atölye çalışmaları ile farkındalık oluşturmak ve bunun da toplumda bir şekilde yankılanmasını arzu ediyoruz”

Çocuk hakları konusunda herkesin görevi ve sorumluluğu olduğunu vurgulayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da “İnsan hakları, yaşadığımız dünyadaki belki de en önemli sorunlardan biri olarak görünüyor. Tüm mağduriyetlerde en fazla bedel ödeyenler ise maalesef çocuklar oluyor. Oysaki çocuklar geleceğimiz ve geleceğimiz de bizlerin teminatı. Arzu ettiğimiz; çocuklarımızın kendi varlıklarını, geleceklerini, haklarını bilmeleri ve bunları içselleştirip özümseyerek eğitim hayatlarını sürdürmeleridir. Bundan ötürü Üniversitemizdeki belirli etkinlikler ve atölye çalışmaları ile farkındalık oluşturmak ve bunun da toplumda bir şekilde yankılanmasını arzu ediyoruz. İnsan hakları, çocuk hakları ve kadın hakları çok sıklıkla kullanılan bir kavram. Hakların ne olduğunu ve hakkın nasıl tanımlandığını da bilmek gerekiyor. Çocuk, anne ve babaya bir emanettir ya da devlete bir emanettir, insanlığa bir emanettir. Çocukların; zayıf ve bağımlı taraf olmaları açısından bazen ihlal gözükmeyen hususlarda bile mağduriyetler yaşadıklarını, küçük tartışmalardan bile etkilendiklerini biliyoruz ve bu olaylardan zarar gördüklerinin farkındayız. Dolayısıyla yeni evlenenlere anne baba eğitiminin verilmesi önem arz ederken kendilerine emanet olarak verilen çocuğun büyütülmesi ve geliştirilmesi noktasında ebeveynlerin yükümlülükleri var. Bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda da farkındalık eğitimine ihtiyaç duyuyoruz. Medyadaki haberlere baktığımızda bunun ne kadar acil ve gerekli olduğunun farkındayız.” diye konuştu.

Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu “Kurumlar birbiriyle dayanışma içerisinde olursa hem şehrimiz hem de çocuklarımız ve gençlerimiz kazanacak”

Bir diğer konuşmacı Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ise şunları söyledi: “Müdürlüğümüz olarak OMÜ ile pek çok noktada ortak hareket ediyoruz. Kurumlar birbiriyle dayanışma içerisinde olursa hem şehrimiz hem de çocuklarımız ve gençlerimiz kazanacak. Üniversitemiz ile bizim pek çok paydaş noktamız var. Bugün de Üniversitemizle birlikte dünya çocuk hakları günü etkinliğinde bir araya geldik. Bir çocuk gülerse dünya güler. Ülkemizde belki de çocuk hakları noktasında pek bir mağduriyet yok ama Filistin, Suriye, Afganistan ve mazlum coğrafyalarda çocuklara yönelik farkındalığın oluşmasının, yetim ve öksüz büyümemeleri için onların haklarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çocuk hakları farkındalığının oluşması ve Türkiye'deki çocukların bunu yüksek sesle dillendirmesi ve çocukların yaşanabilir bir dünyada olması hepimizin beklentisi.” sözlerine yer verdi.

Mutlulukları yüzlerine yansıyan etkinliğin öznesi çocuklar ise eğlenceli ve öğretici şenliğin tadını çıkardılar.

Salondaki etkinliklerin ardından çocuklar; Rektör Yavuz Ünal, TİHEK üyesi Ünal Sade ve Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu’nun da eşlik ettiği yürüyüşte Tıp Fakültesi polikliniklerine yakın bir noktadan Rektörlüğe kadarki etabı eğlenceli ve coşkulu bir şekilde katetti.

20 Kasım, Birleşmiş Milletler (BM) kararı doğrultusunda 1989’dan bu yana “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanıyor.

X
Secure Login

This login is SSL protected