Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Topluluğu tarafından “EMDR Hakkında Söyleşi” etkinliği düzenlendi.
Psikolojide Türkçe karşılığıyla “Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme” olan EMDR yöntemi; EMDR Terapisti ve aynı zamanda Uzman Evlilik ve Aile Danışmanı Enise Öziç’in davetli konuşmacı olarak katıldığı etkinlikle anlatıldı.
Fakülte bünyesinde bulunan konferans salonunda yapılan söyleşide Öziç; "EMDR nedir ve ne amaçla kullanılır?, terapi süreci ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar" hakkında öğrencilere çeşitli bilgiler verdi.
EMDR’nin Türkçe açılımıyla ‘Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme’ olduğunu belirten Uzman Enise Öziç “Güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR; terapistin, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek ki bu genelde terapistin parmağını gözlerle takip etmek şeklinde olur, beyninin her iki yarısını hafifçe uyarması ve bu şekilde kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlamasıyla gerçekleştirilir.” dedi.
EMDR terapi yönteminin, Francine Shaphiro tarafından 1987’de keşfedildiğini ifade eden Öziç ”Shapiro bir gün parkta yürürken kendisini rahatsız eden bazı düşüncelerinin daha az rahatsız ettiğini ve bu durumun spontane göz hareketlerinden kaynaklandığını düşündü. Shapiro, bunu da insanlara yardımcı olabileceği düşüncesiyle araştırmaya başladı. Bizde ise bu yöntemin geçmişi çok eski değil. Bu yöntem, ilk defa 1999 Marmara Depremi’nin ardından yaşanan travmalarda, deprem mağdurlarına psikolojik olarak yardım etmek amacıyla uygulandı. Bunun sonrasında ise ülkemizde yaşanan; doğal afetler, terör saldırıları, büyük kazalar, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür olay, aşağılanma, reddedilme gibi travmalarda kullanılmaya devam ediliyor.” bilgisini paylaştı.
“Kötü anılar EMDR terapisi ile işlendikten sonra danışan, terapiden sonra geçmişteki kötü bir anısı aklına geldiğinde önceden verdiği ciddi rahatsız edici tepkilerini artık göstermez ve o anı kişi için artık etkisiz hâle gelir” diyen Öziç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bu terapi ile sadece rahatsızlıklar ve semptomlar ortadan kalkmaz, aynı zamanda yeni bakış açısının kazandırdığı olumlu duygular ve inançlar, bireyin dünyaya bakışını olumlu yönde değiştirip kişisel gelişimine katkı sağlar.”
EMDR'nin farklı türlerdeki psikolojik tedavilerde olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Uzman Öziç “Kim istemez ki yaşadığı kötü bir anı, bir kazayı, eski sevgiliyi unutmayı. İşte bu noktada sıklıkla uygulanan bir yöntem olmuştur ve bu yöntem, bugüne kadar yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının tedavi edilmesinde başarıyla kullanılmıştır. Tabii ki bu başarı tesadüf değil, etkili bir tedavi için terapistin dikkat etmesi gereken noktalar var ve bunlar bazen hayati hatalara neden olabilmektedir. Bu hataları minimuma indirmek için de EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır.” sözlerine yer verdi.
Öziç, etkinliğin devamında ise bu protokolün içeriği hakkında öğrencilere bilgi verirken; etkinlik, örnek vakaların değerlendirilmesi ve öğrencilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.
Haber ve Fotoğraflar: Tuğçe KAYACAN