Rektör Ünal, “Kültürel İşgal ve Sonuçları" Adlı On-Line Söyleşide Fikirlerini Paylaştı
06 Ocak 2022, Perşembe - 21:02
Güncelleme: 24 Mart 2022, Perşembe - 11:09

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Milli İrade Platformu (SAMİR) tarafından "Tarihten Günümüze Kudüs" temasıyla gerçekleştirilen çevrim içi (on-line) Kudüs Bilinci Kış Kampı’na katıldı.

Farklı başlıklarla Kudüs

Kamp kapsamındaki oturumlara; "Kültürel İşgal ve Sonuçları", "Müslüman Siyasal Aklının Teşekkülünde Kudüs", "Yahudi Jeostratejisi Bağlamında Kudüs", "Hristiyan Siyonizmi Bağlamında Kudüs", "Yahudilerin Devletleşme Oyunu ve Kudüs", "Benim Adım Kudüs", "Kudüs ve Müslümanların Gelecek Perspektifi" başlıkları ile OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Prof. Dr. Adem Apak, Prof. Dr. Mahmut Aydın, Prof. Dr. Şinasi Aydın, Ömer İdris Akdin, Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, Av. Cavit Tatlı ve Prof. Dr. Ahmet Kavas konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Ünal “Kudüs, ümidi büyüten gerçekliktir ve elimizdeki gönül coğrafyasının nabzını alabildiğimiz noktası orasıdır”

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Kudüs bilincini arttırmak için düzenlenen kampta "Kültürel İşgal ve Sonuçları" adlı on-line söyleşide düşünce ve izlenimlerini aktardı. Kudüs için kurulan platformun ve oturumlar serisinin güzel bir yaklaşım olduğu belirterek katkı sağlayan herkese teşekkür eden Rektör Ünal “Kültürel İşgal ve Sonuçları söyleşisinin, süreci tamamlayacak bir etkinlik olduğunu vurgulamalıyım. Günümüzde yaşanan bir Kudüs sorunu var ama bunu ötekinin zaman zaman kullandığı bir olgu olarak görmemiz lazım. Kudüs, ümidi büyüten gerçekliktir ve elimizdeki gönül coğrafyasının nabzını alabildiğimiz noktası orasıdır. Bu anlamda yeniden toparlama, ümidi yeşertme şansımız olduğunu düşünmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Askerî işgalin, kültürel işgalle birlikte yapılarsa ömrü uzar”

Konuşmasında işgal kavramının karşılığının aslında askerî işgal olduğuna dikkat çeken Rektör Ünal, bu işgalin eylem stratejisini ayrıntılı olarak katılımcılarla paylaştı. Rektör Ünal, devamında kültürel işgalin boyutlarına odaklanarak “Askerî işgal, 25 yıl sürebileceği gibi devamında güçlü bir geri dönüş de olabilir. Fakat askerî işgalin, kültürel işgalle birlikte yapılarsa ömrü uzar. Bu nedenle bütün askerî işgallerde ilk yok edilen unsur kültürdür. Bugün ümmetin genel sorunu nedir diye sorarsak bunun cevabı, kültürel işgalle şekillendirilen ulema sorunudur. Bu sorunu aşmanın, kendi âlimini yetiştirmek ve öne çıkarmakla mümkün olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

“Medeniyet; kültürün tezahürüdür”

Medeniyet kavramına da değinen Rektör Ünal, bu kavrama ilişkin “Kültür dediğimiz değerler silsilesi, bir milletin bütün kazanımlarıdır. Medeniyet ise bunun tezahürüdür. Gelecek ise yaşama biçimidir. Yani bu 3 kavram arasında karşılıklı bir ilişki vardır. Kültür; bütün kazanımlarımız, reflekslerimiz, kullandığımız enstrümanlardır, yani aklınıza ne geliyorsa bütün bunlar kültürümüzün bir parçası olmakta birlikte bize bir kimlik yüklüyor. Bu bazen coğrafi anlamda ortak nitelikleri bir araya getiriyor ve ürettiğiniz her şey, değer olarak medeniyete tekabül ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kültürel işgaldeki başkalaşım kavramına da dikkat çeken Rektör Ünal, birçok önemli yazardan alıntılar yaparak konuşmasını tamamladı.

İlk 6 oturumunun çevrim içi olduğu kampın son oturumu ise “Kudüs ve Müslümanların Gelecek Perspektifi” başlığı altında Samsun kent merkezindeki Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda yapılacak ve Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal da 7 Ocak Cuma günü saat 18:30'da başlayacak bu oturuma konuşmacı olarak katılacak. Söyleşide ayrıca Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu ve Avukat Cavit Tatlı da konuşma yapacak.

Oturumları takip etmek isteyenlerin "http://samsunmilliirade.org/kudusplatformu-kudusbilinci-kis-kampi-basvuru-formu/" linkindeki katılım formunu doldurmaları gerekiyor.