OMÜ'de Merkür Heyecanı
11 Kasım 2019, Pazartesi - 18:32
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:02

Güneşe en yakın gezegen olan Merkür, Güneş'in önünden geçti. Daha önce 9 Mayıs 2016’da gerçekleşen bu ender gök olayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) UZEM Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın ardından OMÜ Gözlemevi'nden izlendi.

Konferans; OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Astronomi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, Astrofizikçi Dr. Tuğça Şener, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katılımı ile yapıldı. Konferansın sonunda Prof. Dr. Hüseyin Kalkan tarafından Dr. Tuğça Şener’e güneş saati hediye edildi.

"Kapı kadar okuyun"

Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, konuşmasında öğrencilere tecrübelerinden bahsederek "Kapı kadar bilgi okuyun. Anahtar deliği kadar olan kısmı aklınızda kalır. O da hayatta belki işinize yarar, belki yaramaz. Ama ihtiyacınız olduğunda, kapıyı açmak istediğinizde o bilgi size faydalı olacaktır. O yüzden sevgili çocuklar bol bol okuyun. Anahtar deliği kadar bilgiye sahip olabilmeniz için kapı kadar bilgiyi okumanız gerekiyor." sözlerine yer verdi.

Gökyüzü laboratuvarı

Polonya’dan gelerek programa katılan Astrofizikçi Dr. Tuğça Şener de Merkür ve Güneş sistemi hakkında bilgi verdikten sonra  “Merkür, Güneş sisteminin boyutlarını hesaplamamıza olanak sağlıyor. Biz bugün Merkür geçişini göreceğiz. Gökyüzüne baktığımız zaman gördüğümüz ışıklar çok uzak geçmişten geliyor. Yıldızlar bizden o kadar uzak ki yıldızların ışığının bize ulaşması için yıllar geçmesi gerekiyor. Bu durum Güneş olduğunda dakikalar mertebesinde. Aslında gökyüzü, bize yakın geçmişten uzak geçmişe kadar birçok farklı zamanda çalışabilmemize olanak sağlayan bir laboratuvar.” dedi.

OMÜ Gözlemevi'nde heyecanlı dakikalar

Yapılan konferansın ardından öğrencilerle birlikte OMÜ Gözlemevi'ne geçildi. Burada özel olarak hazırlanan teleskoplar yardımıyla Merkür’ün geçişi gözlemlendi. Dr. Tuğça Şener ve Prof. Dr. Hüseyin Kalkan'ın eşlik ettiği etkinlikle tarihî gök olayına tanıklık edildi.

Heyecanla takip edilen gözlem sonrası Astronomi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, gök olaylarını merkezleri aracılığıyla takip ettiklerini ve herkesle bu heyecanı paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek Samsun halkını OMÜ Gözlemevi ve Planetaryum'a davet etti.