Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne bağlı Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, kas-iskelet sistemi hastalıkları, MS, Parkinson, felç ve kanser tedavisi sonrası görülen lenfödem gibi rahatsızlıkların tedavisinde öncü çalışmalar gerçekleştiriyor. 2024 itibarıyla 4 bin 44 hastaya hizmet veren merkez, Karadeniz Bölgesi’nde sağlık turizminin gelişimine önemli katkılar sağlıyor.
Merkezde, kas-iskelet sistemi hastalıkları, ağrılı hastalıklar, kireçlenme ve fıtık gibi hareket sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, kanser tedavisi sonrası oluşan Lenfödem rahatsızlıkları da tedavi ediliyor. Ayrıca, felç, Parkinson ve Multiple Skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıkların tedavisi uzman ekipler tarafından gerçekleştiriliyor. Merkezi her gün ortalama 250 hasta ziyaret ediyor. Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, “Merkezimizde, uzman hekimler, fizyoterapistler ve sağlık teknikerlerinden oluşan profesyonel bir ekip, hastaların tedavi süreçlerini titizlikle takip ediyor. Ayrıca, hastalarımıza kişiye özel tedavi imkânları sunuyoruz.” dedi.
Prof. Dr. İlker İlhanlı, merkezin yalnızca Samsun değil, çevre illere de sağlık hizmeti sunduğunun altını çizdi. Merkezde, fizik tedavi hizmetlerinin yanı sıra psiko-sosyal destek sağlayan uygulamalarla hastaların iyileşme süreçlerinin hızlandırıldığına dikkat çeken İlhanlı, “Tedavi sürecini sadece bedensel değil, zihinsel sağlıkla da destekliyoruz. Ayrıca, OMÜ Tıp Fakültesi ve diğer sağlık bölümlerinden gelen öğrencilere gerçek klinik ortamda uygulamalı eğitim fırsatları sunuyoruz.” diye belirtti.
Havza’nın doğal termal su kaynakları, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, sinirsel sorunlar ve ağrılı hastalıklar gibi birçok sağlık problemi için tedavi edici özellikler taşıyor. İlhanlı, “Termal suyun iyileştirici gücünden faydalanarak hastalarımıza daha hızlı ve etkili bir tedavi süreci sunuyoruz. Termal suyla yapılan tedavi seansları, hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırıyor ve tedaviye yanıtlarını artırıyor. Ayrıca, termal havuzlar, sauna ve hamam gibi olanaklar, hastaların hem fiziksel hem de zihinsel olarak yenilenmelerine yardımcı oluyor.” dedi.
Havza Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ercan Tural, “Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü ve Fizyoterapi bölümü öğrencileri, Havza Termal Oteli ve Fizik Tedavi Merkezi’nde uygulamalı eğitim alarak, sektöre değerli profesyoneller kazandırılmasına katkı sağlıyorlar. Bu uygulamalı eğitim fırsatları, öğrencilerin pratik bilgilerini teorik eğitimleriyle birleştirerek daha nitelikli hale gelmelerine yardımcı oluyor.” dedi.
Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, 40 odalı ve 88 yatak kapasiteli konaklama tesisi ile sağlık hizmetlerini konaklama ile birleştirerek misafirlerine sağlıklı bir yaşam deneyimi sunuyor. Konuklar, sabah ve akşam açık büfe yemekler ile yerel ve uluslararası mutfaklardan çeşitli lezzetler sunan yarım pansiyon hizmeti alabiliyor. Termal havuzlar, sauna ve hamam gibi olanaklar, misafirlerin tedavi süreçlerini hızlandırmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda rahatlamalarına da olanak tanıyor. Ayrıca, otelde konaklayan hastalar, fizik tedavi hizmetlerinden faydalanarak tedavi süreçlerini konforlu bir ortamda sürdürebiliyor.
Merkez, hastalarına çeşitli indirimli fırsatlar da sunuyor. 10 gün ve üzeri konaklamalarda yüzde 25, kamu emeklilerine yüzde 15, şehir yakınlarındaki konuklara ve gazilere yüzde 20 indirim uygulanıyor. Ayrıca, 15 kişi ve üzeri toplu konaklamalar için yüzde 10 indirim fırsatı sağlanıyor. Bu avantajlar, hastaların tedavi süreçlerini daha ekonomik bir şekilde geçirmelerine olanak tanıyor.
Doç. Dr. Ercan Tural, “Merkezimiz, sağlık hizmetlerini sadece bölge halkına sunmakla kalmayıp, sağlık turizmini destekleyerek bölgenin ekonomik ve sağlık altyapısına önemli katkılarda bulunuyor. Gelecekte, sağlık turizmi alanındaki başarılarımızı daha da ileriye taşımayı ve bölge halkına sağlıklı bir yaşam sunmayı hedefliyoruz.” dedi.
Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, sunduğu kapsamlı sağlık hizmetleri, eğitim fırsatları ve termal tedavi imkânları ile Karadeniz Bölgesi’nin sağlık turizmini güçlendirirken, aynı zamanda hastaların fiziksel ve ruhsal iyileşmelerine yardımcı oluyor. Gelecekte bu başarıları daha da ileriye taşıyarak bölgenin sağlık altyapısını güçlendirmeyi amaçlıyor.