MENU

Akademik Girişimciliğin ABC'si Konuşuldu
16 Mart 2018, Cuma - 16:10
Güncelleme: 04 Nisan 2018, Çarşamba - 15:01
A+ A-

Samsun Teknopark'ın düzenlediği "Fikirden Pazara: Akademik Girişimciliğin ABC'si" konulu söyleşi ve panelden oluşan etkinlik, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden girişimcilik alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Vekili ve Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oral, OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Özcan Yılmaz ile Prof. Dr. Levent Güngör, Başkent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Emek Barış Kepenek, Boğaziçi Üniversitesi misafir öğretim üyesi Dr. Erşen Kavak, İTÜNova İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Yalçınoğlu, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytül Erçil, Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Havva Nilgün Budak, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Koordinatörü Dr. Mustafa Mortaş ve çeşitli birimlerden akademisyenler katıldı.

"Ekonomik rekabetin temeli üniversitelerin ürettiği bilgidir"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektör Vekili ve Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, akademisyenlerin neden girişimciliğin içinde yer alması gerektiğine ilişkin şunları söyledi: "Ülkeler arasında acımasız bir rekabet söz konusu. Bu rekabette, belli bir dönemden sonra bilgi temel olmaya başladı. Ekonomi, bilgiye dayalı oldu. Kısacası ekonomik rekabet sürecinde bilgi ön plana çıkarak ekonomik değer kazandı. Bilginin üretildiği yerlerin de üniversiteler olması, bu rekabette üniversitelerin önemli bir yer almasına neden oldu."

"Artık üniversiteler çalışmalarını kamu yararına yönelik yapıyor"

Ekonomik rekabette üniversitelerin önemli bir yer almasıyla dünyadaki birçok önemli üniversitenin çalışmalarını bu yöne çevirdiğine işaret eden Prof. Dr. Kuran "Canı istediği alanda araştırma yapan üniversite anlayışı zaman içerisinde toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırma yapan üniversite anlayışına dönüştü. Çünkü ekonominin ve toplumun ihtiyaçları önemli hâle gelmeye başladı. Nasıl bazı üniversitelerin ya da akademisyenlerin diledikleri alanda araştırma yapması gerekliyse kamu yararına yönelik araştırmalara da akademik özgürlüğe sınırlama olarak bakmamak lazım." dedi.

"Kuluçka ve ön kuluçka merkezleri kurduk"

Üniversitelerde yapılan her türlü çalışmanın bedelinin kamu kaynaklarından karşılandığına dikkat çeken Mehmet Kuran "Dolayısıyla üretilen bilginin toplumun yararına maddi değer üretmesi artık bir zorunluluk. Birçok üniversite bu anlamda kabuk değiştirdi. Biz de OMÜ olarak çalışmalarımızı bu yönde oluşturduk. Sonuçta akademisyenlerimiz, ekonomik bir değer üreterek girişimcilikte yerini almalı. Akademisyen tabii ki bir tüccar değil ancak ekonomiye katkısı olmalı." diye konuştu.

Üretime yönelik bilgi üretmede yapılması gerekenlere ve bilgi üretme sürecine de değinen Kuran sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilginin işlevselliğini kazanması için o bilgiyi kullanacak sanayiciye doğru bir şekilde aktarılması gerekiyor. Bu konuların özünde de akademisyen var. Ekonomik değerde bilgi üretecek akademisyenlerimizin sayısını arttırmalı, doktora öğrencilerimizi bu yönde geliştirmeliyiz. Biz OMÜ'de böyle bir ekosistemin yeşermesi için TTO, kuluçka ve ön kuluçka merkezlerini kurduk. Ayrıca girişimci üniversitelerle de rekabet söz konusu. Üniversitemizi bu konuda akademisyenlerimizin çabasıyla ileriye taşıyacağız."

"16 Milyon TL’lik kümelenme sermayesi almayı başardık"

OMÜ'nün girişimcilik konusunda yaptığı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirten Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kuran "OMÜ-TTO'daki akademisyen arkadaşlarımızın gayretleri sayesinde MEDİKÜM dediğimiz cerrahi aletler konusunda bir kümelenme oluşturuldu. 16 milyon TL'lik bir kümelenme sermayesi almayı başardılar Sanayi Bakanlığından. Bu da OMÜ-TTO'nun Samsun'a bir katkısıdır. Böyle bir kümelenme sadece İstanbul ve Samsun'da var. Samsun bu sektörde Türkiye'de söz sahibi olacak."

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden etkinliğe katılanlara teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet Kuran, etkinliğin yararlı geçmesini dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Etkinlik, Dr. Öğretim Üyesi Emek Barış Kepenek'in "Fikirden Pazara İlk Adımlar" konulu sunumu, Boğaziçi Üniversitesi misafir öğretim üyesi ve Genomize Kurucusu Dr. Erşen Kavak "DNA'yı Analiz Etmek" konulu sunumu ile devam etti.

Etkinliğin panel kısmında ise "Girişimci Akademisyenin Yol Haritası" başlığı altında "Ticarileşmeye giden yolda işe neren başlamalı? sorusu tartışıldı. İTÜNova Yönetim Kurulu Üyesi ve ODTÜ öğretim üyesi Kazım Yalçınoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı panelde; ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oral, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytül Erçil, Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Havva Nilgün Budak, OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Mustafa Mortaş panelist olarak yer aldı.

X
Secure Login

This login is SSL protected