“Afrika Biziz, Afrika Hepimizindir”
19 Nisan 2019, Cuma - 19:45
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 11:55

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) Uluslararası Öğrenci Topluluğu ve Afrikalı Öğrenci Topluluğu (ASAS) tarafından “Afrika Tanıtım ve Kültürel Günü” programı  düzenlendi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen tanıtım programı; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Uluslararası Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. İzzet Akça, Türkçe Uygulamaları ve Araştırma Merkezi (OMÜ-TÜRKÇE) Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Saraç, uluslararası öğrenci toplulukları üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Samsun’da Afrikalı öğrencileri bir araya getiren ASAS’ın Başkanı Rajab Kadogo Daudi yaptığı açılış konuşmasında “Değerli Afrikalı arkadaşlarım bizler güçlü ve büyük Afrika için 4 yıl önce bir yolculuğa çıktık. Afrika biziz, Afrika hepimizindir ve bizim sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğu almak hepimizin görevi. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Bugün kültürümüzü, tarihimizi, değerlerimizi yaşama ve yaşatma günüdür. Bu değerler bize atalarımızdan emanettir, bu değerlerden vazgeçilmeyecek ve bu değerlere asla ihanet edilmeyecektir. Bu değerleri yaşamak ve yaşatmak hepimizin görevidir. Akademik ve sosyal anlamda faaliyetlerimiz devam edecektir. Bu da Afrika gençliğinin dibe batan değil, tırmanan ve yükselen bir gençlik olduğunun ispatıdır.” şeklinde duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Afrika kıtasından 751 öğrenci

Uluslararası Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. İzzet Akça ise “Üniversitemizde günden güne öğrenci sayımız artmaktadır. Şu anda 113 ülkeden 5 bin 128 uluslararası öğrenci bulunmakta. Afrika kıtasından ise 751 öğrencimiz var. Uluslararası Öğrenci Topluluğu olarak farklı ülkelerden gelen her öğrenci grubuna ülkelerini tanıtmaları için fırsat yaratıyor, bizler de bu sayede farklı kültürleri tanımış oluyoruz. Etkinliğin hazırlamasında emeği olan bütün Afrikalı öğrencilere teşekkür ediyorum.” dedi.

“Bütün farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabilmek çok değerli”

Sözlerine Afrikalı öğrencilerle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de “Üniversitemizi artık size yeniden tanıtmayacağım çünkü artık en son gelen öğrenci bile 7-8 aydır aramızda bulunuyor. İyi bir üniversitede olduğunuzu biliyorsunuz bizler de sizlerle daha güçlü bir üniversite olduğumuzu biliyoruz. Dünyanın çok farklı bölgeleri ve ülkelerinden gelen öğrencilerimizle birlikte okumaktasınız. Okuduğunuz bölümlerden mezun olduğunuzda her biriniz meslek sahibi olacaksınız. Fakat bu kadar çok değişik kültürlere sahip öğrencilerle bir arada olmaktan dolayı ayrıca önemli bir kazanım elde edeceksiniz. Dünyada çok farklı diller konuşulmakta, çok farklı inançlar ve yaşayışlar var ama nihayetinde herkes insan. Bütün farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabilmenin ne kadar mümkün olduğunu buradaki beraberliğinizle göstermiş oluyorsunuz. Bu beraberlik sizlere dünyanın herhangi bir bölgesine gittiğinizde veya kendi ülkelerinize döndüğünüzde çevrenizde iyi şeyler yapmak ve güzellikler yeşertebilmek için ciddi bir kazanım olacaktır. Herkes öğretmen, avukat, doktor olur ama asıl zor olan iyi bir insan olabilmektir. Sizler bunu buruda inşallah başaracaksınız. Dünyanın daha güzel olabilmesi için, birlikte bu dünyayı güzel bir şekilde yaşayabilmemiz adına katkı sağlamanızı ümit ediyorum. Hepinizi güzel bir şekilde mezun ettikten sonra, geleceğinizin aydınlık ve başarılı olmasını diliyorum. Programı düzenleyen herkesi tebrik ediyorum.” şeklinde ifade etti.

Program Afrika’da bulunan devletlerin gösterimiyle devam ederken, Afrika’daki devletlerin tanıtım videosu, öğrencilerin şiir ve müzik dinletileri, dans gösterileri, yerel kıyafet defilesi ve skeçlerle de zenginleşti.

Afrika Tanıtım ve Kültürel Günü; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. İzzet Akça ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Saraç tarafından programı düzenleyen Afrikalı öğrencilere katılım sertifikası verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.