MENU

GSF'de "Türcü Enteriyör" İsimli Kişisel Resim Sergisi Açıldı
25 Eylül 2019, Çarşamba - 11:51
Güncelleme: 13 Ocak 2020, Pazartesi - 16:33
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) "Türcü Enteriyör" isimli kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Gök’ün "Türcü Enteriyör" isimli kişisel resim sergisi OMÜ GSF Sanat Galerisi’nde açıldı.

Serginin açılışına; GSF Dekanı Prof. Dr. Ali Tomak, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Tarık Yazar ve Dr. Öğr. Üyesi Ceren Pekşen, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Müge Akçakoca ile öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sergi 30 Eylül 2019 tarihine kadar sanatseverler için açık kalacak.

Türcü Enteriyör nedir?

Kişisel resim sergisindeki eserlerine, yayımladığı manifestoyla açıklık getiren Dr. Öğr. Üyesi Özlem Gök, sanatsal amaç ve duyarlılığını manifestosunda şu sözlerle dile getirdi:

“Peter Singer’ın deyimiyle 'türcülük' (speciesism) bir kişinin; kendi biyolojik türünün çıkarları lehine ve diğer biyolojik türlerin çıkarları aleyhine, ön yargılı ya da yanlı davranmasıdır. Türcülük karşıtı yaklaşım veganizmdir. 'Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü' kitabında Zülal Kalkandelen veganizmi; hayvanların da duyarlı canlılar olduğu gerçeğinden hareketle, onlara atfedilen meta statüsünü reddederek, sömürüye maruz kalmadan yaşam haklarını savunan bir özgürleştirme hareketi olarak tanımlar. Vegan bağlamda oluşturulan Türcü Enteriyör başlığında sunulan bu sergi,  türcü pratikte insan olmayan hayvana karşı sürdürülen şiddet ve sömürü sistemlerinin iç mekânda var olan hâlini görünür kılma çabasındadır. Dolayısıyla sergi; mezbahalarda, süt ve yumurta çiftliklerinde, deney laboratuvarlarında, fabrikalarda gözden uzak iç mekânlarda sistemli olarak sömürülen, yaşam hakları ellerinden alınan insan olmayan hayvanların görüntülerinden oluşturulmuştur. Resimlerde insan olmayan hayvanın temsil edilişi, öykünmeci bir betimlemeden ziyade boşlukla tarif edilir. Burada eş zamanlı bir doldurma ve boşaltmadan bahsetmek mümkün çünkü boşluğun sınırlarının oluşturduğu doluluk, imge olarak insan olmayan hayvanın hatırlatıcısı olan bir göstergeye işaret eder.”

X
Secure Login

This login is SSL protected