MENU

Öğrencilere “Mutluluğu” Anlattı
20 Şubat 2019, Çarşamba - 19:21
Güncelleme: 22 Şubat 2019, Cuma - 11:02

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu tarafından düzenlenen “Daha İyi Bir Yaşam İçin Pozitif Psikoloji” adlı konferans, Eğitim Fakültesi A Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tayfun Doğan tarafından verilen konferansa; OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Seher Balcı Çelik, PDR Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Nursel Topkaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Pozitif psikoloji, psikolojide bir dönüşüm yaşanmasına neden oldu”

“Pozitif Psikoloji”, “Mutluluğun Bilimsel Tanımı” gibi konular üzerinden sunumunu gerçekleştiren Doğan “Pozitif psikoloji yaklaşımı; hayatta mutlu olan, iş yerinde, evliliğinde başarılı olan insanların bunu nasıl yaptığıyla alakalı. Örneğin depremi yaşayan aynı aileden bir kişi bu travmayı 3 ayda atlatmış, diğeri ise 3 yılda. İşte psikoloji bilimi daha çok burada 3 yılda atlatanla ilgilenmiş, ama 3 ayda atlatanın bunu nasıl yaptığı üzerinde hiç durmamış. İşte pozitif psikoloji, psikoloji alanında bir dönüşüm yaşanmasına neden olmuştur.” diye konuştu.

“Öğrencilerin yüzde 40’a yakını, kendi sorunlarına çözüm için bu bölümü seçiyor”

“Yaşamı değerli kılan şeyler nelerdir?” ve “İyi yaşam nedir?” sorularının kendileri için önemine vurgu yapan Doğan “Pisikolojik Danışma ve Rehberlik öğrencileri olarak sizlerin mutluluk düzeyinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Fakat yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre ruh sağlığı alanıyla ilgili bölümleri seçen öğrencilerin yüzde 40’a yakınının, aslında kendi sorunlarına da çözüm bulabilmek amacıyla bu bölümleri seçtiği ortaya çıkmış. Çoğumuz için bu bölümleri seçmek tesadüf değil. Kendi ya da ailemizde yaşadığımız sorunlar da buna neden olabiliyor. Mutluluğun bilimsel olarak bir tanımı var. ‘Kişinin olumlu duyguları sık yaşaması, olumsuz duyguları daha az yaşaması ve yaşamdan yüksek doyum alması’ şeklinde tanımlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Mutluluk araştırmalarının ilginç sonuçlar ortaya çıkardığından da söz eden Doç. Dr. Doğan; mutlu insanların daha uzun yaşadığını, daha sağlıklı olduğunu, bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu, daha yaratıcı olduklarını ve evliliklerinin daha mutlu ilerlediğini ifade etti.

Birleşmiş Milletlerin 2012 yılından beri her yıl yaptığı mutluluk araştırmasından rakamları da öğrencilerle paylaşan Doç. Dr. Tayfun Doğan’ın konferansı, soru-cevap bölümüyle son buldu.

X
Secure Login

This login is SSL protected