Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrenci Konseyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “İslam’da Kadın ve Kadın Hakları” konulu bir panel düzenledi.
OMÜ İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen panele; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Kurumuş toprakların ve bozkırların can suyu nasıl ki bereketli yağmurlar ise insanlığın ve yaşamın temelinde olan da kadındır. Kadın hakları İslam’da her zaman öncelikli olmuştur. Ben ve öğrenci arkadaşlarım yeryüzündeki 3.7 milyar kadının Kadınlar Gününü kutluyoruz.” dedi.
Selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Bir güne sığdırılamayacak kadar büyük değerlere sahip kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadın ve erkek insan olmasıyla eşit ama değişik yönleriyle de birbirini tamamlayan varlıklar olarak yaratılmıştır. Zaman zaman kadın ve erkek özelliklerinin farklılığının toplumu ayrıştırıcı, birbirine düşürücü söylemlere dönüştüğünün örneklerini görüyoruz. Bu ayrıştırıcılığı yapanlara Allah güç, kuvvet vermesin diyerek tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Rektör Bilgiç’in ardından konuşan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise İslam dininde kadının önemine vurgu yaptı. Karaaslan, ”Eğer biz kendimizi, dinimizi, geçmişimizi, medeniyetimizi iyi bilmezsek bugün içinde bulunduğumuz tartışmalar hayatımızda daha da fazla önem arz edecektir. Tıpkı Kuran-ı Kerim’deki ‘oku’ cümlesi gibi biz de her şeyden önce okumalıyız. Biz İslam’da kadını anlamak istiyorsak, İslam öncesi kadının pozisyonuna bakmalıyız. Cahiliye dönemi olarak adlandırdığımız bu dönemde kadının pozisyonu, kadına bakış açısı hakikaten çok dramatik bir tablodur. İslam’da kadın adaletli davranılması gereken bir evlat, onurlu bir kul, cennetin müjdelendiği bir anne, güven ve huzur veren bir eş, salih bir insan olarak tanımlanır. Bu çok kapsamlı ve doğru bir tanımlamadır.” dedi.
Vali İbrahim Şahin ise Kadınlar Günü’nü tebrik ederken aynı zaman da bugün dışında da bir tebriği olduğunu ifade etti. Panelden evvel yeni açılan Uluslararası Öğrenci Ofisi’ni gezdiklerini belirten Şahin, “Ofisin ötesinde bir güzellik olmuş. Bunlar gerçekten güzel gelişmeler. Burada da yabancı ülkelerden kardeşlerimiz var. Onlar bu güzellikleri ve kendilerine değer verildiğini gördükçe bizim ülkemize daha da sempati duyuyorlar.” diye konuştu.
Selamlama konuşmalarından sonra Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Öğrenci Konseyi üyeleri Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’a çiçek takdim etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
Çiçek takdiminin ardından “İslam’da Kadın ve Kadın Hakları” konulu panele geçildi. Panelistler İlahiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Cengiz Batuk “Diğer Dinlerdeki Kadın Algısı”, Yrd. Doç. Dr. Ali Yüksek “İslam Hukukunda Kadın” ve KADEM Samsun Temsilcisi Meral Kıvırcık ise “Sosyal Hayatta Kadının Yeri” başlıklı konuşmalarını yaptı.
Panel, öğrencilerin panelistlere yönlendirdiği soruların cevaplanmasıyla son buldu.