9. Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF 24)
24 Temmuz 2024, Çarşamba - 14:18
Güncelleme: 24 Temmuz 2024, Çarşamba - 14:25

Sınai mülkiyet sisteminin en önemli paydaşlarından biri olan yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans ve doktora programlarının oluşturulması, ilgili bölümlerin müfredatına sınai mülkiyetin ders olarak eklenmesi, bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkan buluşların ticarileşmesinin sağlanması, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin verimliliğinin artırılması ve teknolojik gelişmelerin takip edilebilmesi için yükseköğretim kurumlarında patent araştırması yapılmasının teşvik edilmesi, üniversitelerde Teknoloji Transfer Ofisleri kurulması ve lisanslama konularında çalışmalar yapılması, akademik yükselme kriterlerinde patentin etkin bir kriter olarak kullanılması konularında ve tarafların görev alanına giren diğer konularda 22 Kasım 2012 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türk Patent Kurumu arasında bir iş birliği protokolü imzalanmıştır.

Türk Patent Kurumu, anılan protokole istinaden Üniversitelerimizde faaliyet gösteren Teknoloji Transfer Ofisleri, Teknoparklarda yer alan personelde, akademisyenlerimizde ve üniversite öğrencilerinde sınai mülkiyet farkındalığını artırmak, bu kurumlarda yürütülen proje ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerin ve fikri ürünlerin sınai mülkiyet hakları kapsamında korunmasını sağlamak üzere birçok eğitim, proje ve faaliyet gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca, https://www.turkpatent.gov.tr/sinai-mulkiyet-danisma-birimleri linkinden de izlenebileceği üzere Üniversitelerimiz ile iş birliği protokolleri imzalamakta, akademisyenlerimiz ile Kurumumuz arasında köprü olmak üzere Sınai Mülkiyet Danışma Birimleri kurmaktadır.  Türk Patent Kurumu, ülkemizde üretilen yerli buluşların tanıtımına ve ticarileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla çeşitli uluslararası fuarlara yerli buluşçularımızla birlikte katılım sağlamakta ve ülkemizin sınai mülkiyet alanında uluslararası düzeyde kaydettiği ilerlemeye paralel olarak, 2016 yılından bu yana ülkemizde İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF) adı ile uluslararası düzeyde bir buluş fuarı gerçekleştirilmektedir. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarlarında, geçtiğimiz 8 senelik süreçte hemen her yıl Festivali ziyaret eden ortalama bir milyon ziyaretçi ile Dünya’nın en büyük ve en fazla ziyaret edilen uzay, havacılık ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST çatısı altında 62 ülkeden 5500’den fazla buluş sergilenmiştir. Buluş fuarı çerçevesinde patent başvuru ve araştırma süreçleriyle ilgili olarak Türk Patent Kurumu Uzmanları ile birebir görüşme olanağı sağlayan Patent Randevu Sistemi hizmeti uygulanmakta, fuarda sergilenen buluşlar, Uluslararası Jüri Kurulu tarafından belirlenen kriterlere göre değerlendirerek başarılı buluş sahiplerine çeşitli ödüller verilmekte ve Uluslararası Buluş Fuarı Büyük Ödülleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından takdim edilmektedir.

Yine bu yıl, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayelerinde, Türk Patent Kurumu Ev Sahipliğinde, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ve Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonunun (IFIA) uluslararası destekleri ile  TEKNOFEST Uzay, Havacılık ve Teknoloji Festivali çatısı altında 02 Ekim – 06 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Şakir Paşa Havalimanında “9. Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF 24)” gerçekleştirilecektir. 9. Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF 24) alanında; her yıl olduğu gibi bu yıl da Patent Randevu Sistemi uygulanacak, fuarda sergilenen buluşlar ödüllendirilecek, yurtiçi ve yurtdışından gelecek yatırım grupları temsilcilerine buluşma imkanı sağlanacak, ticarileştirme şanslarını arttırma ve mentörlük alma olanağı sağlanacak, 4. Patentle Türkiye Üniversiteler Buluş Yarışmasına ilişkin bilgilendirme yapılacaktır.

Ülkemiz Milli Teknoloji hamlesi kapsamında; yerli patent başvuru sayısının artırılması, üniversitelerde patent konusunda farkındalık oluşturulması ve bilinç artırılması, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin teknoloji transferi işlemleri ile ticarileştirme faaliyetlerine aracılık etmek amacıyla 20 den fazla ülkeden yaklaşık 500 buluşun sergileneceği ISIF Fuarının üniversitenizde duyurusunun yapılması, fuara stant açmak suretiyle katılım sağlanması ve fuarı ziyaret etmeyi düşünen ilgili personel, akademisyen ve öğrencilere gerekli iznin sağlanması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.