MENU

Hayatımız Roman Projesine Sazlı Sözlü Tanıtım
30 Aralık 2016, Cuma - 19:26
Güncelleme: 30 Aralık 2016, Cuma - 19:27

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe programı” kapsamında kabul gören “Hayatımız Roman” adlı projenin tanıtımı yapıldı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen tanıtıma; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Menderes Kabadayı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nermin Kılıç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırmaları Merkezi (OKTAM) Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, çeşitli dernek üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve roman vatandaşlar katıldı.

“Roman kadınlarımıza mesleki eğitim vereceğiz”

Samsun’da yaşayan Roman vatandaşların sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi için oluşturulan projenin tanıtım konuşmasını OKTAM Müdürü ve proje Koordinatörü Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı yaptı. Avcı, “Bu proje kapsamında 50 Roman kadınımıza “ Hasta ve Yaşlı Bakım Eğitimi” ile “Konut ve İşyeri Temizliği” eğitimleri vereceğiz. Roman kadınlarımıza Demanslı, Alzheimerlı hastalara özel olmak üzere verilecek bu eğitimler onların gerçekçi bir istihdam alanına yönelmelerinde yardımcı olacaktır. Yine Roman kadınlar çok yaygın olarak konut ve işyeri temizliğinde kayıt dışı istihdam edilmektedir. Kadınlarımıza vereceğimiz profesyonel ‘Konut ve İşyeri Temizliği’ eğitimleriyle bu işi daha etkin yapmalarını, aynı zamanda girişimcilik eğitimleriyle de kendi temizlik şirketlerini kurarak kurumsallık kazanmalarını amaçlıyoruz” dedi

“Roman gençlerimizin farkındalığını arttıracağız”

Samsun Yavuz Selim Gençlik, Kültür, Sanat, Eğitim ve Spor Derneği Başkanı Kemal Şutşur ise “Bu proje ile amacımız genç Roman çocuklarımıza kendi çevrelerinden farklı olan hayatları göstererek onların farkındalığını arttırmaktır. Erken yaşta yapılan evliliklerin değil de onların önünü açacak eğitimin önemini fark ettirecek çalışmalar yapmaktır. Bunları fark ettirebilmek için de genç Roman kızlarımıza OMÜ’ yü gezdirecek farklı hayatlarla ve OMÜ’lü yaşıtlarıyla tanışmalarını sağlayacağız” diye konuştu.

“Hatamla sev beni”

Karadeniz Bölgesi Roman Kültürünü Araştırma Eğitim ve Kalkındırma Derneği (SAMROM)Başkanı Selim Gökçen ise öğrencilere seslendi “İleride avukat, doktor,  öğretmen,  belki siyasetçi olacaksınız. Size tavsiyem okumuş insan olarak asla diğer bir insana tepeden bakmayın. Çünkü hayatın her alanında eğitim seviyesi düşük insana hep pasif ve tepeden bakıldığını görüyoruz. İnsanlar hakkında eşit ve olumlu düşünmeye çalışın. Biz Romanlar hayatın her alanında bu sıkıntıyı yaşayan insanlarız. O yüzden memleketimizin sanatçısı Orhan Gencebay’ın dediği gibi -Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni- diyor hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.” dedi.

"Dezavantajlı kişi yoktur dezavantajlı ortam vardır"

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan kişilerin dezavantajlı durumuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Ceyhan, “Kişi dezavantajlı olamaz ancak dezavantajlı ortamda bulunuyor olabilir. Ne yazık ki insan olarak bulunduğumuz ortamları seçme şansımız yok. Özellikle o yüzden bu sosyal projeyi destekleyen ve emeği geçen herkesi kutluyor ve bu dezavantajlı ortamları ortadan kaldırmak adına yapılacak her tür projeyi desteklemeye açık olduğumuzu söylemek istiyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Arş. Gör. ve proje sekreteri Özge Öz projenin sunumunu gerçekleştirdi. Öz, OKTAM’ın 2011 yılında yaptığı çalışma sonucu, Yavuz Selim Gençlik Derneği ve SAMROM ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında Roman Kadınlara Demans ve Alzheimerlı hastalara özel olmak üzere “ Hasta ve Yaşlı Bakım Eğitimi” ile “ Konut ve işyeri temizliği” eğitimi vermeyi planladıklarının altını çizdi.

Sunumun ardından Yavuz Selim Derneği Gençlik Roman Orkestrası yaptıkları etnik müzik ile hem protokolü hem seyircileri coşturdu.

X
Secure Login

This login is SSL protected