Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen Türkçe Yaz Okulu başladı.
Yunus Emre Enstitüsü, her yıl dünyanın 5 kıtasında on binlerce insanı Türkçe ile tanıştırıyor. Enstitü aracılığıyla Türkçe öğrenen yabancı öğrenciler, Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında Türkiye’ye gelerek öğrendikleri Türk dilini Anadolu’nun kültürü ile harmanlayacaklar. Programın kapanışı, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesi’nde yapılacak.
Farklı ülkelerden gelerek Türk kültürünü yerinde tanıma fırsatı yakalayan Yunus Emre Enstitüsü öğrencilerinden 40 kişilik grup OMÜ-TÜRKÇE’de eğitimlerine başladı. Gelen konukları karşılayan OMÜ-TÜRKÇE idareci ve öğretmenleri, öğrencileri Samsun’un tarihî ve turistik bölgelerini gezdirdi.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitim alan öğrenciler, ders saatleri dışında kalan zamanlarda düzenlenen farklı etkinlerle hem gönüllerince eğleniyorlar hem de Samsun’u ve Karadeniz Bölgesi'ni yakından tanıma fırsatı buluyor. OMÜ-TÜRKÇE Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz konuyla ilgili “Olimpiyat meşalesinin yakıldığı şehir olan Samsun, uluslararası öğrencilere çok güzel imkânlar sunmaktadır. Türk insanını ve Türk kültürünü yakından tanıyan öğrencilerimiz ülkelerine Türkiye sevdalısı gönül elçileri olarak döneceklerdir.” dedi.
Türk dilini ve kültürünü gerçekleştirdiği eğitim ve kültürel faaliyetlerle dünyanın dört bir köşesine başarıyla taşıyan Yunus Emre Enstitüsü her yıl on binlerce insana Türkçe öğretiyor. Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler ile yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümlerinde okuyan yabancı öğrenciler “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında Türkiye’ye geldiler. 57 ülkeden 700 öğrenci ve kursiyer bir ay süresince Türkçe derslerinin yanı sıra birçok tarihî, coğrafi ve kültürel mekânı gezecek; ebru, çömlek, yemek, bağlama, halk oyunları gibi kültürel kurslara katılacaklar.
Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl 8'incisini gerçekleştireceği Türkçe Yaz Okulu programı, Türkiye'nin 22 farklı şehrinde gerçekleşecek. 23 üniversitenin ev sahipliği yapacağı program kapsamında öğrenciler; Erzurum, Rize, Balıkesir, Çanakkale, Sivas, İstanbul, Afyon, Isparta, Sakarya, Karabük, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Bolu, Ankara, Giresun, Samsun, Karaman, Konya, Aydın, İzmir ve Nevşehir'de Türkçe eğitimi alacaklar ve kültürel gezilere katılacaklar. Programın kapanışı ise Cumhurbaşkanlığınca himaye edilecek. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Yunus Emre’nin dili ile dünyaya barış mesajı verecek.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitü olarak 60 ülkede toplam 135 noktada hizmet verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Şeref Ateş, dünya toplumlarının Türkiye'yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını amaçladıklarını, Türkçe Yaz Okulu’nun da bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen önemli programlardan biri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ateş, “Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenleniyor, ulusal veya uluslararası etkinliklerde Türkiye’yi temsil ediyoruz. Kültürümüzün bütün renklerini kuşatan bu faaliyetler sayesinde yüz binlerce insanla yüz yüze temas kurma ve kendimizi anlatma imkânı buluyoruz. Öğrencilerimiz, kurslarda öğrendikleri Türkçeyi, Anadolu’nun kültürü ile harmanlıyorlar, ülkeler arasında gönül köprüleri Türkçe ile sağlamlaşıyor.” dedi.
Türkçe Yaz Okulu katılımcıları; Türk kültürü, sanatı, tarihi ve dili hakkında sahip oldukları deneyimlerini paylaşmak ve Türkiye’nin doğal, tarihî, kültürel güzelliklerinin tanıtımını yapmak için sosyal medyada da birbirleriyle yarışıyorlar. Öğrencilerin gözünden Türkiye’nin konu edildiği yarışma; metin, fotoğraf ve video eser kategorilerinde yapılıyor. Mısır’dan Avusturya’ya, Cezayir’den Kosova’ya pek çok ülkeden katılımcılar, kendi gözlemlerini sosyal medya hesapları üzerinden #RotamTürkiye etiketiyle paylaşıyor. Gördüklerini ve hissettiklerini RotamTürkiye etiketiyle paylaşan öğrencileri de çeşitli hediyeler bekliyor.