Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) 2017 yılı ikinci toplantısı Samsun Valisi Osman Kaymak’ın başkanlığında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü Senato Toplantı Salonu’nda düzenlendi.
Toplantıya; Vali Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, KÜSİ İl Temsilcisi ve aynı zamanda OMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özbey, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Samsun İl Müdürü Ahmet Dursunoğlu, Samsun Defterdarı Hanifi Eraslan, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, İl Sağlık Müdürü Yusuf Güney, Havza Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Erkan Acar, Çarşamba TSO Başkanı Ahmet Yılmaz, Vezirköprü TSO Başkanı Abdülkadir Fişekçi, Samsun Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, Samsun Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güray Erener, Yeşilyurt Demir Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Kemal Yıldızlı, Bafra Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Serhat Odabaş, KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu üyeleri, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) temsilcileri ile Samsun’da bulunan organize sanayi bölgelerinin (OSB) müdürleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, KÜSİ Planlama ve Değerlendirme Kurulu olarak kamu-üniversite-sanayi iş birliğini geliştirip daha üst düzeye çıkarmak istediklerini ve bu hedefler doğrultusunda yüksek teknolojili ürünlerin elde edilmesi amacıyla AR-GE (Araştırma Geliştirme) faaliyetleri yürütmek ve bundan sanayicileri faydalandırmak hedefinde olduklarını söyledi. Müdür Altunsoy konuşmasında AR-GE ve diğer faaliyetlerine dair istatistiki bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Ardından söz alan KÜSİ İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özbey, KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulunun birinci toplantısından bu yana yapılan çalışmalardan bahsederken söz konusu zaman diliminde 10 firma ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade etti. Özbey, Samsun’da AR-GE ile tasarım merkezi potansiyeli ve kapasitesine sahip firmalar olmasına rağmen hepsi için geçerli olmasa da vizyon, kurumsal gelişim, yetişmiş personel gibi hususlarda bazı sorunların bulunduğuna da dikkat çekerek “Ancak bütün bu sorunlara karşın 2017 yılı içerisinde Samsun’da yeni AR-GE ve tasarım merkezlerinin faaliyete geçmesi olası görülüyor. İl Çalışma Grubu olarak bu yöndeki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz.” dedi.
KOBİ’ler ve KOSGEB başlıklı sunumunda destek programları hakkında detaylar aktaran KOSGEB Samsun İl Müdürü Ahmet Dursunoğlu da KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) 2017 Çağrısı’nın içeriğine dair şu bilgileri verdi: “Bu destek programına imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’ler 20 Ekim’e kadar başvurabilir. Söz konusu destek, 300 bin lirası geri ödemesiz, 700 bin lirası geri ödemeli olmak üzere işletme başına 1 milyon lira olarak belirlendi. KOBİ’lere program kapsamında verilecek desteğin Türkiye çapındaki tutarı ise 500 milyon lira. Samsun adına ne kadar çok proje sunabilirsek bu tutardan o kadar çok pay alabiliriz ve dolayısıyla birçok yatırımcıyı desteklemiş oluruz.”
Sonrasında konuşan OKA Uzmanı Emre Arslanbay da Türkiye – Avrupa Birliği Mali İş Birliği Süreci ile ilgili genel bilgilendirmede bulunurken IPA 1 ve IPA 2 (Instrument for Pre-accession Assistance/Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Programları’nda katedilen süreci özetleyerek bu çerçevede OKA projelerinin mahiyetini katılımcılarla paylaştı.
Asıl ve en büyük sorunun yetkin insanlardan çok, bu insanların organize edilememesinden ve bu anlamda farkındalığın oluşmamasından kaynaklandığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise bu tür toplantılarda, bu sorunların aşılması yolunda farkındalıkların ve iş birliklerinin gerçekleştiğini belirtti. Prof. Dr. Bilgiç, üniversite-sanayi iş birliği üzerinde büyük bir önem ve ciddiyetle durduklarını kaydederek “Bu eksende hem Samsun Teknopark’taki etkinlik ve yetkinlikleri üst düzeye çıkarmak yönünde önemli adımlar atıyoruz hem de OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi’ni bu doğrultuda faaliyet gösterecek bir merkez hâline getirmek için uzman ve yetkin isimlerle çalışmaya başladık.” şeklinde konuştu.
IPA 2 fonlarına 3 önemli projeyle başvuru yaptıklarını kaydeden Rektör Bilgiç bu projelerin toplamda 55 milyon avroluk bir miktara tekabül ettiğine işaret ederek devamında şu sözlere yer verdi: “Bu projelerin bazıları birinci aşamayı geçmiş durumda ve hibe şeklinde gerçekleşecek, projeleri Rektörlük olarak hazırladık ve inşallah bu projeler hayat bulacak. Samsun için önemli projeler olduğu kanaatindeyiz. Mesela ‘Medikal Üretim Sektörü için Kapasite Geliştirme’ projesi ve yaklaşık 4 milyon avroluk bir proje. Diğeri, ‘Havacılık Araştırma-Geliştirme Tasarım Test ve Sertifikasyon Merkezinin Geliştirilmesi’ projesi. 30 milyon avroluk büyük bir proje.”
Devam etmekte olan diğer projelere dair bilgileri de katılımcılarla paylaşan Rektör Bilgiç ayrıca üniversite-sanayi iş birliğini kolaylaştırıp geliştirmek ve zaman kaybını önleyebilmek adına üniversite bünyesinde bir veri tabanı oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek “Veri tabanına sanayicimizin ve dışarıdan ihtiyaç duyan birimlerimizin ulaşabilmesini web ortamında mümkün kılacak çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yaklaşık 2 ay kadar sonra sanayicimiz; kafasında planladığı projeyi, işi nasıl gerçekleştirebileceğini, kiminle temasa geçeceğini, hangi alanda iş birliği yapabileceğini, bizim hazırlayacağımız bu program üzerinden öngörebilecek. Bununla birlikte üniversitemizin laboratuvar, cihaz, analiz gibi imkânlarını bir arama motoru vasıtasıyla ulaşılabilir duruma getireceğiz.” dedi.
Kapanış konuşmasını yapan Vali Osman Kaymak ise KOSGEB desteklerinin özellikle kamuoyu ile paylaşımı ve krediden yararlanabilecek sanayi-sektör temsilcilerinin desteklerden haberdar edilmesi noktasında yapılacak çalışma ve sağlanacak koordinasyonun son derece önemli olduğunu vurguladı. Vali Kaymak, Türkiye’deki üniversite ve sanayi arasındaki iş birliği yapısının diğer alanlara da yayılması gerektiğini söyledi. Bafra ve Çarşamba Ovaları’nın katma değerinin arttırılması için OMÜ’nün rehberlik yapabileceğine işaret eden Vali Osman Kaymak, bu çerçevede sanayi ve diğer sektörlerle ilgili her konuda bir araya gelmenin ve bununla birlikte bu çalışmaların raporlanıp sistematik olarak paylaşılmasının Samsun ve bölge kalkınmasına hizmet edeceğini dile getirdi. Vali Kaymak “Bu toplantılar güzel oluşumlara ve nitelikli hizmetlere vesile olacak. Biz gerçekten bu konuları Valilik olarak çok önemsiyoruz. Ancak bu tür mesele ve konuların aynı zamanda takipçisi olarak diyalog ve iletişimi canlı tutmalıyız ki çalışmaların karşılığını alabilelim.” değerlendirmesinde bulundu.
Vali Osman Kaymak ayrıca Sağlık Bakanlığı ile temasları sonucunda Samsun’da 1200 – 1500 yataklı şehir hastanesi kuracaklarını da sözlerine ekledi.
Toplantıda ayrıca sanayi sektörüne yönelik sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılırken talep ve öneriler de değerlendirildi.
Haber: Sinan Akdoğan
Fotoğraflar: Sinan Akdoğan - Hüseyin Temiz