AB Büyükelçisi Erasmus+ Bilgi Günü’ne Katıldı
16 Kasım 2018, Cuma - 13:48
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 12:43

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) "Erasmus Koordinatörleri Bilgi Günü" etkinliği Amisos Otel Konferans Salonu’nda yapıldı.

Etkinlik; AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, eşi Marilena Berger ve ekibi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, Erasmus+ Kurum Koordinatörü Emine Bol Yazıcı ve öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

"Çok önemli bir yol katettik"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya hazırladıkları projelerin önemli getirileri olduğuna işaret ederek "Bugün Erasmus projeleri nasıl hazırlanmalı, bu projeleri hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz gibi konu başlıklarıyla sizleri bilgilendirirken, aynı zamanda bizler de bilgileneceğiz. Umuyorum ki faydalı ve güzel bir çalıştay olacak. Üniversitemizdeki öğretim üyelerinin temel misyonlarından birisi de eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra bu tarz proje hazırlıklarını gerçekleştirmek. Hazırladığımız projeler sonucunda Erasmus Ofisi'nin bütçesi 300 bin avrodan 1 Milyon 500 bin avroya çıktı. Çok önemli bir yol katettik. Katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum." dedi.

“Kültürlerarası etkileşim dünyada iyiliğe hizmet edecek”

Düzenlenen etkinliğin, Erasmus Koordinatörlüğü'nün Erasmus faaliyetlerine verdiği önemin bir göstergesi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de "Bugün Avrupa Birliği'nin Türkiye sorumlusu değerli Büyükelçi de aramızdayken kafanıza takılan hususlarda konuşalım. Çünkü Erasmus Programı; eğitim-öğretim, gençlik ve spor alanlarında uluslararası iş birliklerini sağlamak açısından önemli bir program." diye konuştu.

Erasmus Programı’nın OMÜ’de başlama ve ilerleme süreci hakkında bilgi veren Rektör Sait Bilgiç konuşmasına şöyle devam etti: "2001’de Üniversitemizde 3 kişiyle başlayan bu programdan şu güne kadar bin 700 kişi yararlanmış. Bu sayının önemli bir kısmı öğrenci, diğer kısmı ise çalışanlarımızdan oluşmaktadır. Ancak Erasmus’la Üniversitemize gelenlerin sayısı daha düşük. Bu rakam yaklaşık 500 kişiye ancak ulaşmış. Biz, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın diğer ülke üniversitelerinde bulunmasını istiyoruz. Çünkü bu ziyaretler bilgi ve görgülerinin artışını sağlamakta ve kültürel etkileşim fırsatı yaratmaktadır. Dünya kötülerden çok çekti ve iyilere ihtiyaç var. Bu nedenle bu birlikteliklerin ve ziyaretlerin iyiliğe hizmet edecek sonuçlar doğuracağına inanıyorum."

“Uluslararası etkileşimi sağlayacak iyi imkânlarımızı var”

Konuk Büyükelçiye hitaben OMÜ ile ilgili verileri paylaşan Rektör Bilgiç "57 bini bulan öğrencilerimizin 5 binden fazlası uluslararası öğrencilerden oluşuyor. 109 ülkeden öğrenci, Üniversitemizde eğitim görüyor. Dolayısıyla bu öğrencilerle gereken etkileşimi sağlayacak ortam Üniversitemizde mevcut. Avrupa Birliği ülkelerinden ve Erasmus+ Programı'yla gelen öğrencilerimizin de bu ortamdan yararlanabileceğini düşünüyoruz. 18 fakültesiyle, eğitim ve araştırma gibi pek çok alanda iyi imkânlarıyla Üniversitemize gelenlerin memnun ayrıldığını biliyoruz. Her geçen gün de bu imkânları daha da ileri taşıma gayreti içindeyiz." diye konuştu.

Üniversitenin dışa açılmasında büyük emeği olanları ve etkinliği düzenleyenleri tebrik eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Büyükelçiye ve tüm katılımcılara da teşekkürlerini sundu.

Rektör Bilgiç’in açılış konuşmasının ardından AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “Erasmus+: Avrupa’da Yaşamak ve Çalışmak için Yeni Fırsatlar” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

“Erasmus+ programında bilginin yaygınlaştırılması büyük bir önem taşıyor”

"Sayın Rektör, öncelikle Erasmus+ konusunda çalışan arkadaşlarımızı davet ettiğiniz bu toplantıya beni de aranıza kabul ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum" sözleiyle konuşmasına başlayan Büyükelçi Berger Erasmus plus programına yönelik farkındalığa dikkat çekerek "Katılanların sayısının bu kadar yüksek olduğunu görmek memnuniyet verici. Anladığım kadarıyla Erasmus konusunda zaten düzenli olarak toplantılar gerçekleştiriyorsunuz. Bunun için de size teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü bu program hakkında bilginin yaygınlaştırılması büyük bir önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

"Erasmus eskiye nazaran bütçe ve proje anlamında daha geniş bir yelpazeye yayıldı"

Erasmus’un önemini vurgulayan Büyükelçi Berger “Erasmus Programı'nın yanında Avrupa açısından sembolik birkaç husus daha var. UEFA, Eurovision şarkı yarışması ve Interrail adı verilen demiryolu sistemi. Bu etkinliklerle Türkiye’de kendi üstüne düşen bir rolü uyguluyor. Bütün bu programların ortak bir yönü var; o da genç insanlar için çok çekici programlar olmaları. AB'nin uygulamakta olduğu en başarılı programların başında Erasmus plus geliyor. Bu programla birlikte birçok Türk öğrenci, eğitim amaçlı Avrupa’ya gidiyor. Aynı zamanda Avrupa’daki öğrenciler de eğitim için Türkiye’ye geliyor. Erasmus’a katılan öğrencilerin sayısının giderek artması gerektiği kanaatindeyim. Erasmus’un kapsamına bakıldığında, bu program eskiye nazaran bütçe ve proje anlamında daha geniş bir yelpazeye yayıldı." sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Rektör Bilgiç ve Büyükelçi Berger karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak sohbet ettiler.

Görüşmede Rektör Bilgiç, Büyükelçi Berger’e en son İstanbul’da yapılan Uluslararası Erasmus+ toplantısının, gelecek yıl OMÜ'nün ev sahipliğinde Samsun’da yapılması için davette bulundu. Büyükelçi Berger ise bu konu hakkında Ulusal Ajans ile görüşeceğini ifade etti.

Etkinlik; Erasmus+ Kurum Koordinatörü Emine Bol Yazıcı'nın katılımcılara yönelik "Erasmus’a Genel Bakış Açısı ve Yenilikler", "Yeni Erasmus Projeleri", "Stratejik Ortaklıklar", "Yüksek Öğretimde Kapasite Geliştirme", "Gençlik Projeleri ve Spor" konularında hazırladığı atölye çalışmalarıyla devam etti.