MENU

Şiddetle Sivil Mücadele Seferberliği OMÜ’de Düzenlenen Kongreyle Başladı
26 Nisan 2018, Perşembe - 15:10
Güncelleme: 30 Nisan 2018, Pazartesi - 12:12

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) “Şiddet ve Sosyal Travmalar” başlıklı uluslararası kongrenin açılışı yapıldı. 

OMÜ Uzaktan Eğitim ve Araştırma Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılışa; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Şiddetle mücadele bir anda olacak bir şey değil”

Kongrenin açılış konuşmasını Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) adına yapan Prof. Dr. Adem Solak “Bu konferansta yapılacak çalışmaların, ülkemiz için şiddetle sivil mücadele adına bir milat olmasını diliyoruz. Şiddet bir anda ortaya çıkıp bir anda da yok olmayan bir olgudur. Dolayısıyla onunla mücadelede bir anda olacak bir şey değildir. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelmiş olan bilim insanlarının 3 gün boyunca yapacağı şey; Türkiye haritası içerisinde ellerindeki tespitleri bir araya getirerek ‘geleceğe nasıl ışık tutulur ve geleceğe yön verecek hangi modeller bu konuya ışık tutabilir'i konuşmaktır. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak bizim şiddetle sivil mücadele millî politikamız yok. Şiddet ve suç mağdurlarına yönelik temel kanunlarımızı henüz oluşturabilmiş değiliz. Madem ileriye yönelik bu konuda ciddi politikalara ihtiyacımız var; bunun öncelikle bilim insanları tarafından tartışılması, öngörüler ortaya konması, modeller önerilmesi ve daha da önemlisi toplumda bir seferberlik halinde harekete geçilmesi kaçınılmazdır. Türkiye’de ilk kez şiddet ve travmalar başlığı altında bir kongre yapılıyor. Biz bu çalışmanın sonunda uluslararası nitelikte 10 adet yayın oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yayınlar sayesinde insanımıza ve insanlığa sesimizi daha kuvvetli duyurabiliriz. Tekrar ediyorum; bizim maksadımız Türkiye’de şiddete karşı bir sivil mücadele seferberliği ilan etmektir ve bunu neden Samsun’dan oluşturmaya başlamayalım? Tıpkı Kızılay ve Yeşilay gibi bir de Mavi Ay sistemi kuralım ve bu sistem, şiddetle sivil mücadelenin adı ve adresi olsun.“ dedi.

“Üniversite, şehir ve bölgemizde farkındalık yaratacak bir kongre”

Kongre içeriğinin; üniversite, şehir ve bölgede bir farkındalık oluşturma konusunda başarılı olacağından emin olduğunu ifade eden Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz de "Başta Sayın Valimiz olmak üzere bu kongrede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üniversitemizin de kongreye ev sahipliği yapmasından çok memnunuz. Çünkü üniversitelerin temel amacı, bilimsel çalışmaların topluma sunulmasını ve kazandırılmasını sağlamaktır. Bunun için de kongreler en önemli araç. Bu anlamda burada tartışılacak her konunun çok faydalı olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı. 

"Şiddet insanca yaşama hakkına yapılan kasti bir saldırıdır"

İnsanlık tarihi boyunca şiddetin en büyük korku kaynağı olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak ise şunları söyledi: "Şiddet insanca yaşama hakkına yapılan kasti bir saldırıdır. Arkasında çok sayıda etmen olabildiği için şiddet anlaşılması zor, karmaşık bir olgu. Bu nedenle şiddetle mücadele etmek için etkin mücadele modelleri geliştirmemiz zorlaşıyor. Şiddet davranışları da bir anda ortaya çıkmıyor. Hepsinin bir arka planı var. Yaralamak, öldürmek, intihar etmek ve uyuşturucu kullanmak insanların kolay başvurabileceği davranışlar değil. Bu bir süreç içerisinde meydana geliyor ve aslında çocuklukta başlıyor. Şiddet kültüründe yetişen bir çocuk, ileride şiddet uygulayan olabilir."

"Türkiye'de şiddetle sivil mücadele seferberliğini başlatmış bulunuyoruz"

Şiddeti ortaya çıkaran sebepleri saklamanın, onunla mücadeleyi engelleyerek yeni mağdurlar da yaratacağının altını çizen Vali Kaymak terörün, ihtilallerin, zorunlu göçlerin, uyuşturucu ve intiharlara yönelişteki artışın, sanal âlemde maruz kalınan şiddetin de sosyal travmalara yol açtığını söyledi. “Şiddet ve sosyal travmalara karşı kurumların, devletin neler yapması gerekir?” sorusunun tüm zamanların en önemli sorusu olduğunu kaydeden Kaymak "Bu soruya cevap vermek için bugün bilim insanları bir araya toplandı. Bu büyük kongreyle Türkiye'de şiddetle sivil mücadele seferberliği başlatmış oluyoruz. Bu mücadele hayırlı olsun.” diye konuştu.

“Öncelikle mevcut kurumlardaki aksaklıklar giderilmeli”

Vali Osman Kaymak, şiddetle mücadele etmek için benzer yeni kurumlar kurmak yerine, önce var olan kurumlardaki aksaklıkların giderilmesi ve ihtiyaca göre yeni alt kurumların oluşturulması önerisinde de bulundu. Mücadelenin tek bir kişiye bağlı kalmaması gerektiğine de dikkat çeken Kaymak, mücadele için kalıcı, şiddeti önleyen ve çözüm üreten sürekli bir yapının olması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen "Şiddet ve Şiddetle Mücadele, OKA'nın Sosyal Kalkınma Alanında Çalışmaları" başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.

“2011’den itibaren çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Samsun Valisi Osman Kaymak'ın, Samsun'un tanıtılması ve şiddetle mücadele konularında çalışma yapmaları talimatında bulunduğunu kaydeden Özen, 2011 yılından itibaren çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Özen yaptığı sunumda; şiddetin tanımı, şiddetle ilgili yasal düzenlemeler, 2016 ile 2020 yıllarını kapsayan Şiddetle Mücadelede Ulusal Eylem Planı, şiddetin tür ve nedenleri, istatistikler ve şiddetle mücadele ile OKA'nın sosyal kalkınma alanında yürüttüğü çalışmalardan bahsetti.

Şiddet konusu çeşitli başlıklar altında incelenecek

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Kongrenin ilk oturum başkanlığını Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek yaptı. 3 gün boyunca sürecek kongrede; "Terör ve Doğurduğu Sosyal Travmalar, İhtilaller ve Doğurduğu Sosyal Travmalar, Zorunlu Göçler ve Doğurduğu Sosyal Travmalar, Uyuşturucu Bağımlılığı ve Doğurduğu Sosyal Travmalar, Sanal Alem/Medya Şiddeti ve Doğurduğu Sosyal Travmalar, Suç Korkusu/Suç Mağdurları ve Yaşanan Sosyal Travmalar, Toplumsal Cinsiyet, İnsan Hak ve İhlalleri ve Sosyal Travmalar ve Sosyal Travmalarla Mücadelede STK’ların Rolü" olmak üzere 8 ana başlık altında şiddet konusu işlenecek. Kongre süresince 50 oturumda 250 farklı bildiri sunulacak.

Sonuç oturumu ise bir günlük çalıştay şeklinde bürokrasinin de katılımıyla sonradan belirlenen bir tarihte Ankara’da yapılacak.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected