Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Sürmeli Köyü Derneği (SÜDER), organik tarım yapılan Sürmeli organik köyünde düzenlenen etkinlikte 22 Ekim tarihini "Dünya Organik Tarım Günü" ilan etti. OMÜ Ziraat Fakültesi de bu kapsamda Bafra İlçesi Sürmeli Mahallesi’nde 22 Ekim Organik Tarım Günü etkinlik programı düzenledi.
Programa; Samsun Valisi Osman Kaymak, 19 Mayıs İlçe Kaymakamı ve Bafra Kaymakam Vekili Yavuz Güner, Samsun Jandarma Alay Komutan Vekili Albay Mustafa Ateş, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Tarım İl Müdürü Nail Kırmacı, OMÜ öğretim üyeleri ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, 22 Ekim tarihini 'Dünya Organik Tarım Günü' olarak ilan ettiklerini belirterek, "Ziraat Fakültesinde görev aldığım günden bu tarafa, şöyle bir ilkeyi prensip edindik. Eğer Üniversite Samsun'da şehrin önüne düşecekse, halkla bütünleşmeli ve halkın içinde olmalı dedik. Üniversiteyi dört duvar arasından çıkarma ilkesiyle hareket ettik. O günden bugüne de fırsat bulduğumuz her ortamda çiftçimiz, köylümüz ve halkımızla bir araya gelmeye çalışıyoruz. Organik tarımın, hem Türkiye'nin hem de dünyanın tarım camiası olarak anlam ve önemini ifade etmemiz gerekiyordu. İnşallah bundan sonraki yıllarda 22 Ekim tarihini 'Dünya Organik Tarım Günü' olarak kutlamak istiyoruz. Bu anlamda da bugün inşallah bundan sonra 'Dünya Organik Tarım Günü' olacaktır.” dedi.
Ziraat Fakültesinin çiftçilerle iç içe olması gerektiğini belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Demir sonrasında şu sözlere yer verdi: “İlkemiz, tarım kelimesinin olduğu her yerde Ziraat Fakültesinin de olmasıdır. Sürmeli organik köyündeki çiftçilerimizin çalışmalarını yakından takip ederek destekliyoruz. Bugün de öğretim görevlisi ve öğrenci arkadaşlarımızla burayı ziyaret ettik. Sürmeli Köyü Derneği (SÜDER) ve çiftçilerimizle istişare ederek; organik tarımın anlam ve önemini ifade etmemiz gerekiyordu. Bundan sonraki yıllarda 22 Ekim tarihini Dünya Organik Tarım Günü olarak kutlamak istiyoruz. Bundan sonra bugün Dünya Organik Tarım günü olacaktır. Önümüzdeki yıllarda OMÜ Ziraat Fakültesi ve SÜRDER'le bu etkinliği daha da geliştireceğiz.”
Organik tarımın son zamanlarda gelişen bir alan olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak ise "Teknolojik ve kimyasal hayat artık insanları; doğal yaşamaya, doğal ürünler yemeye sevk ediyor. Özellikle büyük şehirlerde bu bir ihtiyaç hâline geldi. Bunun için bu işin burada düşünülüp hayata geçirilmesi çok önemli. İnsanlar maalesef kapitalist düşünce anlayışıyla, her şeyi para görüp, üretimi artıran ama insan sağlığını önemsemeyen anlayışta. Artık her şey para değil. Mühim olan doğamız ve insanın sağlığıdır. Organik ve ekolojik tarım çağımızın hastalıklarının çözümü. Organik tarımı gerektirdiği şekilde yaparak ürünlerimizi pazara sunacağız. Biz de valilik olarak bu işin geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Köylülerin oldukça ilgi gösterdiği organik tarım konusu, son zamanlarda insanların dikkatini çekmeye başladı. Doğal ürünlerini organik pazarda satma fırsatı bulan köylüler, ürünlerini satarak geçimlerini temin ediyor. Sürmeli köyünde ağırlıklı olarak kadınlar, ürünlerini satıyor.
Sürmeli Köyü Organik Pazar esnafı Çiğdem Önder pazarla ilgili "Sosyoloji mezunuyum. Formasyon aldım. Ama henüz bir işe başlamadım. Ailemin ürettiği organik ürünleri burada satıyorum. Kendi işimi yapsam bile pazar günleri burada çalışmayı düşünüyorum. Çünkü eğlenceli oluyor. Yeni insanlarla tanışıp sohbet ediyoruz. İnsanlar yavaş yavaş organik tarıma alışıyor. Talep de güzel." şeklinde düşüncelerini paylaştı.
Vatandaşların organik ürünlere yoğun talebi olduğunu belirten organik pazar esnafı Osman Bayraklı da "En önemli şey sağlık. Sağlık olmayınca başka bir şey olmaz. Biz burada 3 kişi başladık, şimdi 20 kişiye çıktık. Gittikçe bu işe ilgi artıyor. Üniversiteden hocalar gelerek bize organik tarım konusunda ders verdiler. Karadeniz Bölgesi'nde ilk biz başladık. Eskiye döndük. Kimyasal gübre atmayıp organik gübre kullanınca ürünlerimiz çürümüyor. Ömürleri uzadı ve sağlıklı oluyor. Tadı da güzel. 40-50 sene öncesine döndük. Eskiden nasıl yapıyorsak şimdi öyle yapmaya başladık." diye konuştu.
Organik gıdalarla beslenmeye çalıştığını söyleyen Şevki Kulaksızoğlu adlı vatandaş ise "Organik gıda sağlığımız için iyi. İçerisinde kimyasal artıklar yok. Samsun'da böyle bir pazarın kurulması çok iyi. Keşke bu pazarları çoğaltabilsek. Eskiye dönüş başladı. Keşke şimdiki gıdalar anamın yaptığı gıdalar gibi olsa, anamın yaptığı ekmek olsa, anamın yaptığı bazlama olsa! Ama yok.” ifadelerini kullandı.
2010 yılında OMÜ iş birliğinde "Sürmeli Organik Tarım Köyü Projesi" ile yola çıktıklarını belirten Sürmeli Köyü üreticilerinden Süleyman Özata da "Organiğe dönmeyi amaçladık. Üniversitemiz, eğitimlerimizi verdi. Büyükşehir de bizi destekledi. 15 çiftçiyle başladık ve şimdi 34 çiftçi olduk. Ürünlerimizi pazarlamak için Sürmeli Köyü Organik Pazarı oluşturduk. Türkiye'deki diğer organik pazarlara ürünlerimizi gönderiyoruz. Biz sözde değil, özde organiğiz.” şeklinde konuştu.
Etkinlikten sonra Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, öğrenciler ve beraberindekilerle köydeki bahçeleri gezdi.
Fotoğraflar: Sinan Akdoğan