Samsun yerel medyasında son günlerde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Canik Kampüsü’nün kullanımı ve Samsun’a ikinci üniversite kurulmasına yönelik haberler yer almakla birlikte; özellikle bir gazetede söz konusu gelişmelere yönelik kamuoyunu yanlış yönlendirmeye sevk eden haber ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
Bu bağlamda Ondokuz Mayıs Üniversitesi kamuoyunun doğru bir biçimde bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamayı kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duymuştur:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın “Yükseköğretim Kurumları ve Üst Kuruluşları” başlıklı 130. maddesinde “Çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile; ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler Devlet tarafından kanunla kurulur.” düzenlemesine yer verilmektedir.
Söz konusu Anayasa hükmünden de anlaşılacağı üzere; Samsun’da kurulması için gündeme getirilen ikinci üniversite konusunda karar verme yetkisi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne ait değildir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun’a ikinci bir üniversite kurulması sürecinde danışılacak aktörlerden önemli bir tanesidir. OMÜ yönetimi, tıpkı OMÜ’nun kuruluşunda olduğu gibi bu alanda birikimi olan şehrin tüm aktörlerinin çalışmaları ve gayretleriyle ikinci üniversitenin şehre kazandırılabileceğine inanmaktadır.
İkinci üniversiteye Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in karşı olduğu yönündeki değerlendirmeler kesinlikle doğru değildir. Rektör Bilgiç, YÖK üyeliği ve uzun yıllar yöneticilik yapmış birisi olarak bir üniversitenin kurulma süreçlerini, şehrin beklentilerini ve yetkilerini çok iyi bilmektedir.
Samsun şehri; altyapısı, güvenliği, insan kaynakları, ulaşım imkânları, doğal ve coğrafi yapısı, iklim özellikleri ile ikinci üniversiteyi kaldırabilecek niteliktedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak Karadeniz Bölgesi'nin her alanda öncü şehri olan Samsun’un bilgi üretimine, ekonomisine, eğitimine, sanayisine, bilim ve sanat dünyasına, sosyal ve kültürel yaşamına katkı sağlayacağını düşündüğümüz ikinci bir üniversitenin kurulmasından yana olduğumuzun bilinmesini isteriz.
Öte yandan; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ikinci üniversitenin niteliği ve içeriği konusunda 24 Mayıs 2017 tarihinde basınla buluşmasında ve katıldığı televizyon-radyo programlarında kendisine yöneltilen soruları açık yüreklilikle cevaplamıştır.
Dolayısıyla Rektör Sait Bilgiç’in Samsun’a ikinci bir üniversite kurulmasına tümden karşıymış gibi dizayn edilen haberler kamuoyunu manipüle etmeye yönelik olduğu izlenimi vermektedir. Bir başka ifadeyle, Rektör Bilgiç’in kurulması istenen ikinci üniversitenin nasıl bir üniversite olması konusundaki farklı görüşleri çarpıtılarak güzel Samsunumuzda kutuplaşma yaratmaya çalışmanın şehrimize hiçbir yararı yoktur. Benzer şekilde bazı köşe yazılarında Samsunumuzun değerli simalarını ve önemli kurumlarını karşı karşıya getirme çabaları da şehrimize zarar verici bir nitelik taşımaktadır. Bu art niyetli çabaların karşılık bulmayacağı inancındayız.
Kamuoyuyla paylaşmak istediğimiz bağlantılı bir diğer konu; geçen yıl FETÖ/PDY terör örgütüyle ilişkili olduğu için kapatılan vakıf üniversitesinin Canik Kampüsü ile ilgili üniversitemizin tasarrufu konusudur.
Geçen bir yılın ardından millî servetimiz olan kampüsün en doğru şekilde kullanılması ve toplumun hizmetine sunulması için çeşitli fikirler ve öneriler geliştirilmiştir. Bu önerilerden bir tanesi de derslik, laboratuvar ve atölye konusunda mekân sıkıntısı yaşayan Samsun Meslek Yüksekokulunun taşınmasıdır. Fakat bu düşüncemiz şu anda kampüsün eğitime hazır hâle getirilmesi çalışmalarının başlatılmasıyla sınırlıdır. Üstelik henüz alınmış kesin bir karar olmadığı, konuyu görüşmek üzere Rektörlüğe gelen Samsun Meslek Yüksekokulundan öğrencilerle de defaatle paylaşılmış ve ertesi gün Rektör Bilgiç konuyla ilgili bu durumu katıldığı televizyon programında da ifade etmiştir. Bu konuya ilişkin açıklamalar ortada olmasına rağmen bir gazete tarafından üniversitemiz sanki sürekli karar değiştiriyormuş gibi sunulmaktadır. Söz konusu durumun, gazetecilik etiğiyle de bağdaşmadığını kamuoyuyla paylaşmak isteriz.
Canik Kampüsü için en doğru kararın alınabilmesi için Bakanımızın, Valimizin, Milletvekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın da içinde bulunduğu istişare mekanizmasının işletilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz. OMÜ üst yönetiminin şiar edindiği ortak akıl süreci ile alınacak karar hayırlı bir sonucu doğuracaktır.
Öte yandan, Canik Kampüsü’nün meslek yüksekokulu kampüsü olacağı şeklindeki eleştiriler ise hem yersizdir hem de bu eleştirilerin sahipleri meslek yüksekokulu öğrencilerine büyük haksızlık yapmaktadır. Zira Kurupelit Kampüsü, Güzel Sanatlar, Bafra ve Çarşamba Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsleri'nde de meslek yüksekokulları ile fakülteler iç içedir. Canik Kampüsü de hususi bir meslek yüksekokulu kampüsü olarak planlanmamış olup, ilerleyen zamanda ihtiyaç hâlinde ve ilgili taraflarla istişare doğrultusunda farklı birimlerin burada konumlandırılması da söz konusu olabilecektir.
Bu bağlamda; ikinci üniversite konusunda olduğu gibi Canik Kampüsü’nün kullanımı konusunda da belli kaynaklarca yapılan çarpıtmaları anlamak mümkün değildir. Canik Kampüsü’nün çürümeye terk edildiği şikâyetleri ile kampüsün kullanılmaya başlamasına yönelik çalışmalardan duyulan rahatsızlığın aynı kaynaklarca dile getirilmesi de ayrıca dikkat çekicidir.
Özlüce; Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak kurulması muhtemel yeni üniversiteye her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzun, Canik Kampüsümüzün kullanımı konusunda gerekli istişareleri tamamladıktan sonra nihai kararın oluşacağının ve şehrimizin önemli kurum ve kişileri arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaştırma çalışmalarına prim vermeyeceğimizin bilinmesini isteriz.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.