MENU

Hayatı ve Siyasi Mücadelesi ile Ali Fuad Başgil Sempozyumu
13 Ekim 2017, Cuma - 17:56
Güncelleme: 16 Ekim 2017, Pazartesi - 09:47

Hukukçu kimliği, felsefi düşünceleri, bu doğrultuda geliştirdiği siyasi tavrı ve kaleme aldığı eserleri ile Türk düşünce hayatında seçkin bir yeri olan Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in düşünce ve mücadelesi; “Vefatının 50. Yıl Dönümünde Bir Düşünce İnsanı Olarak Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri” adlı uluslararası sempozyumda ele alınıyor.

Uluslararası sempozyum; Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) Çarşamba ilçesindeki Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde bulunan Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenirken çok sayıda katılımcıyla dikkat çekti. Sempozyuma; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Çarşamba Adalet Komisyon Başkanı Ender Yılmaz, Çarşamba Kaymakamı Mustafa Güney, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bekir Şişman, adli, idari ve mülki erkân, fakülte dekanları, OMÜ öğretim üyeleri, Azerbaycan, Makedonya, Kosova, Kırgızistan ve Malezya'dan öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

12 oturum hâlinde toplam 60 bildiri sunulacak

Açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumda ilk olarak söz alan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bekir Şişman, Ali Fuat Başgil’i rahmet ve minnetle anarak sempozyumun temel amacını; “Bu sempozyumun temel hedefi, Osmanlıdan Cumhuriyet’e geçişin ve Cumhuriyet sonrası siyasi süreçlerin bir düşünür ve mücadele insanının bakış açısıyla nasıl değerlendirildiğini anlamaya çalışmaktır.” sözleriyle özetledi. Doç. Dr. Şişman, 2 gün sürecek sempozyumda 12 oturum hâlinde 60 bildirinin sunulacağına işaret ederek "Bu bildirilerden 30 kadarı OMÜ öğretim üyelerine aittir. 27 bildiri diğer üniversitelerimizden, 3 bildiri ise yurt dışındaki üniversitelerden katılan bilim insanlarına aittir. Sempozyumun başarılı geçmesi ve faydalı olması temennisiyle başta Sayın Valimiz olmak üzere açılışa teşrif eden bütün katılımcıları ve davetlileri saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

“Başgil’in çetin hayatını Türkiye’ye hatırlatmak ve aktarmak gibi bir misyonu da yerine getiriyoruz”

Ardından konuşan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar da 2008 yılından itibaren Ali Fuad Başgil adına her yıl bilimsel nitelikli toplantı ve sempozyumların düzenlenmesi fikrinin ortaya çıktığını belirterek uluslararası olarak düzenlenecek bu sempozyumda Ali Fuad Başgil’in her yönüyle tartışılıp bilimsel zeminde ele alınmasının, onun düşüncesinin daha da tanınması ve yer edinmesi açısından önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Başkan Dündar sempozyumla aynı zamanda çok yönlü bir mücadele insanının çetin hayatını Türkiye’ye ve yeni kuşaklara yeniden hatırlatmak ve aktarmak gibi bir misyonu da yerine getirdiklerini söyledi.

“Ne mutlu bize ki Ali Fuad Başgil gibi bir rol modelimiz var”

Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz ise 10 yıl önce başlayan Ali Fuad Başgil ile ilgili etkinliklerin artık uluslararası bir hâl aldığını kaydettiği konuşmasında “Hayatınızı rol model insanlar üzerinden şekillendirebilir ve hayatınıza ancak bu şekilde anlam katabilirsiniz. Bize ne mutlu ki Çarşambamızdan, bu topraklardan Ali Fuad Başgil gibi rol modelimiz var. Adına kürsü kurulacak kadar çok değerli bilim ve siyaset adamı olan Ali Fuad Başgil’in siz sevgili gençlerle tanıştırılmasında bütün emeği geçen ve gönül veren herkese şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz ve gençliğimizin yarınları adına her zaman destek olmaya hazırız”

“Ali Fuad Başgil gibi örnek olmuş insanlara ülkemizde çok ihtiyacımız var.” diyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Ali Fuad Başgil’in isminin Çarşamba Hukuk Fakültesine verilmesinin üniversitemiz, Samsun ve Çarşamba için bir gurur vesilesi olduğunu vurguladı. Rektör Bilgiç devamında “Bu sempozyumun düzenlenmesinde fikrimiz ve bir emeğimiz var. Üniversitemizin bu konuda bugün olduğu gibi yarın da gençlerimiz ve ülkemizin geleceği adına yararlı olan her konuda destek olacağımızı da söylemek istiyorum. Bugün sempozyumumuza yurt içinden ve yurt dışından çok değerli bilim insanları katılacaklar. Bu fikirlerin, görüşlerin, tespitlerin de bizlere değer ve anlam katacağını düşünüyorum. Katılan bütün bilim insanlarına ve diğer katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Sempozyumumuzun verimli geçmesini diliyorum.” sözlerine yer verdi.

“Ülkemizin ve şehrimizin yetiştirdiği önemli ilim ve fikir insanlarından birisi olan Ali Fuad Başgil hiç kuşkusuz yaşadığı hayat ve verdiği eserler ile gençlerimize ışık tutan önemli bir şahsiyet olmuştur.” sözleri ile Ali Fuad Başgil’in rolüne vurgu yapan Samsun Valisi Osman Kaymak da onun ismi çerçevesinde düzenlenen bir sempozyumda katılımcılarla beraber olmaktan onur duyduğunu belirtti.

“Sempozyumun Hukuk Fakültemizde düzenleniyor olması çok anlamlı”

Samsun adına ulusal ve uluslararası sempozyumların çok önemli olduğunun altını çizen Vali Kaymak “Çünkü sempozyumlar şehrimizin hem kültürel hayatına hem de bilimsel hayatına önemli katkılar sunmaktadır. Düzenlenen sempozyumlar sayesinde öğrenciler ve akademisyenler sempozyum konusuyla ilgili özel çalışmalar yapan ulusal ve uluslararası akademisyenleri dinleme imkânı bulmaktadır. Ali Fuad Başgil’i anlamak için onun hayatını, eserlerini ve siyasi mücadelesine vâkıf olmak çok önemlidir. Bugün burada düzenlenen uluslararası sempozyum ile ülkemizin ve dünyanın önemli bilim insanlarının araştırmaları ve çalışmaları ışığında Ali Fuad Başgil’in siyasi mücadelesini ve fikir dünyasını anlamaya çalışacağız. Bu sempozyumun Çarşamba ilçemizdeki Hukuk Fakültemizde düzenleniyor olması oldukça anlamlı. Çünkü Ali Fuad Başgil bu toprakların çocuğu; 1893 yılında Samsun’un Çarşamba ilçesinde Sarıcalı Mahallesi’nde dünyaya gelen ve bu topraklarda yetişerek dünyaca ünlü hukukçu olan bir kişidir. Bu nedenle öncelikle hukukçu olacak gençlerin onu tanıması, onun siyasi mücadelesini ve fikir dünyasını anlaması önem arz etmektedir.” dedi.

Vali Osman Kaymak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ali Fuad Başgil sadece bir hukukçu, sadece bir siyasetçi değildi. Aynı zamanda verdiği eserler ile bir eğitimciydi. Gençlere seslendiği kitaplarıyla gençleri önemseyen önemli bir vatan sevdalısıydı. Onun fikir dünyasından akıtarak kaleme aldığı 14 eser içinde yer alan 'Gençlerle Baş Başa' kitabı her genç tarafından mutlaka okunmalıdır. Ayrıca Ali Fuad Başgil 27 Mayıs 1960 sonrasındaki olağanüstü dönemde kısa süreli yaşadığı siyasi tecrübesi ile Türk siyasi hayatında önemli bir yer edinmiştir. Onun demokrasi, siyaset anlayışı, politikaya bakışı, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında vermiş olduğu mücadelesi ve adaylıktan çekilmesi sonrası yaptığı açıklamaları siyaset hayatımızın gelişim aşamalarının önemli kilometre taşlarından birisi olmuştur. Vefatının 50. yıldönümünde bir düşünce insanı olarak ‘Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri’ başlıklı uluslararası sempozyumu organize eden kurum ve kuruluşlara, emeği geçen tüm paydaşlara ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”

Konuşmalar sonrası Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç başkanlığındaki açılış oturumunda; sırasıyla Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Erdem, OMÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arshad İslam; Ali Fuad Başgil’in fikirleri, mücadelesi ve eserleri ile yaşadığı döneme ve bugüne ışık tutan pek çok unsuru katılımcılarla paylaştı.

Açılış oturumunun ardından ise protokol tarafından öğretim üyelerine katılım belgeleri takdim edildi.

Türkiye’nin pek çok üniversitesinden ve bunun yanı sıra Azerbaycan, Makedonya, Kosova, Kırgızistan ve Malezya'dan öğretim üyelerinin toplamda 60 bildiri ile katkı sunacağı “Vefatının 50. Yıl Dönümünde Bir Düşünce İnsanı Olarak Ali Fuad Başgil ve Siyasi Mücadeleleri” sempozyumu 2 gün sürecek.

Haber: Sinan Akdoğan

Fotoğraflar: Gökhan Çetin

X
Secure Login

This login is SSL protected