IV. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu Tamamlandı
01 Haziran 2021, Salı - 16:01
Güncelleme: 05 Haziran 2021, Cumartesi - 04:58

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUVAM) Hemşirelik Müdürlüğünün düzenlediği “IV. Hemşireliği Güçlendirme Sempozyumu”, yapılan oturumlarla noktalandı.

27 Mayıs’ta başlayan ve çevrim içi (on-line) formatta 2 gün süren sempozyumun ikinci gününde başkanlığı OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Özen Kulakaç üstlenirken; Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. İlknur Aydın Avci, Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Doç. Dr. Figen İnci, Doç. Dr. Aras Bozkurt, Doç. Dr. Havva Arslan Yürümezoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Kübra Yeni, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Uslu ve Dr. Öğretim Üyesi Oya Sevcan Orak ile SUVAM Müdürü Şepnem Kayan ve Türk Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gülten Koç katılımcı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Avci “Aşı alım gücü yeterli olmadığı için aşı temin edemeyen ülkeler var”

Seminerde “Pandemi Döneminde Sağlıkta Eşitsizlik ve Hemşirelik” konusu üzerine konferans veren Prof. Dr. İlknur Aydın Avci “Tüm dünyada sağlık alanında ciddi eşitsizlik ve adaletsizlik hüküm sürüyor. Bu eşitsizlik yalnızca sağlık bakımı konusunda değil, Covid-19 aşısı konusunda da geçerli. Aşı alım gücü yeterli olmadığı için aşı temin edemeyen ülkeler var. Tabii bunun yanında, aşı randevusu geldiği hâlde aşı olamayan insanlar da var.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Yeni “Hemşirelerin çalışma yükü standartlara göre 4 kat daha fazla”

“Pandemide Hemşirelerin Psikolojik Sağlamlığı” başlıklı panelin ilk konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Yeni ise ülkemizde hemşirelerin alanda karşılaştıkları sorunların istatistiklerini gözler önüne serdi. Türkiye’deki hemşirelerin çalışma yükünün standartlara göre 4 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Yeni, bu durumun onların mental sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

SUVAM Müdürü Kayan “Filyasyon ekipleri oluşturarak sağlık çalışanlarına kalacakları uygun tesisler ayarladık”

Seminerin diğer konuşmacısı SUVAM Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Şepnem Kayan, Merkez olarak yürüttükleri çalışmalara değinerek “Pandemi döneminde akut durumunu yönetebilmek adına Covid-19 servislerine hemşire desteği sağlarken yoğun bakım kapasitesini artırmak için birtakım değişim ve dönüşümler gerçekleştirdik. Filyasyon ekipleri oluşturarak sağlık çalışanlarına kalacakları uygun tesisler ayarladık.” bilgisini paylaştı.

Panelin son konuşmacısı olan Türk Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gülten Koç da Derneğin hemşireler ile yaptığı geniş katılımlı çalışma sonuçlarından söz ederek “Hemşireler; temel sosyal, psikolojik ve ekonomik yaşam alanlarında dahi ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar.  Bu durum hemşireleri zamanla yıpratarak psikolojik sorunlara yol açıyor.” dedi.

Pandemi döneminde dijital fırsat eşitsizliği ve dijital yorgunluk giderek artıyor

Öte yandan seminer kapsamında “Pandemi de Hemşirelik Eğitimi” başlıklı sunumda yüz yüze eğitim tasarımının, bütünüyle on-line eğitime aktarılmasının sorunlara neden olacağı dile getirildi. Pandemi sürecinde hemşirelik eğitimindeki konu içeriğinin on-line eğitime göre düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapılırken, pandemide dijital fırsat eşitsizliği ve dijital yorgunluğun da giderek arttığına işaret edildi.

Bunların yanı sıra, gelecekteki on-line eğitim programlarını daha doğru şekillendirebilmek adına öğrenciler, akademisyenler ve ilgili diğer kişilerin bir araya gelmesi suretiyle belirli standartların oluşturulması gerekliliği seminerin odak noktalarından biri oldu.

Sempozyumda, “Yeni Covid-19 Pandemisinde Eğitim ve Uygulamada Hemşirelik Öyküleri” başlıklı sunumla da klinisyen hemşireler, hemşirelik öğrencileri, yöneticiler ve akademisyenler pandemi döneminde yaşanan hemşirelik öykülerini paylaştı.

Sempozyum, Prof. Dr. Özen Kulakaç’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected