MENU

KADEM’den Cumhurbaşkanlığı Sistemi Semineri
04 Nisan 2017, Salı - 18:37
Güncelleme: 08 Nisan 2017, Cumartesi - 16:13
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Samsun İl Temsilciliği’nin düzenlediği “Cumhurbaşkanlığı Sistemi - Demokrasi, İstikrar, Kalkınma ve Denetim için Yeni Anayasa” temalı seminere ev sahipliği yaptı. 

KADEM Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı avukat Pınar Hacıbektaşoğlu’nun konuşmacı olduğu seminerde yeni anayasa ve referandum süreci katılımcılarla paylaşıldı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere; OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, öğretim üyeleri, öğrenciler ile KADEM temsilcileri ve üyeleri katıldı. Program öncesi aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı söylendi.

Açılış konuşmasında söz alan KADEM Samsun İl Temsilcisi Meral Kıvırcı, KADEM’in kadınların sosyo-ekonomik, demokratik, kültürel ve sanatsal tüm faaliyetlerinde onları destekleyecek ve güçlendirecek çalışmalar yapan bir dernek olduğunu belirtti.

“16 Nisan Türkiye için dönüm noktası olacak”

26. temsilciliklerini Nisan ayında açacaklarını kaydeden Meral Kıvırcı, “Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi 15 Temmuz’da da Anadolu kadını kendini, canını düşünmeden ama ülke ve geleceği düşünerek bu hain girişimi bertaraf etti. Mücadele hâlâ bütün dünyanın gözü önünde devam ediyor ve böyle bir atmosferde ülkemiz 16 Nisan’da dönüm noktalarından birini yaşayacak. Bu süreci bizlerle paylaşacak olan ve Türkiye’yi bilgilendirme toplantıları amacıyla gezen konuğumuz KADEM Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Avukat Pınar Hacıbektaşoğlu’na katılımcılar nezdinde teşekkür ederim.” dedi.

“Bir vatandaş olarak yeni anayasa ve referandum süreciyle ilgili her gün gazetelerde, televizyonlarda, açık oturumlarda aklınıza takılan ufak da olsa detayları aydınlatmaya çalışıyorsunuz.” diyerek başladığı sunumunda KADEM Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Avukat Pınar Hacıbektaşoğlu, konuştukları meselenin anayasa olduğunu ve bu anlamda süreci doğru olarak okumanın ve anlamanın önemini vurguladı. Avukat Hacıbektaşoğlu, anayasaların her bir maddesinin toplumun kendi içinde yaşadığı sorunları ve o sorunların devletle olan çözümünü kapsadığını söyledi. 

“Yeni sistem temsilde adalet ve yönetimde istikrar getirecek”

Temelde söz konusu sistem değişikliğinin iki önemli hususu olduğunu kaydeden Hacıbektaşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistem ilk olarak sistemde adaleti getiriyor. İkincisi yönetimde istikrarı sağlıyor. Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı 100 yıllık süreçte, bir türlü temsilde adaleti sağlayamadık ve de yönetimde istikrarı bir türlü başaramadık. Anadolu’nun bütün insanları kimlik ve inançlarına bakmadan Millî Mücadele’nin içinde yer aldılar. Ancak anayasa yapılırken bu renklilik ve kucaklayıcılık bir kenara bırakıldı. Tabii bugüne bakarak o günleri anlayabiliyoruz. İnsanımız da zaten fedakârlığını yaptı. 1950’ye kadar bizlerin değerlerini, hayallerini ve hedeflerini kapsamayan bir anayasayı kabul ettik. 1950’de Demokrat Parti’nin iktidara gelişinden ve Adnan Menderes’in 'Yeter söz milletindir' dediği noktadan sonra da Türk milleti hemen o yöne de kanalize olabildi. Bu anlamda Türk insanı siyasette kendisine alan açan her muhalif söylemin peşinden gitti. Ancak Demokrat Parti’yle kendini ifade eden millet 1960 darbesiyle karşılaştı." diye konuştu. 

“Türkiye’de 1960 darbesinden sonra her vesayetin kendi kurumları oldu”

Konuşmasında Türkiye’deki vesayetçi anlayışın 15 Temmuz’da da kendini gösterdiğine işaret eden Hacıbektaşoğlu, 18 maddelik değişiklik paketiyle bu anlayışın yıkılacağını ve egemenliğin halka verileceğini ifade etti. Hacıbektaşoğlu, Türkiye’de aslında mevcut sistem itibariyle parlamenter bir sistemin olmadığını da dikkat çekerek devamında şunları söyledi: “Bir tanımlama yapacak olursak, bunun adı esasen sistemsizlik, buna atipik bir sistem diyebiliriz. Çünkü parlamenter sistemin temel unsuru güçlü bir meclis ve güçlü bir yürütmedir. Ancak her ne hikmetse biz bugüne kadar bir hükümet gördük, bir parlamento gördük ve bunların yanında da devletin en tepesinde oturan bir cumhurbaşkanı gördük. Peki neden bu cumhurbaşkanı bu kadar yetkili? Nedeni şu: 1960 darbesinden sonra her vesayetin kendi kurumları oldu Türkiye’de.”

Önerilen sistem hakkında detaylar paylaşan KADEM Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Hacıbektaşoğlu, “Bu sistemde cumhurbaşkanını seçerken kendi partinizi iktidara taşıyorsunuz. Diğer taraftan meclisi seçiyorsunuz; sadece milletvekilini ve yasama organını yani kanunları yapacak ve iktidarı denetleyecek kişileri seçiyorsunuz. O nedenle bu liste kötüyse yani benim iktidar partim gidip olmadık kişileri bu listeye milletvekili olarak yazdıysa siz işte orada ‘bu milletvekillerini değil diğer partilerdeki milletvekilini seçiyorum, sen bununla çalış' deme hakkına sahipsiniz. İşte bu modelin en önemli sacayakları bunlar; temsilde adalet ve yönetimde istikrar.” ifadelerini kullandı.

“Gençlerle daraltılan alan açılacak”

Türkiye’de mevcut sistemde 18 ile 25 yaş arası gençlerin seçilemeyeceğine yönelik bir hukuk üzerinden siyasetin daraltıldığına da konuşmasında yer veren Hacıbektaşoğlu, bu konuyla ilgili çok sığ ve ön yargılı tartışmaların yaşandığını belirterek, “Yeni sistem işte bu alanı açmaya çalışıyor. Bu gençlere rol model ve ilham kaynağı olacak bir adayı seçtiğimizde sorunların çözümü noktasında nefes aldıracak mesafeler alınacaktır.” dedi.

Defalarca meclisin fesih yetkisi olmadığını söylediklerini vurgulayan Hacıbektaşoğlu, bu konuya dair şu değerlendirmede bulundu: “Meclisin fesih yetkisi yok, çünkü buna ihtiyaç yok. Bu sistem geldiğinde kimse bunu kullanmayacak, zira cumhurbaşkanı seçilen kişi, milletvekilleriyle uyumlu olmaya çalışacak. Uyumsuzluk, çatışma ona zarar verecek, kanunları çıkaramayacak. Kendi söylem ve vaatleri üzerinden geliştirdiği siyasetini hayata geçiremeyecek. Uygulayamadığı zaman da millet ondan hesap soracak. Milletin hesap noktası da sandık olacağından bunun bedeli olacak.”

KADEM Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Avukat Pınar Hacıbektaşoğlu sunumunun ardından katılımcılardan gelen sürece ve yeni anayasaya dair soruları cevapladı.

Programın sonunda ise KADEM Samsun İl Temsilcisi Meral Kıvırcı, katılımından dolayı Avukat Pınar Hacıbektaşoğlu’na şükranlarını sunarak kendisine tablo hediye edip çiçek takdim etti.

X
Secure Login

This login is SSL protected