Millî Mücadele Ateşinin Yakıldığı Samsun’da Bandırma Vapuru Müzesi'nden 19 Mayıs'a Özgü Özel Yayın
20 Mayıs 2021, Perşembe - 07:31
Güncelleme: 21 Mayıs 2021, Cuma - 02:01

Cumhuriyet’in mimarı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı Millî Mücadele’nin doğuş ve simge şehri Samsun’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar çerçevesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi de “Umudun ve Ufkun Ülkesi Türkiye” sloganıyla 19 Mayıs Türkiye Buluşması adlı özel programda farklı isimleri ağırladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Bakan Kasapoğlu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar ile çevrim içi bağlantı

Büyükşehir Belediyesinin SBB TV YouTube kanalı aracılığıyla Bandırma Vapuru Müzesi’nden canlı yayımlanan programa; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar internet üzerinden çevrim içi (on-line) bağlanırken; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan ve Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ile öğrenciler bizzat katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, pandemi koşullarına rağmen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlerle birlikte coşkulu kutlamalara imza attıklarını belirterek “19 Mayıs’ın şehri Samsun hem maddi hem de manevi anlamda kutlamaları içselleştirmiş ve her yönüyle görevini layıkıyla yerine getirmiştir.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu “Samsun, sporda her branşa hitap eden yönleriyle örnek bir şehir”

Programa çevrim içi olarak bağlanan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazileri rahmet, minnet ve hürmetle yâd ederek “19 Mayıs’ta yakılan o meşale, bugüne kadar ülkemizi ve tüm insanlığı aydınlattığı gibi bundan sonra da en parlak şekilde ışık saçmaya devam edecek. O günkü heyecan ve inançla Cumhuriyet’imizi, demokrasimizi ve hukukumuzu hep birlikte daha yukarılara taşımanın mücadelesini vereceğiz. 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gençlerimiz ve sporcularımızla beraberiz, gün boyu onların heyecanı ve coşkusuna şahit olduk ve bir kez daha gençlerimizle gurur duyduk. Bizler de onları şimdiye kadar olduğu gibi tüm imkânlarımızla desteklemeye devam edeceğiz. Samsun, imkânlar açısından sporda her branşa hitap eden yönleriyle en güzel örneklerden biri olmakla birlikte teknolojisi, bilimi, kültürü ve sanatıyla çok güzel bir altyapıya sahip bir şehrimiz. İnşallah ecdadımızdan aldığımız bu kutsal emaneti daha ileriye götüreceğiz ve bunun gayreti içinde olacağız. Sizleri bir kez daha sevgi ve muhabbetle selamlıyor, bayramınızı kutluyorum.” sözlerine yer verdi.

Ardından OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın moderatörlüğünde başlayan söyleşide Vali Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar; 19 Mayıs’ın önemi ve değeri, Türk gençliği, ülkemizin katettiği aşamalar ve gelecek tasavvuru, muasır medeniyet ülküsü vb. temalara ilişkin görüş ve değerlendirmelerini izleyicilerle paylaştı.

Rektör Ünal "Bu millet kendisine yapılan bu liderliği ve iyiliği asla unutmamıştır"

İlk olarak düşüncelerini aktaran Rektör Prof. Dr. Ünal, 19 Mayıs’ın; bütün milletin aynı anda ve aynı duyarlılıkla harekete geçtiği bir tarih olduğunu vurgulayarak “102 yıllık bir geçmişle böyle bir heyecanı yaşıyoruz. Programımızda temelde anmak, anlamak ve bilinç tazelemek olarak nitelendirdiğimiz 3 kademeyi hedefliyoruz. Bu millet, ruhunda özgürlüğü ve bağımsızlığı barındırdığı gibi kendisine yapılan bu liderliği ve iyiliği asla unutmamıştır. Bu uğurda emeği geçen başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ismi bilinmeyen nice kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Sömürgeci ülkelerin her zaman stratejik farklı adımları olabiliyor. Askerî işgaller kısa sürüyor ancak kültürel işgal söz konusuysa yani kodlar yahut format değiştirildiyse buna azami ölçüde dikkat etmeliyiz. 19 Mayıs'a bizi getiren bir süreç var ve 19 Mayıs'tan sonra da başka bir süreci yaşıyoruz. O yüzden bugünü de anlamak durumundayız. Tekrar başa dönmemek için bu sürecin doğru okunması gerekiyor." diye konuştu.

“Umudun ve kurtuluşun başlangıcı olan Samsun bu liderliği sürdürmeli”

Umudun ve kurtuluşun başlangıcı olan Samsun’un bu misyonu ve liderliği sürdürmesi gerektiğinin altını çizen Rektör Ünal “Yapılan çalışmalara baktığımızda Samsun’un bu potansiyeli taşıdığını görüyoruz. Kentimizi; mimarisi, kültürü, bilimi, sanatı ve diğer unsurlarıyla liderliği hak eden bir şehir olarak düşünüyorum.” dedi.

Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayiinde yaptığı atakla oyun kurucu ülkelerden biri hâline geldiğine dikkat çeken Rektör Ünal, bu sıçramayı el birliğiyle daha da büyütmek arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Demir "19 Mayıs ruhuyla vizyoner çalışmalarımızı projeli bir biçimde yürütüyoruz"

“O gün atılan adımın bugün ne kadar ehemmiyetli olduğunu bir kez daha anlıyoruz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de 19 Mayıs ruhuyla hareket ettiklerine işaret ederek "Millî Mücadele'nin başladığı 19 Mayıs 1919'un yüzüncü yılı yani 19 Mayıs 2019 yılı bizler için de aynı zamanda bir milat olmuştu. Geleceği emanet edeceğimiz gençler, ne kadar nitelikli yetişirse ülkemiz de o doğrultuda yön alacak. Bu anlamda Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak altyapı çalışmalarımız da dâhil bütün alanlarda çocuklarımız ve gençlerimiz için bu ruha ve amaca yönelik vizyoner çalışmalarımızı projeli bir biçimde yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkan Demir'den Teknofest'in 2022'de Samsun'da yapılması çağrısı

Başkan Demir ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı öncülüğünde, Türkiye'nin önemli kurum ve kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji  Festivali TEKNOFEST'in 2022'de Samsun yapılması yönündeki talebini Selçuk Bayraktar'a ileterek "Önümüzdeki yıl 2022 yılında üniversitelerimiz, belediyelerimiz ve tüm kuruluşlarımızla birlikte TEKNOFEST'i Samsun'da icra etmek istiyoruz. Bunun için hem yerimiz hazır hem de mükemmel organizasyon kabiliyetimiz var. Sizden bu konuda bir müjde bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Bandırma Vapuru Müzesi dijital ortamda

Sabancı Vakfının çalışması sonucunda Bandırma Vapuru'nun, internette sanal gerçeklik turuyla ziyaret edilebildiği bilgisini veren Başkan Demir, bu değerli çalışmadan dolayı Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya şükranlarını sundu.

Vali Zülkif Dağlı "102 yıl önce başlayan mücadele tarihimizden aldığımız ilhamla medeniyet yürüyüşümüzü çok daha ileriye taşıyacağız"

Programın konuşmacılarından Samsun Valisi Zülküf Dağlı, 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün önderliğinde Türk milletinin var olma mücadelesinin başladığını belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yolda âdeta Türk milletinin kaderi çizilmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın '19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığım zaman elimde hiçbir maddi kuvvet yoktu; yalnız, Türk milletinin asaletinden doğan ve benim de vicdanımı dolduran manevi bir kuvvet vardı. İşte ben o kuvvete yani Türk milletine güvenerek işe başladım' sözleri aslında mücadelenin özünü gösteriyor. Türk milleti, o yokluk günlerinde bile esaret yahut manda rejimi altında yaşayamayacağı bilinciyle bu mücadelesini başlattı. Yine 'Bütün ümidim gençliktedir' diyen Atatürk, geleceğimizi tarif ediyor. Bizler de 102 yıl önce başlayan mücadele tarihimizden aldığımız ilhamla medeniyet yürüyüşümüzü çok daha ileriye taşıyacağız. Nitekim millî ruhla ürettiğimiz teknolojik cihazlar, askerî alandaki İHA ve SİHA'lar ve buna benzer tüm araçlarla gerçekten önemli yatırım ve atılımlara imza attık. Bu başarı hem millî ruh hem de gençliğin enerjisinin bir araya gelmesi suretiyle ortaya çıktı. Dolayısıyla gençlerimize olan güvenimiz daha da arttı. Gençliğin sinerjisini teknolojik imkânlarla birleştirerek geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz. Onların daha iyi eğitim alması için hepimiz canla başla mücadele etmek zorundayız."

Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazileri hayırla andıklarını belirterek söyleşiye katılan Selçuk Bayraktar ise Rektör Ünal'ın, kendisine yönelttiği sorular hakkında değerlendirmelerini paylaştı.

Selçuk Bayraktar "19 Mayıs ve Millî Mücadele ruhu bizlere yol gösteriyor"

Millî Mücadele ruhuyla çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar "Tabii biz de millî teknoloji hamlesi alanında ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh olabilmesi maksadıyla bütün bu çalışmaları yapıyoruz. O ruh yani 19 Mayıs ve Millî Mücadele ruhu, açıkçası bizlere de yol gösteriyor. Türkiye'nin bu alanda sayılı ülkeler arasına girmesini bu ruha borçluyuz. Türkiye, bu kapsamda dünyada sayılı ülkelerden biri ve hatta kendi sınıfında dünyanın en iyisi diyebileceğimiz SİHA'ları dahi üretiyor. Artık bütün dünya bu gelişmeyi görüyor. Nasıl ki eserlerinin takdir görmesi sanatçılar için en büyük gurur kaynağıysa bizler için de böylesine ulvi bir davaya hizmet ediyor olmak, en büyük gurur kaynağı. Biz Baykar'da bin 500 kişilik bir aileyiz. Bu kişilerin 800'ü mühendis, geri kalanı da teknik personel. Herkes âdeta Millî Mücadele ruhuyla, Yahya Kemal'in şiirindeki ruhla çalışıyor diyebilirim. ‘Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik' diyor ya. İşte o ruhla büyük bir gayret gösteriyorlar." şeklinde konuştu.

"2022 TEKNOFEST için Samsun değerlendirme aşamasında"

Selçuk Bayraktar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, TEKNOFEST'in 2022'de Samsun'da düzenlenmesi yönündeki talebini şu sözlerle değerlendirdi: "TEKNOFEST bizim büyük bir coşku ve hayalle inşa ettiğimiz bir festival. 2020'de pandemi koşullarında Gaziantep'te yaptık. Bu festivali bir yıl İstanbul'da, bir yıl da Anadolu'da yapma kararı almıştık. Şimdi tabii 2021'de İstanbul'da olacak. 2022'de inşallah yine Anadolu'da düzenlemeyi planlıyoruz. 60'tan fazla paydaşımız var ve onlarla da istişare ederek inşallah seçimimizi yapacağız. Tabii 2022 yılı için Samsun'un şu anda değerlendirme aşamasında olduğunu söyleyebilirim."

Z kuşağıyla yakın temas

Z kuşağıyla yakın temasta olduklarını hatırlatan Bayraktar "Bizim şu anda yaşadığımız dünyada genç kardeşlerimizle yol almak çok güzel. Elimizden geldiğince gençlerimizle millî, manevi, etik ve ahlaki değerlerimizi paylaşmak hatta ortak değerlerde buluşmak istiyoruz. Kendimizden önce yaşadığımız cemiyetin, cemiyetimizden önce milletimizin, milletimizden önce de insanlığın iyiliğini düşünecek ve önceleyecek şekilde, o perspektifte hedefler koymaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gençler derinlemesine perspektif kazanmak için iç dünyalarına dönmeli"

Konuşmasında gençlere seslenen Bayraktar, onlara şu tavsiyelerde bulundu: "Bazen bu kadar yoğun bilgi bombardımanı altında insanın bunları süzmek ve derinlemesine perspektif kazanması için belki biraz kapanıp, kenara çekilerek düşünmeye daha fazla vakit ayırması gerekebilir. Bu dönem o anlamda biraz zor bir dönem ve o vakti ayırmak kolay değil. Çünkü sanki bir şeyler akıp gidiyor da onu kaçırmış gibi hissedebiliyor insan. Hepimiz öyle hissediyoruz. Çünkü hayat hepimiz için bir yolculuk ve bir anlamda imtihan. İnancımız gereği de öyle. Bu kadar yoğun akışa maruz kalmışken hangisi önemli, hangisi daha öncelikli, hangisi doğru, hangisi hak, hangisi batıl, hangisi yanlış? Bunları ayırt etmek zor olabilir. Bazen o derinleşme için kendi iç dünyalarına dönmelerini tavsiye ediyorum."

Programı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=Ia1V4XqRxJs

Sabancı Vakfının girişimiyle dijital ortama taşınan Bandırma Vapuru'nu aşağıdaki linkten ziyaret edebilirsiniz.

https://my.treedis.com/tour/bandirmavapuru