MENU

OMÜ-SOYS Eğitim İş Birliği Protokolü Kapsamında ‘Otomotiv Elektrikçisi Temel Eğitimi’ Başladı
01 Mart 2024, Cuma - 19:12
Güncelleme: 28 Ağustos 2024, Çarşamba - 12:49

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (SOYS) arasında imzalanan protokol kapsamında; otomotiv sektörü için teknik personel yetiştirmeye yönelik ‘Otomotiv Elektrikçisi Temel Eğitimi’ 1 Mart 2024 tarihi itibariyle başladı.

OMÜ Rektörlüğünde gerçekleşen törende protokol metnine Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ve SOYS Dernek Başkanı Mehmet Akif Koçak imza atmıştı.

Samsun'da otomotiv sektöründe nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere önemli bir adım atıldı. OMÜ dışından 21 kursiyer için düzenlenen mesleki eğitim programı, OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülecek ve kursiyerlerin sertifikalandırılmasını sağlayacak. Kursiyerler, toplamda 96 saatlik eğitim sürecinde Otomotiv Teknolojisi Programı öğretim görevlilerinden müfredata ilişkin dersler alacak. Otomotiv Elektriği Uygulama dersleri ise SOYS tarafından görevlendirilen usta öğreticiler tarafından verilecek ve eğitim programının sonunda kursiyerler sınava tabi tutulacak.

Rektör Ünal: “Nitelikli işgücü yetiştirmeyi hedefliyoruz”

Üniversite-Sanayi iş birliği sayesinde verilen bu eğitimin, yeni gelişen teknolojileri en verimli şekilde kullanmak için önemli bir adım olduğunu dile getiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün, elektrikli araç tamiri ve bu alandaki araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmalarının altyapısını oluşturacak bir proje başlangıç günü. Türkiye'deki ve dünyadaki elektrikli araçlarla ilgili sektördeki gelişmeler dikkate alınarak SOYS ile yapılan bir protokol çerçevesinde, sektördeki nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak üzere bir eğitim programı başlatıldı. Bu programda amaç, sektörde ihtiyaç duyulan yeteneklerin, müşteri malı üzerinde ya da can güvenliğini riske atmadan kendi kendine gelişen teknolojiyi anlamak ve öğrenmek olacak. Akademide üretilen bilgi ve becerilerle sektördeki ihtiyaçlar arasında bir denge sağlamak için bu eğitim programı düzenleniyor. Program, 96 saatlik bir süreyi kapsamakta ve kursiyerler OMÜSEM tarafından sertifikalandırılacak. Ayrıca, iş garantili nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefleyen bu çalışma yaklaşık 6 ay sürecek. Eğitim programı kısmen yüz yüze, kısmen çevrim içi (online) olarak gerçekleştirilecek. Dolayısıyla katılımcıların sektörde pratik deneyim kazanması ve sektörle birlikte çalışması önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizin ve dünyanın gelişimine katkı sağlama arzusu içerisindeyiz”

Verilen eğitimin diğer sektörlere de model olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bu çalışma benim için gurur verici bir adım. Öncelikle, sektörün ihtiyaçlarını belirterek talep oluşturması takdire şayan. Şu anda üzerinde çalıştığımız 3 farklı alanda bir eğitim planlaması yapıyoruz. Planlamamız, sektörün ihtiyaçlarına daha uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, etki değerinin daha yüksek olacağını umuyoruz. Ayrıca, bu modelin diğer sektörlere de uyarlanabileceğine inanıyorum. Bu çalışma, bir başarı modeli olarak görülmeli ve diğer sektörlere örnek teşkil etmelidir. Yapılan proje ile ülkemizin ve dünyanın gelişimine katkı sağlama arzusu içerisindeyiz. Ancak elektrikli araçlarda yüksek voltaj olduğu için güvenlik konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Bu nedenle, kurslar bittiğinde nerede olduğumuzu ve ne kadar ilerleme kaydettiğimizi daha net bir şekilde değerlendirmemiz gerekecek. Güvenlik konusunu da göz önünde bulundurarak tehlikeleri minimize etmek önemlidir.” dedi.

“OMÜ 2024 İnovasyon ve Başarı Ödülü'ne layık görüldü”

OMÜ’nün, yarım asırlık bir kurum olarak bölgenin üretkenliğine değer katan önemli bir eğitim kurumu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz Ünal sözlerine şöyle devam etti:

“Sektörle iş birliği yaparak, sektörün ihtiyaçlarına uygun nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla yaptığımız AR-GE çalışmalarına sektör temsilcilerinin katılımını ve katkısını önemsiyoruz. Üniversitemizin yapılanması, sadece belirli bir alana odaklanmamıştır; tam aksine, Türkiye'nin genelindeki alanlara odaklanmış ve her alanda başarılı bir üniversite olma vizyonunu benimsemiştir. OMÜ, yükseköğretimde inovasyon alanında önemli bir başarı elde etmiş ve Türkiye genelindeki yükseköğretim kurumları arasında 'İnovasyon ve Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2021 yılında girişimci ve yenilikçi üniversiteler arasında 46. sırada yer alan Üniversitemiz, yenilenen misyon ve vizyon çalışmalarının bir sonucu olarak 2022 yılında 11 basamak yükselerek 35. sıraya ulaşmıştır. Bu başarılar, Üniversitemizin yenilikçi ve ileri görüşlü yaklaşımının bir yansımasıdır.”

“Eğitim programı sürekli olarak devam edecektir”

Yapılan eğitim programının sürekli olarak devam edeceğini vurgulayan SOYS Dernek Başkanı Mehmet Akif Koçak ise “OMÜ ve SOYS arasında imzalanan protokol çerçevesinde, elektrikli araçlar için teknik eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir kurs başlattık. Bu kurs, fosil yakıtlı araçlardan elektrikli araçlara geçiş sürecinde bakım yapacak nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesini hedeflemekte. Bugün başlayan 96 saatlik eğitim programı sürekli olarak devam edecek ve katkı sağlamak isteyenler için desteklenmeye devam edilecektir. Bu önemli girişim için teşekkürler.” şeklinde konuştu.

“Kursiyerlerin sanayideki ihtiyaçları SOYS tarafından karşılanacak”

Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Prof. Dr. Kemal Yıldızlı da “21 kursiyerimiz, 16 hafta boyunca burada eğitim alacak. Son 24 saat ise başka eğitim atölyelerinde ve Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı SAMULAŞ’ın raylı sistemlerini kullanmak üzere pratik yapacaklar. Kurs içeriği, hem uygulamalı hem de çoktan seçmeli testlerden oluşacak ve başarı durumunda kursiyerler OMÜSEM tarafından sertifikalandırılacak. Kurs sonrasında, kursiyerlerin sanayideki ihtiyaçları SOYS tarafından karşılanarak teknik servislerde görev almaları sağlanacak. Ayrıca, kursun başarısı üzerine OMÜ’nün Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birlikte geçen sene açtığı OMÜ Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde (MTAL) elektrikli araçlar programına nakil süreci planlanıyor.” vurgusunda bulundu.

Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulunda gerçekleşen açılışa; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları Dernek Başkanı Mehmet Koçak, Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Samsun Merkez OSB Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, Samulaş Raylı Sistem Ulaşım İşletmesi Genel Müdürü Fatih Arlı, OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kemal Yıldızlı, OMÜSEM Müdürü Doç. Dr. Kemal Özkurt, Samsun Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz ve Genel Müdür Yardımcısı Sinan Tosun ile Üniversite Sanayi İş Birliği uzmanı Yaman Şeker, Kosifler Oto Şirket Müdürü Uğur Şakiroğlu, Mengerler Ticaret Türk A.Ş. Samsun Şubesi Karadeniz Motorlu'nun Genel Müdürü Özkan Demir, Birmot Samsun Şube Müdürü ve Otokoç Samsun Şube Müdürü Ömer Karlı, Erçal Otomotiv Yedek Parça ve Servis Müdürü Ziya Kalafat, yetkili servis müdürleri ve Yeşilyurt Demir Çelik MYO Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü Otomotiv Teknolojisi Programı öğretim elemanları ve kursiyerler katıldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected