Samsun Teknopark firmalarının yanı sıra Samsun’un önemli sanayi kuruluşları ve ilgili kamu kurumlarının da stantlarının bulunduğu etkinliğin açılış törenine; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Teknopark yetkilileri, kamu kurumu temsilcileri, sanayiciler firma sahipleri, girişimciler ve öğrenciler katıldı.
Faaliyete geçtiği 2014 yılından itibaren Samsun Teknopark’ın önemli işlere imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Kuran “Çok kısa zamanda yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Kuluçka merkezimizi faaliyete geçirdik.. DOKAP’ın desteğiyle de ön kuluçka merkezini oluşturuyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da 2016 ve 2018 yıllarında teknoloji geliştirme bölgeleri arasında iki alanda üçüncülük ödülüne layık görüldük. Ayrıca firmalarımız da başarılı olmaya başladı. 2018 yılında yazılım alanında faaliyet yapan firmamız yurtdışına ihracat yaptı. 2017 yılında 3 milyon 800 bin dolar olan firmalarımızın ihracat geliri 8 milyon 300 bin dolara çıktı. Amacımız bu sayının milyar dolar seviyelerine çıkması.” dedi.
Sinop gibi çevre şehirlerde de faaliyetleri bulunduğunu belirten Kuran “Samsun Teknopark, Türkiye’nin diğer teknoparklardan daha özel bir yere sahip. Çünkü şehirle bu kadar bütünleşen, içi içe olan başka bir teknopark yok. 30’dan fazla kamu yetkilisi ve sanayiciden oluşan ortağımız var.” şeklinde konuştu.
İnovasyon, AR-GE, girişimcilik gibi kelimelerin günümüzde çok sık kullanılmaya başlandığını hatırlatan Rektör Sait Bilgiç, konuşmasının devamında şu kelimelere yer verdi “Bunun sebebi elbette ki dünyanın gidişatını görmemizden kaynaklanıyor. Bu kelimelerin içini dolduramadığımız takdirde ülke olarak hedeflerimize ulaşamayacağımız çok açık bir gerçek. Teknoloji, hatta ileri teknoloji alanında önemli ürünler, önemli markalar çıkarmak zorundayız. Bu yönde ciddi adımlar atmalı ve çok çalışmalıyız. Bunun güzel adımları var. ASELSAN’ın çalışmalarına şahit olduğumda hem heyecanlandım hem de daha çok ümitlendim. Türk mühendisler; Ata helikopteri, Hürkuş uçağı gibi çok önemli markalar geliştiriyorlar. Bunun yanında çok geniş yelpazede teknolojik ürün çalışmaları var. Aynı zamanda teknoloji alanında çalışabilecek firmalarla, sanayi kollarıyla ve üniversitelerle iş birliği içinde olma isteklerini de gördük. Üniversitenin öğrenci, mühendis ya da akademisyeninden kazanabilecekleri bir kişinin bile çok önemli olduğunu belirttiler. Bu sebeple teknolojinin ilerlemesi için Üniversite olarak bize büyük bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. Bunu da sadece Üniversitenin imkânlarıyla değil kamu-sanayici iş birliğiyle başarabiliriz. Son 3 yıldır da bu iş birliğini sağlamaya yönelik çalışmalarımız büyük ölçüde hayat bulmaya başladı."
Dünyada milletler arasında ekonomik bir yarış olduğuna işaret eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin de “Teknolojik gelişmelerin ekonomik yarışı etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bu sebeple bu yarışta geri kalmamak için çabalamalıyız. Hükümetimiz de bu konuya önem veriyor ve AR-GE çalışmalarına destek veriyor. Ayrıca şunu özellikle belirtmek istiyorum ki terörle verdiğimiz mücadelede, son dönemde silah sanayimizdeki ilerleme sayesinde çok az zayiat vererek ya da hiç vermeden daha etkili olduğumuzu görüyoruz. İşin diğer tarafından baktığımızda da her türlü üretimi kendimiz yaptığımızda istihdama da büyük katkı sağlamış olacağız.” dedi.
Samsun Teknopark’taki gelişmelerin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Samsun Valisi Osman Kaymak da “Rektör Hocamızla her bir araya gelişimizde konuştuğumuz konu üniversite-sanayi iş birliği. İlimizdeki bilimsel AR-GE çalışmalarının ilimize ve bölgemize katkı yapmasını her zaman konuşuyoruz. Bu yönüyle Samsun Teknopark’ın ortaya koyduğu güzel sonuçlar, şehirle buluşması bizleri son derece mutlu ediyor.“ diye konuştu.
Samsun’un çok büyük bir potansiyeli olduğuna işaret eden Osman Kaymak “Bu potansiyeli tam anlamıyla kullanamıyoruz. Oysa Samsun ticaret, tarım, sağlık, spor kenti olma alt yapısına sahip. Ama en önemli potansiyeli insan potansiyeli. Samsun iyi yetişmiş insan potansiyeline sahip ve bunu firmalar üretimde kullanabilirse Samsun ve ülkemiz için büyük katkılar sağlanacaktır.” dedi.
Zeynep Sarılar konuşmasında Samsun’da gelişme dayalı bir iş birliği alt yapısının ve danışma kurulunun bulunduğuna dikkat çekerek yapılan çalışmaların, projelerin ekonomik katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Sadece hibe almak için yapılan, ekonomik değer üretmeyen her çalışmanın aslında bir israf olduğuna değinen Sarılar, müşteri ve insan odaklı çalışmanın ihtiyaçları fark etme açısından gerekli olduğunu belirtti.
2018 yılının en başarılı firmalarının ödüllendirildiği törenle devam eden etkinlikte üçüncülük ödülü alan Özgür Bilişim firmasının yetkilisi Kemal Yalçın’a Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, ikincilik ödülünü alan TEKŞAN Bilişim firma yetkilisi Samet Teke’ye Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, birincilik ödülünü alan FKK Güney Oto firma yetkilisi Büşra Çalışkan’a Samsun Valisi Osman Kaymak ödüllerini takdim etti.