Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Endüstri ve Harita Mühendisliği Bölümlerinin akredite çalışmalarının ön değerlendirmesini yapmak amacıyla Üniversiteye davet edilen Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) Değerlendirme Takımı, ön değerlendirme sonuçlarını Rektörlük Senato Salonu'nda yapılan toplantıda katılımcılarla paylaştı.
Toplantıya; Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, MÜDEK üyeleri ve akademisyenler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz “Rektörümüz göreve başladığı günden itibaren, Üniversitemizde belki de en iddialı olduğumuz konu kalite süreci ile ilgili yapılan çalışmalardır. Bu anlamda da çok önemli mesafeler aldık. Öncelikle Yükseköğretim Kurulunun dış değerlendirme sürecinden geçtik. Daha sonra ISO-9001 çalışmalarını başlattık. Bu sene başlatılan bilgi güvenliğiyle ilgili ISO-27001 çalışmaları da sürüyor.” dedi.
Tıp ve Veterinerlik Fakültelerinin akredite edildiğini, diğer fakülte ve bölümlerin akredite edilmesi için de çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden Rektör Vekili Mehmet Ali Cengiz şöyle devam etti: “Kalite süreci anlamında hem belge üzerinde hem de işlevsel olarak önemli mesafeler aldık. Bugün içinde yaşadığımız süreç de kalite çalışmalarımıza katkıda bulunan bir süreç. Bu nedenle MÜDEK üyelerine ve akademisyenlerimize çok teşekkür ediyorum.”
Rektörlüğün kalite ve akredite çalışmalarına sınırsız destek verdiğinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz “Rektör Bey özellikle bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu pek çok kez ifade etmiştir. Üniversite Üst Yönetimi, bu konuda iradesini çok net bir şekilde ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından söz alan MÜDEK üyesi Prof. Dr. Halil Altay Güvenir Mühendislik Fakültesi Endüstri ve Harita Mühendisliği Bölümlerinde yapılan incelemeler sonucu hazırladıkları ön değerlendirme raporu hakkında bilgi verdi. Her iki bölümde de eksiklik bulunmadığını ifade eden Halil Altay Güvenir; bölümlerin güçlü yönleri, zayıf yönleri ve kaygı duyulan yönleri açısından incelendiğini belirtti.
Endüstri Mühendisliği ile ilgili ön değerlendirme raporunu Prof. Dr. Serpil Erol, Harita Mühendisliği ile ilgili ön değerlendirme raporunu ise Prof. Dr. Mualla Yalçınkaya okudu. MÜDEK’in öğrenci temsilcisi Cem Kılıç ise her iki bölümle ilgili yaptığı gözlemleri paylaştı. Ön değerlendirme raporunda, söz konusu bölümlerin güçlü yönleri açıklanırken giderilmesi gereken problemler de bildirildi.
Endüstri Mühendisliğinde de gerçek hayatla ilgili problemlerin ele alınarak uygulanması, akademisyen-sanayici ilişkisi ve akademisyen-öğrenci ilişkisi güçlü bulunurken yabancı dil, akademik kadro yetersizliği gibi problemlere değinildi.
Harita Mühendisliği Bölümünün güçlü yönleri ise; dinamik ve alanında uzman akademik kadro, öğrenci-akademisyen arasındaki güçlü iletişim, ilgili kamu kurum ve meslek odalarıyla güçlü ilişkiler şeklinde sıralanırken, benzer problemlerin bu bölümde de olduğu belirtildi.
Ön değerlendirme sürecinin sonrasında izlenecek süreç hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Halil Altay Güvenir “Bu aşamadan sonra değerlendirme sürecinin son evresi başlayacak. Bu ziyaretimizi izleyen süreçten 30 gün sonraya kadar varsa zayıflıkların ve kaygı duyulan yönlerin giderildiğine dair bir rapor Mühendislik Fakültesi Dekanı tarafından kurumumuza sunulabilir. Değerlendirme takımımız, 60 gün sonra taslak raporunu ve akreditasyon önerilerini hazırlayıp Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kuruluna (MAK) bildirecektir. Kesin bildirim, MÜDEK tarafından Mühendislik Fakültesi Dekanlığına yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.
Özverili bir şekilde hazırladıkları raporları sunan MÜDEK Değerlendirme Takımına teşekkürlerini sunan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise “Bu bölümlerimizdeki zayıf yönlerimizin farkındayız ve tamamlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Bizler ve akademisyenlerimiz, sizin bu değerli yorumlarınızı, Üniversitemizin daha da iyileştirilmesi adına bir katkı olarak görüyoruz. Dışarıdan bir gözle değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli’nin MÜDEK Değerlendirme Takımına ve akradite çalışmalarında emek veren akademisyenlere ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerini sunmasının ardından toplantı sona erdi.